Fazolová polévka
Tento recept jsem původně nechtěl dávat sem, na stránky. Protože fazolová polévka u nás doma zvaná vždy jen fazolačka pro mne a v mém podání není ani zdaleka to, co například můj otec připravoval opravdu maximálně poctivě z obrovských fazolí zvaných na severní Moravě becoky. Používal vývar z uzených žeber a maso z nich obrané, vše vychucené lehce nakyselo a hrozně dobré. Až na ty becoky. Ty jsem vybíral a on to fakt nesnášel. Já totiž luštěniny jak už asi známo moc nemusím a fazole, sušené, máčené a dlouho vařené, obzvláště této velikosti už vůbec ne.
Fazole a já
Ono je to ještě složitější. Nemám je rád výše popsané. Mám je rád z konzervy. Ale! Těch malých, bílých v rajčatové omáčce a řádně pikantních dokážu sežrat celou plechovku. I když vetšinou nadvakrát. Tmavé v polévce jak je popíšu o kousek níže jen několik kousků a vychutnám si jen tu polévku.
Je to ještě klasika?
Víte co? Já tady nehodlám diskutovat o tom zda se fazolová polévka musí bezpodmínečně připravovat podle tradičních receptů. Jsem u kdečeho a tedy i fazolačky přístupný dvěma základním věcem: kompromisu a výsledné kvalitě. No a věřte, to co popíšu za chvíli je fakt dost dobrý.
Rychlovka? Ani náhodou!
Relativně. To že použiji konzervu, znamená, že si zkrátím celou přípravu a vaření o několik hodin. Ne ale na nějakých deset minut a rozhodně neochudím polévku o kvalitní ingredience vývarem počínaje.
Takže jdeme nato
>> Na lžíci sádla orestujeme dozlatova 100 gramů jemně krájené cibule a zalijeme 1.litrem vývaru. Uzeným, vepřovým, kuřecím. Já použil ten druhý a odmítám vodu. Pokud je vývar akurátní, nebude potřeba dále solit.
>> Zahustíme 3.lžícemi jíšky a necháme pod poklicí pomalu probublávat 10 minut. Pak přidáme 2 lžíce máčené sušené zeleniny SeveroFrukt. Tu doporučuji, ale nevnucuji. Sušená zelenina je skvělý doplněk i dochucovadlo. Tak proto. Opět pomalu vaříme dalších 5 minut.
>> Přidáme plechovku tmavých fazolí, například těch tady, nějakou dobrou uzeninu, ideálně vynikající ďábelský kabanos, dolijeme vodou na obsah 1,5 litru a necháme ještě 5 minut bublat.
>> Odstavíme a vychutíme: podle chuti majoránkou, utřeným česnekem, pepřem, pořádnou lžicí octa. Konec a tečka.
fazolová polévka, fazole z konzervy, přesto skvělý výsledek, vyzkoušejte, ochutnejte…
Fazolová polévka – o čem to bylo?
Několik málo surovim, z toho dvě vlastně už hotové – párek a fazole. Přesto 30 minut vaření. A to je vono! Rozumně vybrané suroviny, opravdu kvalitní vývar a rychlá, nicméně neuspěchaná příprava. Věřte že tato třicetiminutovka je stejně tak dobrá jako polívka od babičky. A za tím si stojím.
28.9.2014 – a ještě jednou, obdobně, s mletou paprikou a tradičním špekáčkem…
MDMP






Konečně pořádná MORAVSKA‘ fazulajda a ne žádný jaloviska !!!!!!
A při tym z pixle 😛
Fajne prostě…