Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Filátka z vepřové plece v sosu z vermutu a máslové brambory

Filátka z vepřové plece v sosu z vermutu a máslové brambory01 A rovnou podotýkám, z telecího by to byla teprv paráda! Vermut, tedy obyčejný český Metropol mi smutně v rožku kuchyňské linky trčí pořád. Jak to pověstné péro z gauče. Mám jej jako náhražku rýžového vína nachystaný pro přípravu čínských jídel typu Kung Pao. Je to levné a překvapivě funkční. Jenomže tohle vařím jen výjimečně. Dnes, když na mne tak z rohu koukal, mne napadlo, že nejen klasické víno je v běžné kuchyni použitelné. No a musím říct, že překvapení se konalo! Nemalé.

 

 

 

 

Dvě porce

300g řízky z plece
1PL mouka hladká
2dl vývar kuřecí
1/2dl vermut bianco
česnek a řapík
olivový olej a máslo
sůl a pepř

 

 

Tohle je opravdu primitivní vaření. Prostě jen místo "UHO" dostanete na talíř sosík s až neskutečnou silou v chuti. A tu udělá právě jen ta půldecka vermutu.

 

 

Takže jak na to

>> Řízečky lehce naklepneme, solíme a pepříme, obalíme v mouce a opečeme na oleji s máslem. Zprudka z obou stran.

>> Zalijeme půldeckou vermutu. Já používám obyčejný český Metropol. Chvíli necháme zapěnit, přidáme kus řapíku celeru, nebo větvičku tymiánu či rozmarýny a zalijeme horkým silným vývarem. Pod poklicí pomalu dusíme doměka. Pozor! Například z hovězí svíce to nebude pomalu, ale jen chvilku, jako u Stroganova.

 

Tady prosím opravdu vývar. Klidně zeleninový. Kombinace srágory z kostky a vermutu je poněkud brutální v chuti.

 

>> Když je maso měké, odstavíme z plamene a do ještě vroucí šťávy vmícháme kousek utřeného česneku. Tak aby se trochu "udělal", ale ještě zůstala česneková chuť.

A to je vono. Sladká a česneková nálada vás prostoupí a připomene některé rádoby čínské dobrůtky z bister kolem a koukolem.

>> Jako přílohu jsem zvolil do hladka vymíchané brambory s máslem a lehce vše posypal vločkami soli Maldon.

 

Věřte, že tohle jídlo při své až trapné jednoduchosti překvapí ohromně výraznou chutí a dá zapomenout na pocity neschopnosti při pročítání receptů z vysoké gastronomie.

 

A znovu připomínám, z telecího to půjde ještě o patro vejš!

Filátka z vepřové plece v sosu z vermutu a máslové brambory

 

Odkazy

Vermut

Metropol

Sdílejte...

3 Responses to “Filátka z vepřové plece v sosu z vermutu a máslové brambory”

  • Hannah12 says:

    „Vy nás teda zásobujete, pane Karfík!“ 🙂 🙂 🙂

    Pár dnů jsem tu nebyla a takováhle nálož dobrot. No, čumím jako ten tvůj Metropol z rožku kuchyňské linky. 🙂
    A protože se víkend blíží, mám hned několik dobrých tipů na kuchtění. Ale jak to tak vidím, budu muset začít už ve čtvrtek (zítra dělám guláš z hlívy ústřičné).
    Každopádně ten nápad s Metropolem je miliónový.
    Pokud se dobře pamatuji, tak za mé dosti bouřlivé puberty ho, notně podchlazený, prodávali v „Impiku“ v Ostravě jako vermut. 🙂
    A v kuchyni poslouží zjevně stejně tak dobře. No, mňam teda, rozhodně vyzkouším.

    • Moje Dobroty says:

      Tož snažím se dokud mi to myslí pane doktore…

      Každopádně ten nápad s Metropolem je vlastně jen jedna surovina namísto hromady koření. On má prostě takovou sílu, že není potřeba přidávat cokoliv. A musím říct, že dokonce takovou, až mi ta výsledná chut vadí. Mám jídla raději jemnější a tohle si určitě nedám často. Nicméně pro jednou překvápko a chutovečka 🙂
      Tu klasiku z Impiku si samozřejmě pamatuju. Dávali jsme si to tam i onde. Hlavně hned vedle v tehdejším myslím že Rubín baru. Oblíbeném to místečku veksláků od blízkého Tuzexu 😀
      Jen bych popravil: ne „jako“ vermut. On to vermut je, jen tehdy ne až tak kvalitní a vydávali jej za Cinzano. Bohužel i cenou.

  • Hannah12 says:

    Jasně Rubín!!! To teda bylo něco, naše klasická zašívárna v rámci studia na gymplu. Já jsem totiž rodilá ostravačka přímo z Hrabůvky. 🙂 A máš pravdu v tom Impiku ho prodávali jako Cinzano. Inu, jak se praví: staři je břitke a paměť už moc nefunguje.

Komentáře