Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Fazolová polévka

Fazolová polévka02Tento recept jsem původně nechtěl dávat sem, na stránky. Protože fazolová polévka u nás doma zvaná vždy jen fazolačka pro mne a v mém podání není ani zdaleka to, co například můj otec připravoval opravdu maximálně poctivě z obrovských fazolí zvaných na severní Moravě becoky. Používal vývar z uzených žeber a maso z nich obrané, vše vychucené lehce nakyselo a hrozně dobré. Až na ty becoky. Ty jsem vybíral a on to fakt nesnášel. Já totiž luštěniny jak už asi známo moc nemusím a fazole, sušené, máčené a dlouho vařené, obzvláště této velikosti už vůbec ne.

   

Fazole a já

Ono je to ještě složitější. Nemám je rád výše popsané. Mám je rád z konzervy. Ale! Těch malých, bílých v rajčatové omáčce a řádně pikantních dokážu sežrat celou plechovku. I když vetšinou nadvakrát. Tmavé v polévce jak je popíšu o kousek níže jen několik kousků a vychutnám si jen tu polévku.

 

Je to ještě klasika?

Víte co? Já tady nehodlám diskutovat o tom zda se fazolová polévka musí bezpodmínečně připravovat podle tradičních receptů. Jsem u kdečeho a tedy i fazolačky přístupný dvěma základním věcem: kompromisu a výsledné kvalitě. No a věřte, to co popíšu za chvíli je fakt dost dobrý.

 

Rychlovka? Ani náhodou!

Relativně. To že použiji konzervu, znamená, že si zkrátím celou přípravu a vaření o několik hodin. Ne ale na nějakých deset minut a rozhodně neochudím polévku o kvalitní ingredience vývarem počínaje.

 

Takže jdeme nato

>> Na lžíci sádla orestujeme dozlatova 100 gramů jemně krájené cibule a zalijeme 1.litrem vývaru. Uzeným, vepřovým, kuřecím. Já použil ten druhý a odmítám vodu. Pokud je vývar akurátní, nebude potřeba dále solit.

>> Zahustíme 3.lžícemi jíšky a necháme pod poklicí pomalu probublávat 10 minut. Pak přidáme 2 lžíce máčené sušené zeleniny SeveroFrukt. Tu doporučuji, ale nevnucuji. Sušená zelenina je skvělý doplněk i dochucovadlo. Tak proto. Opět pomalu vaříme dalších 5 minut.

>> Přidáme plechovku tmavých fazolí, například těch tady, nějakou dobrou uzeninu, ideálně vynikající ďábelský kabanos, dolijeme vodou na obsah 1,5 litru a necháme ještě 5 minut bublat.

>> Odstavíme a vychutíme: podle chuti majoránkou, utřeným česnekem, pepřem, pořádnou lžicí octa. Konec a tečka.

 

fazolová polévka, fazole z konzervy, přesto skvělý výsledek, vyzkoušejte, ochutnejte…

Fazolová polévka05

 

Fazolová polévka – o čem to bylo?

Několik málo surovim, z toho dvě vlastně už hotové – párek a fazole. Přesto 30 minut vaření. A to je vono! Rozumně vybrané suroviny, opravdu kvalitní vývar a rychlá, nicméně neuspěchaná příprava. Věřte že tato třicetiminutovka je stejně tak dobrá jako polívka od babičky. A za tím si stojím.

 

28.9.2014 – a ještě jednou, obdobně, s mletou paprikou a tradičním špekáčkem…

Fazolačka_270914-01

 

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Fazolová polévka
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 Responses to “Fazolová polévka”

Komentáře