Frankurtská polévka
Je až k nevíře, jak často ji vaří v jídelně na mém pracovišti a jak pravidelně a rádi si ji tam všichni kolegové dávají. On asi ten gulášový základ je opravdu jeden z pilířů naší kuchyně. Připravit ji je otázkou dvaceti minut.
3,5 litru rychlé polévky:
– 1ks střední cibule
– 1ks stroužek česneku
– 1/2kg brambor
– 250g špekáčků, nebo jiných párků
– 5-7PL hladké mouky
– 1PL sádla
– 100ml šlehačky
– Sůl, pepř, kmín, mletá paprika
Drobně pokrájenou cibuli orestujeme dorůžova na sádle (výborné je již zmiňované kuřecí). Přidáme lžíci papriky a špetku kmínu. Zalejeme vývarem (i z kostky). Solíme a pepříme.
Přivedeme k varu. Dodáme brambory na kostičky a utřený česnek (neuškodí několik žampionů na plátky). Po pěti minutách zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, opět přivedeme k varu a na mírném plameni mícháme 10 minut. V polovině přidáme pokrájené špekáčky a výsledně dochutíme solí, pepřem, smetanou.
Opravdu rychlovka.