Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Fajnová fazolačka

fazolačka01 Fazolová polévka patří v zemích českých k naprosté klasice. U nás doma ji rodičové doslova zbožňovali. S kousky uzeného masa z žebírka a obrovskými fazolemi u nás zvanými becoky. No a právě pro tyhle obludy já ji nesnášel. Vždy jsem je z polévky vybíral a nejím dodnes. Mám rád malé bílé. Sem divnej, já vím…

 

 

 

 

 

 

Dva litry polévky

200-250g fazole

1l vývar uzený

1ks cibule střední

1ks stroužek česneku

1ks špekáček

2PL rajčatové pyré

1PL sádlo

3-4PL jíška máslová

2PL ocet

sůl a pepř, majoránka

 

 

>> Fazole dle vlastního výběru, dobře propláchnuté namočíme přes noc do studené vody. I s tou pak přivedeme k varu s přidaným bobkovým listem a špetkou soli. Na tu pozor, vývar bude jistě slaný dost. Na druhou stranu fazole něco snesou. Vaříme doměka (pravověrní odpustí, ale já je al dente nerad).

>> K uvařeným fazolím přilejeme uzený vývar (ten je každopádně nejlepší), vsypeme cibuli pokrájenou a na sádle orestovanou do zlatava. Přidáme protlak. Vroucí polévku zahustíme jíškou a dobře provaříme. Ochutíme solí, pepřem a octem, těsně před odstavením z plotny majoránkou a česnekem. Přidáme pokrájený špekáček, nebo uzené.

 

Malá obměna – tu cibuli můžeme dát až nakonec s uzeným či uzeninou společně restované.

 

Ten ocet je v množství jak mám rád já. Každý si ale ochutí dle svého. Někdo přidává i lžíci cukru, jiný zase mrkev. Těch možností je nepřeberně a já popsal jen nejjednodušší verzi jak ji sám mám nejraděj.

fazolačka02

Sdílejte...

2 Responses to “Fajnová fazolačka”

  • Hannah12 says:

    Ahojky Pavle,
    musím Tě alespoň krátce pozdravit, by sis nemyslel, že na Tvoje dobroty kašlu. 🙂
    Ale mám to terazky dost hektické, stěhujem moji máti z RPG bytu v Ostravě na chalupu do Beskyd (Malenovice) a je kolem toho tolik roboty, až mi z toho je.e…tedy jde hlava kolem. 🙂
    Fazolačka, to je prostě lahoda. Dělám ji přibližně stejně jako ty. Já jen většinou používám becoky, bo u nás jsou docela v kurzu. Ale poslední dobou jdu taky do bílých fazolí, bo becoky (sum drahe) hamuju na šoulet. Jsem polívkový typ, takže fazolačka na snídani je pohoda.
    Tchán to dělává na „indický způsob“ se zakyskou, karim a spoustou koriandru. Inu, sním tutok fazolačku, bo něchcu urazit, ale doma bych ji nikdy nekuchtila. Jednak nemusím koriandr a druhak by to nikdo něžral. 🙂

    Zatím pa a až se to trochu uklidní, určitě se ozvu
    Hana

    • Moje Dobroty says:

      Ahoj Hani.
      No máš toho dost jak koukám. Ovšem Malenovice, tam je nádherně. Smíšené lesy, houby, kousek do Frýdlantu, modrá ztezka na Lysou…Jako kluk jsem to tam křížem krážem prošlapal.
      Fazolačka s kari…brr, znám to, ale ani náhodou. No a becoky, jak bych je nutně chtěl, šoupnu na balkon do truhlika. Roste to samo a ještě dělá stín jako pergola.
      Tak zatím…P.

Komentáře