Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Foodevent – vepřobraní na náplavce 11.3.2017

13-ofyrLetos první akce svého druhu a pořádná dávka dobrot i šlendriánu. A ty davy. Ó jé. Ty mne ničily. Nicméně v první řadě šlo o to dobré jídlo. A že ho byla nadílka. Bylo z čeho vybírat. Byla česká zabíjačka i zahraniční speciality. A ne jen tak ledajaké. Jen francouzskou kuchyni zastupovaly nejméně tři stánky. Španělé připravovali paellu z vepřových žebírek a krkovice, což mne dostalo. No a vietnamci grilovali. A to já teda žeru. Děsně…

 

Foodevent – vepřobraní

Celkem logicky byla letos první akce na pražské smíchovské náplavce v daném duchu. Čas zabíjaček a masopustu (období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami) sice skončil popeleční středou, která letos připadla na 1. března, ale protože se píše rok 2017 a mnozí z nás na staré zvyky příliš nedají, bylo konání této akce vzhledem ke kalendářnímu období jasné. Stejně jako ignorace půstu.

 

Bún Moc – vietnamská vepřová polévka s masovými knedlíčky a plátky paštiky. Fajnová snídaně…

11-bun moc

 

Davy lidí

Prozíravě jsem kolegy a kamarády vyzval k setkání v 10:15 na druhé straně Vltavy. Jako vždy se potvrdilo, že chcete alespoň ve třech dorazit na plánovanou akci, mělo by se vás domluvil nejméně jednou tolik. My byli tři z původních sedmi. A to ještě já s horečkou a kolega se spožděním, páč mu doma prasknul bojler. Každopádně relativně včas. Jak jsem očekával, bylo po poledni na místě tolik lidí, že nemělo velký smysl setrvávat.

 

Organizace

Nemohu, než chválit. Vstupné třicet korun, všude čisto, připravené stoly a lavice k sezení, spousty odpadkových košů. A málo prostoru. Nemyslím, že tady mají podobné akce velkou budoucnost. Zájem je převeliký, lidí chodí stále více a já opravdu nehodlám častěji absolvovat to, co včera. Tak okolo půl jedné už totiž nešlo o nic jiného, než ploužení v davu, pošlapané nohy, nasranózní lidi, ječíci děti, pod nohama se motající psi. A do toho něco pro mne už fakt nepochopitelného.

 

Pivo

Každý blbec ví, že jsme národ pivařů. Takže co? Takže stánky s pivem umístíme kam? No přece do středu mezi ty s jídlem! Aby každý musel obcházet a procházet a doprošovat se v nekonečných frontách které stály průběžně napříč prostorem a bránily tak už dost špatnému průchodu. Samozrejmě že došlo i na to nejhorší. Že totiž občas některá fronta zablokovala sousední stánek, takže ten kdo chtěl lidi krmit, jen čekal až se k němu proderou.

 

Jídlo

A za mne letos spokojenost. Jasně, ne se vším. Ale výběr byl veliký a tak i snazší uspokojení každého návštěvníka. Asi bych jen opět podotknul, chtělo by to více degustačních porcí. Ne dva špízy za 80, ale jeden. Protože nevím předem, zda ten druhý budu chtít jíst. A také připravenost prosím. Stejně jako vždy, bylo téměř nemožné očekávat, že vám jídlo zabalí sebou. Ba co hůře, u stánku s kuchyní Srí Lanky mne dost nemile překvapili.

Blbec, který když viděl jak se pokouší wrap zabalit jeho kolegyně, prostě jej drapnul, nacpal do miniaturního papírového sáčku který to obalil tak ze dvou třetin a vrazil mi do ruky. Je to smutné. Já sem totiž přišel pro něco, co jsem si oblíbil už vloni. Nyní jsem měl chuť vrazit mu ten balíček do… No každopádně, kolega si to dal rovnou dvakrát a já snídám u sepisování tohoto textu.

 

16-wrap

 

Ale dál

Absolutní prim obecně hrál vietnamský gril a česká zabíjačka. Na obojí se stály brutální fronty, opékané jaternice a klobásky, či špízy a žebírka to tam ovládly a vše bylo opravdu kvalitní. Ano, něco opravdu drahé. Nicméně já zůstanu u asie. Na zabíjačce dávno nemám co objevovat. Obzvláště když jitrnice namísto 80-130 za kilo, stojí i 200.

U vietnamců jsem začínal a končil. První jednoznačně polévka. Bůn Moc (bún mok). Další verze podobná známé Pho. Jde o vepřový vývar, kulaté nudle Bún, masové knedlíčky a tenké plátky paštiky. To si ovšem nepředstavujte něco jako u nás. K namazání na chleba. Jde spíše o něco jako lančmít. Vše pohromadě děsně chutné. Odnášel jsem si grilovaná žebra z bůčku a to byla dokonalost sama. Sladkopikantní, skvělé.

 

17-žebra

 

Velice mne zaujal stánek s pljeskavicou. Ne že by to byla kdovíjaká novinka, ale!!! Tady měli něco v česku nesehnatelného. Na maso mazali Kajmak. Jenže, fronta jako blázen. No a to pro mne, vyrůstajícího na frontách za komančů prostě není. Takže jinam a pljeskvica z grilu s ohněm. A další výčitka. Bylo jich tady dost. Těch grilů. Naštěstí. Ale ty co venku grilují na plynu fakt nechápu. To přece mohu doma. Proč tady? Každopádně smůla. Pljeskavica přesolená jako sviň a mini kousek do obrovité žemle s troškou zeleniny a žádnou omáčkou. Za 110 směšné, nedobré, nudné.

 

15-pleskav

 

A ňáké ty obrázky

K prvnímu nahoře – ta věc se jmenuje OFYR a jde o velmi zajímavý typ venkovního ohniště, kdy jídlo se připravuje na pevném okraji a může jej obsluhovat několik lidí, nebo zákazníci sami. Opravdu zábavné, funkční, jednoduché.

 

Když vepřobraní, tak prasátka. Přeštická. Přivezli je z farmy rodiny Němcových…

03

 

Klasická porážka. Nemám už delší dobu pocit, že mrtvé za nohy vyvěšené zvíře je ideál prezentace, ale…

04

 

Ale tohle už je opravdu klasika. Sele na rožni. Já si nedal. Těch 690 za kilo není můj ideál stravování na ulici…

05

 

Pro mne překvapení. Tipli by jste to na přípravu paelly? Vepřoví žebírka s kostí a krkovička bez…

06

 

A zelenina a vývar a koření…

07

 

A rýže a paella. A dobrý koncept. Příprava jak ji vidíte výše a každé dvě hodiny servis…

08

 

A zbytek na FB. A příští týden Food Truck Show. Tož to bude tež fajne…

 

MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře