Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Šetříme v kuchyni – slepičí Phở

02-pholévkaJak jsem slíbil v minulém textu, tak dnes přidávám tu brnkačka polívku, co provoní byt jako vánoční perníčky. Ono připravit ji tak, aby chutnala například jako v SAPA v Phở Tùng, nebo na Jiřáku v Pho Vietnam, není úplně snadné. Ovšem ne pro kdovíjak složitý postup. Spíše jde o výběr surovin. My tady ale stejně nechceme originál. Jen kvalitní polévku s co možná nejsnadnější přípravou a nevysokými náklady. No a to je tato…

 

 

Dnes opět obrázkový

1/ Suroviny – ze slepičky vše, co nešlo do předcházejícího receptu. Koření je jasné z obrázku. Vše vcelku: nové koření, celý pepř, list, skořice, badyán, anýz, hřebíček. K tomu kus cibule. Vše opečeme nasucho do barvy.

 

vývar01

 

2/ Zelenina – vaříme levně. Takže finta. Říká se, že vývar není odpadkový koš. Jistěže ne, ale není od věci slupky z cibule, mrkve, celeru, skrojky opláchnout a použít. Fakt nevidím důvod proč ne. K tomu česnek, pórek, řapík, natě, paprička.

 

slupky na vývar

 

3/ Vývar – vše do hrnce dobře opláchnuté a zalít studenou vodou. A finta číslo dvě. Přikupte si jednu vepřovou nožičku. Stojí maximálně 15 kaček kilo a ten vývar opravdu hodně pozdvihne. Takže přivedeme k varu a ještě dochutíme.

 

vývar02

 

4/ Táhneme – přidejte po sebrání pěny lžičku cukru, a na dva litry lžíci rybí omáčky. Přes tu vlak nejede. Taky lžíce sójové omáčky je dobrá, ale bez té se obejdete. Každopádně výsledná barva je kombinace všeho, primárně ale to opečení a slupky z cibule.

 

vývar03

 

5/ Dlouho – ač se to nezdá, maso je třebas i měkké, nevyměkněte vy. Tento vývar potřebuje čas. Na minimálním plamínku, nebo indukci, stupeň 2-3 podle velikosti hrnce, nejméně 6, raději ale 8 hodin. A pak klidně nechat stát do rána. Znovu ohřát.

 

vývar04

 

6/ Vycedit – ohřát k varu a vycedit. Sůl. Můžete přidat s tím cukrem, jako já. Ale opatrně. Rybí omáčka je slaná, sojovka taky. A hlavně to bude ve výsledku dost koncetrované. Takže opatrně. No taky jde o to, jak to budete podávat.

 

vývar05

 

7/ Hotovo – druhý den dopoledne vycezený vývar je tmavý, strašně silný, výrazný v chuti a byt vám po jeho přípravě bude cítit ještě týden. Podáváme podle chuti a možností. Určitě s rýžovými nudlemi, chce to bylinky a kyselost. Citrón. Taky chilli.

 

vývar06

 

8/ Maso – to z vývaru je věc názoru. Z téhle slepice bylo stále dobře použitelné. Kuřecí by bylo dávno k ničemu. Hovězí, přidáme li, si vyndáme když je akorát. Ta nožička může zůstat až do konce, nebo opět vyndáme po 2.-3. hodinách na obírání.

 

z vývaru

 

Servis

 

>> Rychlovka – nudle instantní, maso z vývaru, jarní cibulka, chilli omáčka, pár kapek octa…

 

01-pholévka

 

>> Miso – v trošce vývaru si rozmícháme pastu, přidáme vařené mořské řasy Vakame…

 

pholévka02

 

>> Ramen – vlastně jako výše. Jen ty nudle. Čerstvé ve vakuu balené. To je o shánění. Dají se koupit…

 

phoudon01

 

Nezdá se, ale je to opravdu snadné. Chce jen čas. Když ale začnete k večeru, v pátek, máte v sobotu dokonalý oběd.

 

MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře