Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Francouzská slípka v české kuchyni, aneb hromada jídla z jednoho opeřence

Slepice těžká jakost A Náhodná koupě – Albert, slepice mražená, 2200 gramů, dovoz Francie, cena 100,- Kč/ks. Stejnou v jiné váze prodává řeznictví Maso Jakub.
Každopádně mne v tom mrazáku zaujala. Nevěřil jsem moc kvalitě, ale za tu cenu vyzkoušel i s rizikem, že bude jen vývar. Francouzi jsou známí kvalitou své produkce drůbeže. Typickým příkladem jsou kukuřičná baby kuřátka pouhých 500 gramů vážící a samozřejmě kuřecí Supreme – prsíčko s kouskem křídla. My, tedy Česká republika a obchodní řetězce tady podnikající naopak vynikáme velikou chutí dovážet sem to, co jinde zákazníci nechtějí a výrobci k nám lifrují za cenu, která je minimální a pro ně výhodnější, než likvidace bio odpadu. Typickým příkladem budiž ovoce a zelenina v naprosto odporné kvalitě. Jako popisují tady. Ale co. Už je doma, tak to vyzkouším…

 

 

Menu ze slepice vážící 2200 gramů

– Slepičí polévka s masem a nudlemi
– Stehna na paprice s houskovým knedlíkem

 

Už při rozbalování byly jasné dvě věci:
– Jednoznačně je to slepice. Já zprvu čekal jakési starší kuře.
– Droby avizované v popisce na obalu se téměř nekonají. Žádná velká škoda.

 

 

Slepičí polévka s masem a nudlemi

Postup jak na fajnový vývar je tady popsán dost podrobně. Takže jen zjednodušeně o slepici.

>> Hovězí vývar mám dík chuti jednoznačně nejraději. Naopak kuřecí nejméně. Je tak nějak slabší, ale dobrý. Obzvláště na další vaření. Právě ten slepičí je ideální střed. Velmi silný a výrazný v chuti, kterou ale na rozdíl od hovězího nemusím až tak často. Ono taky sehnat poctivou slepici na polévku nebývá až tak snadné. Například sestru na sotva polovinu ukecán tak jednou za tři roky. Ale to je jiná písnička.

>> Slepici jsem tedy naporcoval. Stehna odložil, prsa na chvíli taky a zbytek vložil do studené vody. Pomalu přivedl k varu a po odebrání pěny přidal koření, libeček a sůl. Zeleninu a prsíčka jsem opekl na trošce olivového oleje a dodal k ostatnímu obsahu hrnce už asi pět minut vrocímu.

>> Celý začátek i s asi desíti minutami varu mi trval dobré třičtvrtě hodiny! Pak už jsem tradičně ztlumil na minimum a nechal táhnout pět hodin. Od masa krom prsíček nic zvláštního nečekám, takže ať se vyvaří. Prsa jsem vařil jen doměkka a zalité vývarem nechal odpočívat několik dalších hodin.

 

 

První dojem? Ač slepice z obchodu, když jsem vyndal prsíčka z polévky a ihned si odkrojil kůžičku, osolil, opepřil a na kousku chleba se zakousnul…dokonalé. Horké, tučné, chutné a…prostě úžasné. To je slepice. Kuře nemá šanci.

 

 

Slepičí bujón typu dokonalý

zelenina do vývaru02

 

vývar začátek02

 

slepičí vývar02

 

Stehna na paprice s houskovým knedlíkem

Stehna jsem si připravil na paprice. Výborný recept už mám tady. Protože ale tentokrát dělám slepici, zvolil jsem jiný postup – konfitování.

 

>> Maso jsem dobře osolil a opepřil. Obalil v mouce a položil do zapékací misky na kus řapíku, kostičky cibule a oříšek másla. Na povrchu pak ještě polil olivovým olejem. V troubě zapekl pod poklicí při 200°C 30 minut.

>> Přidal jsem 3 lžičky papriky a zalil vroucím slepičím vývarem. Dalších 15 minut pod poklicí na 200°C. Pak jsem ztlumil na 120°C a nechal pomalu dusit doměkka. Celé to trvalo 4 hodiny. 30 minut před dokončením jsem přidal lžíci jíšky.

>> Někdy pro ještě výraznější chuť přidám další pepř, nebo posekaný stroužek česneku, nebo kousek papričky, nebo kus bílé papriky. Každá z těchto ingrediencí dodá vlastní specifickou chuť. Naopak, na rozdíl od kuřete nepoužívám slaninu. Ta slépka je výrazná dost.

>> Nakonec jsem přilil trochu smetany, lehce promixoval a propasíroval cedníkem.

 

 

Tohle opravdu není složité vaření. Jde spíše o čas a poctivost. Co se týče slípky francozsky, jsem moc spokojený. Slušná cena, chutné maso, z něj excelentní bujón a omáčka v chuti ohromě silná. Tady ji máte v jiném obchodě, váze a nejspíše i ceně. Nicméně je to ona stejně jako ta na prvním obrázku.

 

 

Slepičí stehna na paprice. Tady už není co dodat. Nádherná česká klasika a maso jako dortík.

slepice stehna01

 

slepice na paprice01

 

 

Inspirujte se Francií

Poulet à la bière, soupe à l’oignon et riz rouge

Potage de céleri

Sdílejte...

4 Responses to “Francouzská slípka v české kuchyni, aneb hromada jídla z jednoho opeřence”

Komentáře