Šetříme v kuchyni – rozpečený jehněčí bok
Velikonoce, stejně jako každé jiné svátky mohou naši peněženku zatížit dost výrazně. Tedy co se kuchyně týče. Mladá jarní masa jsou klasickým příkladem. Já se ve čtvrtek jen tak zlehka porozhlédl a ceny si potvrdil. Je to podobné rok za rokem. Většinou jsou rozdíly podle kvality přípravy. Nejdražší masa, bez kosti a tuku mohou v klidu přesáhnout 400 Kč/kg. A konečně je smazán rozdíl, mezi českou a dovozovou produkcí. Tedy hlavně Novým Zélandem. Většinou.
Jehněčí bok – 80-130 Kč/kg
Jehněčí krk – 130-220 Kč/kg
Jehněčí plec – 180-230 Kč/kg
Jehněčí kýta – 230-320 Kč/kg
Jehněčí kolínko – 230-350 Kč/kg
Jehněčí kotletky – 230-350 Kč/kg
No a to šetření, samozřejmě, ve formě boku. Je to takové ošklivé, placaté, kde nic tu nic. Ale! Nenechte se mýlit. Tím nejjednodušším způsobem, pomalým pečeném, z něj připravíme dokonalou pochoutku. Ovšem pro fajnšmekry. Je to tučné, je to jehněčí, je to své. Jo, a ještě dáme stranou pupíky na příště.
Jak na to
Tady není moc co řešit. Kdo si umí upéct kuře, umí jehněčí, nebo kůzlečí, případně králíka. Prostě jen sůl, kmín, česnek. Hodina, nebo i celá noc v lednici, aby trošku dozrálo maso. Pak ideálně při 160°C a postupně podlévat vodou, přelévat výpekem. Já to pod poklicí řeším co 30 minut. Dohromady 3 hodiny stačí a pak ještě půlhoďka ve vypnuté. V tomto případě jednoznačně platí, že kosti by měly jít snadno vykroutit z masa.
No a to je celé. Přílohy jsou na vás. Já to měl na zelený čtvrtek, ale lenost byla brutální. Takže jsem jen přikusoval malinké salátky polníčky. A kousek čerstvého chleba.
MDMP