Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Šetříme v kuchyni – rozpečený jehněčí bok

pečená03-02Velikonoce, stejně jako každé jiné svátky mohou naši peněženku zatížit dost výrazně. Tedy co se kuchyně týče. Mladá jarní masa jsou klasickým příkladem. Já se ve čtvrtek jen tak zlehka porozhlédl a ceny si potvrdil. Je to podobné rok za rokem. Většinou jsou rozdíly podle kvality přípravy. Nejdražší masa, bez kosti a tuku mohou v klidu přesáhnout 400 Kč/kg. A konečně je smazán rozdíl, mezi českou a dovozovou produkcí. Tedy hlavně Novým Zélandem. Většinou.

 

 

Jehněčí bok – 80-130 Kč/kg
Jehněčí krk – 130-220 Kč/kg
Jehněčí plec – 180-230 Kč/kg
Jehněčí kýta – 230-320 Kč/kg
Jehněčí kolínko – 230-350 Kč/kg
Jehněčí kotletky – 230-350 Kč/kg

 

No a to šetření, samozřejmě, ve formě boku. Je to takové ošklivé, placaté, kde nic tu nic. Ale! Nenechte se mýlit. Tím nejjednodušším způsobem, pomalým pečeném, z něj připravíme dokonalou pochoutku. Ovšem pro fajnšmekry. Je to tučné, je to jehněčí, je to své. Jo, a ještě dáme stranou pupíky na příště.

 

syrová01-02

 

Jak na to

Tady není moc co řešit. Kdo si umí upéct kuře, umí jehněčí, nebo kůzlečí, případně králíka. Prostě jen sůl, kmín, česnek. Hodina, nebo i celá noc v lednici, aby trošku dozrálo maso. Pak ideálně při 160°C a postupně podlévat vodou, přelévat výpekem. Já to pod poklicí řeším co 30 minut. Dohromady 3 hodiny stačí a pak ještě půlhoďka ve vypnuté. V tomto případě jednoznačně platí, že kosti by měly jít snadno vykroutit z masa.

 

pečená04-02

 

No a to je celé. Přílohy jsou na vás. Já to měl na zelený čtvrtek, ale lenost byla brutální. Takže jsem jen přikusoval malinké salátky polníčky. A kousek čerstvého chleba.

 

MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře