Forma na vajíčka Ibili – překvapí, zaujme, pobaví…
…mne tedy určitě a na první pohled. Nabízím vám společně s portálem vše na vaření.cz další zajímavost do kuchyně. Na stránkách vše na vaření.cz. Konkrétní výrobek se jmenuje Forma na vajíčka Ibili a řekl bych že lze jednoznačně z obrázku usoudit k čemu slouží. Já alespoň pochopil, že je to vlastně náhrada lívanečníku na přípravu sázených vajíček a to ve vodní lázni. A právě celá tato kombinace mne zaujala.
Trocha historie z mé kuchyně
Lívanečník jsem doma měl jen jeden a to spíše omylem. Daroval mi jej známý s tím, že tohle doma nepoužívají. Byl to ten komunistický litinový krám s modrým smaltem uvnitř, který vše hrozně připalovat a bramborák stejně jako vajíčko nešly z povrchu sundat jak se lepily.
…Nikdy jsem si žádný lepší nekoupil. Přišlo mi zbytečné pořizovat pánev za několik set korun (má-li být kvalitní), když lívance nepřipravuji nikdy, bramboráky mám raději velké a sázená vejce asi tak jednou za dva měsíce. A pak jsem zahlédl formu na vajíčka IBILI.
jasné a jednoznačné – jak použít…
Popis
1/ Malá roztomilá záležitost za pouhých 123,-Kč slibující něco dnes opravdu stále žádanějšího. Totiž úpravu ve vodní lázni namísto té tradiční. A to nejen že je zdravější než prudké smažení doprovázené do jisté míry připálením na povrchu, ale, a to jsem si při použití ověřil, má jaksi jinou dimenzi v chuti, která opravdu potěší. To vysvětlím až v otázkách.
2/ Materiál – relativně tenký, ale pevný lisovaný plechový profil s teflonovou úpravou povrchu. Je lehoučký, ale ne pružný. Tedy se nekroutí, nedeformuje a při odložení na pevný povrch (pánev) je stabilní.
3/ Použití – postavte ideálně do pánve s o něco větším průměrem než je velikost formy. Tu dejte na sporák, střední hořák. Nalejte vodu a to tolik, že forma bude mít tendenci začít plavat. Lehce se bude nadnášet. To je akorát a když pak je voda přivedena k poměrně prudkému varu, přidáním vajíček forma sama sedne na dno. Na to si ale nejdříve dejte kousek másla, nebo několik kapek oleje.
4/ Hlídejte dokud žloutek není téměř k jeho okraji obklopen tuhnoucím bílkem. Ten nesmí být tekutý, zatím co u žloutku je to doslova žádoucí. Rozhodně nedoporučuji zakrývat poklicí. Do vajec by natekla voda, a udělala by se seshora, což je nežádoucí u sázeného vejce.
takže v pánvi, respektive rendlíku s téměř vroucí vodou…
Otázky a odpovědi
? proč má téměř plavat ? >> vody musí být dost, aby se nestačila během přípravy příliš odpařit, ale ne tolik, aby při varu přetékala do formy IBILI. I tak není od věci v průběhu přípravy jí trochu z varné konvice dolít.
? proč prudký var ? >> jak snadno zjistíte, tkví tady ta jediná nevýhoda formy. Příprava ve vodní lázni na rozdíl od přímo rozpálené pánve je zdlouhavější. A to i při varu tekutiny. Nechejte ji jen probublávat a překvapeně zjistíte, že to trvá opravdu dlouho. Navíc se odspodu příliš uvaří žloutek.
? kde je ta jiná dimenze ? >> Tím, že nesmažíte se do nepříliš prudce sražené bílkoviny na spodním povrchu ve formě nasákne všechno máslo. A to je, věřte, opravdu moc chutné!
? Co je špatně ? >> Není to vlastně špatně. Jen trochu otrava. Já nejsem právě trpělivý a tady je trpělivost doslova žádaná. Sice není třeba příliš hlídat přípravu protože se nemá co připálit, na druhou stranu, a změřil jsem si to, trvá příprava dobrých 10 minut! Není to nutně špatně, ale poněkud otrava.
vajíčka ve formě…
Forma na vajíčka IBILI
V obchodě vše na vaření.cz ji najdete pod značkou IBILI na pozici Forma na vajíčka IBILI. V kuchyni není nepostradatelná, ale hodí se. Za tu cenu si jí užijete opravdu dost a navíc snadno objevíte další možnosti přípravy a hlavně použití nově objeveného sázeného vajíčka. Tak si dáme několik příkladů ne?
Kulajda se sušenými hříbky
Konec prázdnin je ro co rok vrcholem houbařské sezóny. Ta letošní byla poněkud slabší z pohledu amatéra jako jsem já, ale na farmářských trzích vídám nabídku tak velikou, že prakticky to tak asi nebude. No a k čemu jinému přidat jemné sázené vajíčko z formy IBILI, než právě ke Kulajdě. Nejtradičnější z českých houbových polévek.
– 80g cibule
– 180g brambory
– 4PL sušené hříbky
– 1PL sádlo
– 1l kuřecí vývar
– 2dl smetana
– 3PL jíška
– 2PL ocet
– 1čl cukr
– kopr a máslo
– kmín, sůl a pepř
>> Na sádle orestujeme jemně pokrájenou cibuli do růžova, přidáme hodinku máčené sušené hříbky vycezené z vody a chvíli restujeme ve vlastní šťávě. Zaprášíme kmínem a zalijeme litrem kuřecího vývaru. Na tom trvám. Je prostě mnohem lepší než voda. Dolijeme vodu z hříbků a dodáme lžičku cukru (já to tak rád) a sůl.
>> Necháme 10 minut pomalu vařit pod poklicí a zahustíme jíškou. Po chvíli přidáme pokrájené brambory a opět pomalu vaříme 10 minut. Celkový obsah by měl být 1,5 litru. Trochu se odvaří a to doplníme opět na 1,5 litru nakonec smetanou.
Malé odbočení a finta – nevšímejte si hrudek jíšky pokud ji použijete studenou z lednice jako téměř vždy já. Ona se rozvaří i kdyby čert na koze jezdil. Opravdu. Jen občas zamícháme lžicí nebo čímkoliv jiným.
>> Vše máme provařeno, přidali jsme smetanu a nechali ještě zlehka prohřívat na minimálním plamínku. V tu chvíli přidáme jemně posekaný čerstvý kopr a na tom opět trvám. Pro mne jiný (sterilovaný) neexistuje! Opepříme a odstavíme z plamene. Necháme 5 minut odpočívat a dochutíme pepřem a octem.
Ten ocet ne dříve. Pokud jej přidáme ve chvíli kdy se ještě polévka vaří, nebo jen těsně po tom, srazí se smetana. To už nenapravíte!
>> Nakonec zjemníme hrudkou studeného másla a podáváme s vajíčkem dle vlastní volby. Já samozřejmě se sázeným z formy IBILI od vše na vaření.cz. Možností je samozřejmě více a já se jich nezříkám. Krom vajíčka zastřeného. Tak mi prostě nechutná. Odjakživa.
fajnová kulajda se sázeným vejcem…
A další možnosti s vejci z formy IBILI
vychytávka – tak snadno si z ní uděláte pánvičku a přenesete bez složitého laborování dít vysoké teplotě…
takhle vypadá fajnová večeře s domácím chlebíkem, ach jo, paní doktorka diabetoložka zase bude nazlobená…
a takto toustík – načesnekovaný, s hořčicovou majonézou, ledovým salátem, jarní cibulkou a vajíčkem…
No a ještě bude podkrkonošské kyselo. Příště…
10.9.2014 – vlastně už tady a teď, v detajlu, koukněte na něj sem…
Tak jak? Zaujal jsem vás? Navštívíte ten fajnovej obchod osobně, nebo se podíváte na e-schop? Já tam každopádně jedu příští týden s foťákem a bude report s kompletní nabídkou, stylem fungování i obsluhy a snad i vyjádřením provozovatele. Těšte se. Šetřit nebudu nikoho a nic. O výsledek se ale moc neobávám. Se zástupcem firmy jsem už prohodil nemálo slov. Zdají se býti dosti přesvědčenými, přesvědčivými a hlavně zaujatými svým podnikáním i právě tímto sortimentem. A to se mně, věčně nespokojenému opravdu líbí…
MDMP





