Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Farmářské trhy >> ceny + anketa

Obchody - Pražská tržnice.htm_20130113121502 Po více než roce jsem opět nahlédl do haly č.22 v Pražské, Holešovické tržnici.

Nebyl jsem samozřejmě nijak překvapen faktem, že toho opravdu farmářského tady moc nevidím. Byl přeci jen všední den a taky leden…

Co mne ale přimělo opět se zamyslet nad takzvaným farmářským tržištěm, byly ceny. Tedy konkrétně ceny ceny uzenářských a masných výrobků.

 

 

pražská tržnice

 

Tři příklady za vše

 

1/ Jitrnice, jelítka, tlačenka

– Musím přiznat, že v Praze velmi nerad kupuji jitrnice a jelita. Na co jsem byl na moravě zvyklý ve vysoké kvalitě za rozumnou cenu, tady stojí často i 150,-Kč/Kg !!! a kvalit lahůdek známých mně od dětství mnohokrát nedosahuje ani zdaleka. Příkladem budiž jedno nejmenované řeznictví, kde prodávají jelítka rovnou upečená, jen se zakousnout. A popravdě skvěle vychucená. Tedy až na dvě drobnosti. U kroupových jelit bych tak nějak ze zvyku očekával nějaké kroupy. Ty ovšem velmi bohatě nahrazují kmínem a to v množství takovém, že přes něj vlastně cokoliv jiného ani neucítíte. No, věřte, že až si budu chtít dát kmínová jelita, nekoupím si kroupová.

– Tlačenka a huspenina. To už je opravdu bolest. Huspeninou, o které se rozepíšu brzy v receptech dnes nazývají v podstatě klasickou tlačenku. Cena většinou mezi 85,- a 130,-Kč/Kg. Tlačenka pak je slepená a na pohled velmi krásná a libová hrouda masa za 130,- až 180,-Kč/Kg. No jo, ale kde je ta tlačenka? Žádný sulc, kůžičky, srdíčko a jazyk. Ptám li se, dostanu čato tuto odpověď: „oni to tak lidi chtějí“. Inu, jak jste si je vychovali, takové je máte. Já když někomu dám ochutnat svou tradiční „selskou tláču“, netváří se, že by mu zcházely kejta v rosolu.

– U obou výšezmíněných platí: ne že by je nutně soukromí výrobci dělali špatně. To já jen bohužel až moc často trefil na průměr za poněkud nadprůměrnou cenu. Takže nedůvěra.

 

2/ Maso

– Už jednou jsem psal o vepřové krkovici za 210,-Kč/Kg, ze které se doma, po vybalení z vakua vyklubal placatý kus selečího, bez jakéhokoliv náznaku něčeho lepšího, než krk za 100,- od jakéhokoliv řezníka ve městě. Snad jen tohle prasátko mělo šťastnější život. Budiž mu přáno.

 

3/ Klobásky a uzené

– Tady to začíná, kvůli tomuto jsem se dnes rozepsal. Co mne opravdu drtí, jsou ceny za toto zboží a rozdíly v něm. Když projdu okolo několika pultů s domácím uzeným, oravskou slaninou, špekem a klobásami, slintám jako bernardýn. Jsem beznadějný případ totálního masožravce. Bohužel, podobné zboží s rozdílem ceny 100 i více procent, je něco, co mne zaráží. Nicméně proč ne. Konkurence. Co mne ale opravdu srazí k zemi, je stánek s tradičními moravskými klobáskami za lidových 599,-Kč/Kg !!! Tady zůstává rozum stát. Ještě to nějak unesu u výrobku ze zvěřiny, ale co proboha stojí tolik na klasické vepřové klobáse s kouskem hovězího. Jo ledaaa…leda že by nakupoval u těch farmářů, co mají ty superbejky z tý ameriky (rozuměj jižní), nechávají maso krásně odvisnout šest týdnů (jako v TRMS) a vše to pak zpracovávají s láskou hodnou čerstvě zamilované puberťačky. Kruci proč se mi tomuhle nechce věřit?

 

 

No a tady je prostor pro vás, klikněte si do anketky…

 

Miniaplikace

Sdílejte...

2 Responses to “Farmářské trhy >> ceny + anketa”

  • DR says:

    Předně, v naší zemi ovládají zemědělství i potravinářství a vše co se okolo děje velkopodniky. Velkofarmy, velkostroje, velkovýkrmny, velkovýroby… Půdu jsme si nechali zprivatizovat do gigantických velkostatků. 99% veškeré zemědělské výměry ovládá přibližně 2000 největších podniků. To jsou opravdu kapitalistické firmy, s akcionáři, a správními radami. Pro ně je maloprodukce bezpředmětný nonsens. Na tom jednoprocentním zbytku musíte hledat příležitost pro produkty, které by se hodily na naše tzv. farmářské trhy. Zkrátka není kde brát. Proto u nás nejsou skoro žádní producenti produktů uplatnitelných na farmářských trzích. Celé je to vlastně jen divadlo, lokálních produktů je minimum a jen tak se to nezlepší. Aby se zvýšil počet lokálních malovýrobců, museli bychom nějak motivovat velkovlastníky tisícihektarových statků aby nějaké drobky pronajali maloproducentům. Motivovat tak, aby to vynášelo více než pobírání dotací za občasné posekání trávy na pozemcích v tzv. ekologickém režimu, nebo třeba pěstování řepky. To ovšem maloprodukci neadekvátně prodraží a tase proto vůbec neuskuteční. Zemědělský malovýrobce v Česku je a bude raritou. Pro lokální produkty zkrátka budete vždy muset k sousedům za hranice. Do Polska, Rakouska, do Bavorska.

  • Tom says:

    Naprosto souhlasím se všemi třemi body. Řezník

Komentáře