Šetříme v kuchyni – slepička ve víně
A k tomu karamelizovaná kořenová zelenina se slaninou. Anebo ne. Jak chcete. Já byl línej, nebyl už čas, hlad jako zvíře. Takže jen bramborová kaše s pórkem. A maso ze slepičky brinované. Tedy marinované 24 hodin v pětiprocentním solném roztoku. A vše v tlakovém hrnci. Přeci jen, jedeme ekonomicky, úsporně. Což ovšem nevylučuje použití vína. Není nutně drahé. Slepice může klást poměrně velký odpor a tak tedy tlakový hrnec. A pozor, jako bonus v příštím článku dokonalá vietnamská polévka za pár peněz.
Ač to celé zní, možná, poněkud nabubřele, nejde o nic složitého a drahého. Já se s podobnou úpravou setkal poprvé letos na jednom z festivalů jídla a streetfood. Klasické beef bourgignon Julie Child tam potřebovali nabídnou jako mini degustační porce. A to pak zkuste do miniporcičky nacpat kusy mrkve, masa a všeho ostatního. Takže servírovali kousek masa se supersilnou omáčkou a k tomu právě tu drobounkou zeleninu se slaninou. Fakt dobrý.
Takže jak
Slepička – tenhle nákup je tak trochu věda. Máte li oblíbené balení, dodavatele, pak berte. Nemáte? Průser. Vynikající jsou tyto. Opravdu slušné kvalita. Nejsou od věci tyhlety české. Já ale tentokrát vsadil na náhou a docela síla. Chuťově skvělé maso. Ovšem tuhé jako beton. Každopádně porcujeme. 2x stehýnko, 2x supreme a to ostatní na polévku.
Papiňák – tlakový hrnec, neboli tlakáč tam u nás. Opravdu doporučuji. V tomto případě takřka nutnost když si uvědomíte, že já tu svou potvoru vařil pod tlakem hodinu, pak otestoval a přidal 30 minut. Každopádně jednoduchost v použití a bezkonkurenční pomoc v urychlení přípravy.
Postup – maso, brinované, tedy ve slané vodě odpočaté 24-72 hodin, opečeme na sádle s máslem z obou stran. Zasypeme dvěma lžícemi smažené cibulky. Zalijeme 150. ml vína a po 3. minutách bublání litrem vroucí vody. Víno je věc volby. Já konečně vyzkoušel Portské. Lidl, 0,75 l, 109 Kč. A sůl, pepř. Na středním plamínku, nebo indukci, stupeň 5, čas dle potřeby.
Zelenina – karamelizovaná. Já ji nakonec vypustil, ovšem chcete li. Kostičky mrkve a pastináku zlehka orestujeme na těch slaninových. Přidáme lžičku medu. Zalijeme půldeckou stejného vína a po chvilce stejným množstvím vody, tedy 1/2dl. Na minimálním plamínku pomalu odvařujeme tekutinu. Nakonec vyhladíme oříškem studeného másla.
Omáčka – tady je dost možností jak to vylepšit k dokonalosti. Vývarem hned na začátku počínaje. ALE! Já to schválně nechal tak. Propasíroval a zahustil dalším oříškem studeného másla. Věřte mi, s bramborovou kaší dokonalost a to maso. Docela jsem zíral, co brinování dokáže se šťavnatostí. Bylo to, řekněme, velmi pevné, ovšem chuťově úžasné.
Takže tak
Tady je to a užijte si vaření za levno. Slepice, opomíjené maso používané maximálně tak na vývary, je výhra. Pokud chcete změnu, pokud máte chuť vyzkoušet něco jiného. Je v chuti daleko blíže zvěřině, než klasickému kuřeti. Paradox, za 35-55 korun kilo. To je také průměrná cena čerstvých kuřecích čtvrtek, pokud je nekupujete předražené v supermarketu. Což já mimochodem udělal maximálně 3x v životě. Protože opravdu nepotřebuju něco za dvojnásobek ceny jen proto, že v plastikové krabici.
Ten tlakový hrnec a celý způsob přípravy nahrává rozdělení si práce. Základ takříkajíc nula nula nic. Jen to seskládáme do hrnce. 60-90 minut, odstavit a klidně odchod. Pryč od toho. Dokončení pak trvá všeho všudy 30 minut. To dává smysl myslím si. Určitě mně, protože jsem přesně tak postupoval. Ale je to na vás. já mažu na tu polívku. Přece už znáte Phở Bò. Příprava je dost snadná. Uvidíte.
MDMP