Šetříme v kuchyni – Vepřový paprikáš s cibulí, kroupami, zelím
Z Remosky. Jo, a pokud byste měli pocit, že vidíte normální segedín, tak máte normálně pravdu. Ono to slovíčkaření je občas docela srandovní. Každopádně změna tady je podstatná. V přípravě. Takže proč to nezdůraznit názvem.
Z Remosky. Jo, tady je asi jasno. Já tuhle kombinaci dušenou na sporáku jíst nebudu, a péci v troubě je docela drahé. Tedy hlavně v elektrické, horkovzdušné. No a dále už jednoduše. Dvě nádoby a krájecí prkénko. A nůž. Jasný ne?
Jak teda
Když u guláše řeknou kolik masa, tolik cibule, není to ani tak o váze, jako o objemu. Vedle hromádky pokrájeného masa, plece, nebo krkovice, krájejte cibuli. Až je druhá hromádka stejná. Takže asi 500 gramů masa a dvě střední cibule. To je cirka 200-250 gramů.
Sesypejte to do Remosky a k tomu sůl, kmín, mletý česnek, mletou papriku, rajčatové pyré, česnek, papričku. Papriky a pyré po lžíci, to ostatní podle chuti. Přilejte deci vody, pořádně promíchejte a nechte ležet hodinu. Pak zapněte do elektriky a po půlhodinách.
Pečeme, promícháme, pečeme, promícháme a dolijeme a doplníme zelím, pečeme, promícháme a zjemníme smetanou. Deckou max. A to zelí? Na sporáku v kastrolu půl kila zelí, dvě lžíce smažené cibulky, lžíce krup, dvě deci vývaru, sůl a kmín. Půl hodiny pod poklicí pomalu.
Do masa přidejte asi polovinu objemového množství, tedy maso : zelí, 2:1. Kroupy v zelí poslední dobu považuju za normální. A zjišťuji, že se podobám v babičce. Ta je milovala tím víc, čím byla starší. Každopádně servis se zakysanou smetanou a…
Je to podobné segedínu, ale tu klasickou kejdu z jídelen v tom nečekejte. Paprička, hodně papriky, rozumné množství tekutiny. Je to husté i bez mouky, pikantní, parádička. Jo a abych nezapoměl. Hotový nechejte aspoň půl hodiny odpočívat. Nevrhejte se na to jako kobylky sakryš.
A fertyk. Do teho hrdinové. MDMP
Náčelníku, děláš mi radost!
Jak jsem byla obdarována Remoskou, troubu vůbec nepoužívám. Bo jednak úspora energie a druhak jakékoli jídlo z Remosky mi připadá míň vysušené. Podotýkám, že mám troubu elektrickou, z plynové by to bylo suché jako troud 🙁
Třeba „šunkafleky“ z Remosky jsou jednoznačně ve prospěch Remosky!
Tohle určo vyzkouším, bo Segedín miluju a s kroupama jsem na tom podobně jako tvoje babička. 🙂
A za každé prověřené jídlo z Remosky jsem vděčná, i když mám bezva kuchařku na vaření v Remosce 🙂
Všechny ty drobnosti se dají snadno vychytat i v trpubě. Ale Remosce nikdo nevezme ten jednoduchý fakt, že je to malé, kompaktní, úsporné zařízení, které zvládne kde co. Krom nízkých teplot na dlouhé časy…