Šetříme v kuchyni – rizoto z jehněčích pupíků
Ale ne jen tak jako že dušenina a do toho zbytek rejže. Poctivě. Kvalitně. A přesto lacino. Kdo posledně poslechl moji radu a zakoupil jehněčí bok za pár peněz, mohl si z něj odříznout svalovinu z břišní části. A z tohoto pupku nakrájet nudličky. Příprava je pak jen o času. Protože je to trochu žvejkací a vyžaduje klidné pomalé dušení. V první části přípravy.
Maso a rýže
Na tom skoro není co čistit, okrajovat. Je jaké je a berte ho tak. Se vším všudy. Nakrájíme na nudle a ideálně na másle orestujeme dočervena. Přidáme na 200 gramů lžíci smažené cibulky, lžíci rajčatového pyré, nebo Tom Yum pasty. A tu vřele doporučuji. Sůl, pepř, posekaný česnek a zalijeme vroucí vodou. Opravdu jen vodou.
Maso je nejlepší dusit v litinovém kastrůlku s poklicí. Když je hotovo, přidáme rýži. Projednou vyzkoušejte fajnovou Arborio určenou na Risotto, nebo Paellu. Na těch původních 200 gramů masa 100 ml rýže. Zalijeme deckou bílého vína, promícháme a pomalinku pod poklicí dusíme 5 minut.
Možno i míchat tak, jak se připravuje tradiční italské risotto. Ale když levně vaříme, tak i snadno. Tedy 5 minut, a přidáme deci vývaru. Nyní už opravdu vývar. A znovu 5 minut. A takto pokračujeme, až je rýže dle vašich představ. Al dente? To je vaše volba. Upřímně, já to nesnáším. Takže skoro do měkka.
Nakonec sýr? Opět vaše volba. Popravdě, v tomto případě si ho klidně odpustím. Do rizota a i na povrch. Prostě mi k tomu nepasuje. Ale něco křupavého není od věci. Fenykl. Marinovaný. Krouhaný na nudličky, špetka soli a pepře, oliváč a citrónová šťáva. A hodinka odpočinku.
Hotovo. Vše připraveno. Necháme to 30-60 minut odpočívat. Rejži v teple. Fenykl v lednici. A nakonec něco zeleného. Mražený hrášek 5 minut vařený v osolené vodě, zchlazený ledovou a vmíchaný několik minut po dohotovení rizota. Aby se už nevařil.
Hotovo, MDMP