Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Šetříme v kuchyni – vepřová plec v akci

DSC_0010-01Na Silvestra jsem si naplánoval jednoduché vaření. Krom ostatních specialit bývá obvyklý ovar. Ten, jak známo, připravuje se z vepřového kolínka, hlavy, plece. Ideálně s kostí a kůží. Tomu se samozřejmě přizpůsobují obchodníci, a tak byla, všude kam se podíváte, v nabídce vepřová plec v nejzákladnější úpravě. V běžných řeznictvích s kostí a kůží. Ta na mne jaksi nezbyla. No a v supermarketech lehce začištěná, ve vákuu. A to já nerad. No ale pro jednou? A na to šetřivé vaření? Proč ne. Takže to plánování.

 

Gulášek z vepřové plece

Maso za 60-80 korun kilo. To je opravdu ideál laciné kuchyně a jednoznačně jasné varování. Tohle nebude kdovíjaká kvalita a o parádičce z vepříka Přeštíka si můžete nechat jen zdát. Na druhou stranu, já znám ty lidi co kupují jen relativně laciné vakuované. A je mi jasné, že na nějakého Přeštíka z vejšky prdí. Jsou zvyklí na tohle. Však podle toho taky vypadaly ty vánoční, vybrakované pulty v obchodech.

 

Intermezzo

Byl jsem 23. prosince na farmářském trhu. A taky 30. před Silvestrem. A docela jsem se bavil. Zákazníci takřka žádní, zato v superhypermarketech hlava na hlavě. Tady máte to profarmářské zdravé stravování. Když velký nákup, tak po metrácích. A z regálu.

 

gulášek servis15-02-01

 

Maso jako takové

Jak už jsem popsal, tam co jsem se pro to vypravil, měli vyprodáno. Taky vánočně. Poloprázdné chlaďáky, škoda mluvit. Takže jsem zamířil do Albertu a bylo jasno. Vepřová plec v celku za 69,- Kč/kg. A šetříme v kuchyni. Rovnou si musím postěžovat. Vy už dávno víte, že do vákua ukládám kde co, maso obzvlástě, doma běžně. Ovšem toto? No nebudu to okecávat. Vybaleno za 2 dny, trvanlivost dalších 8, a smrdělo to jako blázen. Já už naštěstí vím a znám. To je prostě vákuum z velkovýroby. Takže dobře omýt a na mřížce hodinu necháme temperovat. A je po problému. Sám jsem docela zíral.

 

Gulášek a to ostatní

Takto upravená plec pro supermarkety je čistá svalovina s minimem tuku, žádnou kůží a kostmi. Jen okolo lopatky najdeme kousky křupavek, kterých je potřeba se zbavit. Já pak ten kilo a čtvrt velký kousek rozdělil. 700 gramů na guláš, 250 na medajlonky, 250 na pomletí. To první je jasné, medajlonky jsem chtěl usmažit jako řízečky, ale omylem dopadly jinak, no a ta troška na mletí? To jsem chtěl smíchat s hotovou směsí na kebab od arabů. Páč to měli příliš výrazné. A dál už obrázky.

 

DSC_0034-01

 

A vitajte v novém roce. MDMP

 

Sdílejte...

2 komentáře to “Šetříme v kuchyni – vepřová plec v akci”

  • Dobrý den.
    Chtěljsem se zeptat na jednu věc. Jsem hudební manažér pro celou ČR a sdružuji několik kapel pro tuzemsko i zahraničí. Jelikož připravujeme jedno trio pro výjezd, chtěli bychom udělat takový menší tanečně-poslechový večer ve vaší hospůdce cca pro 30 hostů. Je to možné? Za hudbu nechceme žádné peníze a navíc, každý si zaplatí svoje. Můžou klidně přijít i Vaší štamgasti. Je to hudba od 60.-90 let. Vaší hospůdku si vybrali havířováci, kde máme největší klientelu posluchačů. Jednalo by se o datum 26.5.2018. Udělal bych plakátky ke stolům na své náklady a garantuju plnou hospodu. Jde jen o dohodu. Máte-li o tuto akci zájem, dejte vědět.
    Děkuji za spolupráci.
    Ivo Kozelský-music manager
    tel.:725666619
    http://hudbalevne.jex.cz/

    • Moje Dobroty says:

      Dobrý den.

      Nevím, komu si myslíte, že jste napsal. Toto ale není stránka restaurace. Pouze foodblog. Nemluvě o faktu, že i když havířovák, píšu to z druhé strany republiky. Tedy dík za nabídku, ale nevyhovím vám. Pavel Míček

Komentáře