Šetříme v kuchyni – slepičí Phở
Jak jsem slíbil v minulém textu, tak dnes přidávám tu brnkačka polívku, co provoní byt jako vánoční perníčky. Ono připravit ji tak, aby chutnala například jako v SAPA v Phở Tùng, nebo na Jiřáku v Pho Vietnam, není úplně snadné. Ovšem ne pro kdovíjak složitý postup. Spíše jde o výběr surovin. My tady ale stejně nechceme originál. Jen kvalitní polévku s co možná nejsnadnější přípravou a nevysokými náklady. No a to je tato…
Dnes opět obrázkový
1/ Suroviny – ze slepičky vše, co nešlo do předcházejícího receptu. Koření je jasné z obrázku. Vše vcelku: nové koření, celý pepř, list, skořice, badyán, anýz, hřebíček. K tomu kus cibule. Vše opečeme nasucho do barvy.
2/ Zelenina – vaříme levně. Takže finta. Říká se, že vývar není odpadkový koš. Jistěže ne, ale není od věci slupky z cibule, mrkve, celeru, skrojky opláchnout a použít. Fakt nevidím důvod proč ne. K tomu česnek, pórek, řapík, natě, paprička.
3/ Vývar – vše do hrnce dobře opláchnuté a zalít studenou vodou. A finta číslo dvě. Přikupte si jednu vepřovou nožičku. Stojí maximálně 15 kaček kilo a ten vývar opravdu hodně pozdvihne. Takže přivedeme k varu a ještě dochutíme.
4/ Táhneme – přidejte po sebrání pěny lžičku cukru, a na dva litry lžíci rybí omáčky. Přes tu vlak nejede. Taky lžíce sójové omáčky je dobrá, ale bez té se obejdete. Každopádně výsledná barva je kombinace všeho, primárně ale to opečení a slupky z cibule.
5/ Dlouho – ač se to nezdá, maso je třebas i měkké, nevyměkněte vy. Tento vývar potřebuje čas. Na minimálním plamínku, nebo indukci, stupeň 2-3 podle velikosti hrnce, nejméně 6, raději ale 8 hodin. A pak klidně nechat stát do rána. Znovu ohřát.
6/ Vycedit – ohřát k varu a vycedit. Sůl. Můžete přidat s tím cukrem, jako já. Ale opatrně. Rybí omáčka je slaná, sojovka taky. A hlavně to bude ve výsledku dost koncetrované. Takže opatrně. No taky jde o to, jak to budete podávat.
7/ Hotovo – druhý den dopoledne vycezený vývar je tmavý, strašně silný, výrazný v chuti a byt vám po jeho přípravě bude cítit ještě týden. Podáváme podle chuti a možností. Určitě s rýžovými nudlemi, chce to bylinky a kyselost. Citrón. Taky chilli.
8/ Maso – to z vývaru je věc názoru. Z téhle slepice bylo stále dobře použitelné. Kuřecí by bylo dávno k ničemu. Hovězí, přidáme li, si vyndáme když je akorát. Ta nožička může zůstat až do konce, nebo opět vyndáme po 2.-3. hodinách na obírání.
Servis
>> Rychlovka – nudle instantní, maso z vývaru, jarní cibulka, chilli omáčka, pár kapek octa…
>> Miso – v trošce vývaru si rozmícháme pastu, přidáme vařené mořské řasy Vakame…
>> Ramen – vlastně jako výše. Jen ty nudle. Čerstvé ve vakuu balené. To je o shánění. Dají se koupit…
Nezdá se, ale je to opravdu snadné. Chce jen čas. Když ale začnete k večeru, v pátek, máte v sobotu dokonalý oběd.
MDMP