Frbrble a chytrá vejce
Výraz frbrble jsem poprvé použil tady a ještě tady. Za tu dobu se v mé kuchuni i Laděnčině domácnosti zařadil do slovníku kuchaře a jiný už nebude. Z původního významu jsme ovšem přešli k charakteristice „zapečené (gratinované) brambory s čímkoliv“. Tím je vše dáno a lze už pouze očekávat co bude krom brambor tentokráte použito a jaký bude postup. Já například dnes začínal se syrovými ranými a použil chytrá vařená i tekutá vejce. A ta v tomto receptu nezklamala. Proč taky? Vařená byla ve vrstvě surovin taková, jak se od nich očekává a tekutá použitelná přímo z krabičky. Snad jen ta barva…
Každopádně jsem nechtěl připravit tradiční francouzské brambory. Hrášek a podobně. Prostě mi šlo o křupavé zapečené brambůrky a uzené maso.
Takže jak
Nevážil jsem. Prostě to vrstvíme tak jak chceme a kolik toho chceme.
>> Na dno zapékací misky vymazané máslem, nebo oliváčem jednu vrstvu koleček oškrabaných raných brambůrek. Sůl a pepř. Nadrobno pokrájená cibulka a libeček, nahrubo vajíčka natvrdo uvařená (chytrá) a uzené maso (rolka, plec). Sůl a pepř. Další vrstva brambor a opakujeme. Završíme bramborovými kolečky.
No prostě to nejjednodušší v kombinaci surovin i tvarů. Já moc neberu složité skládání do krásného dortu. Nakonec to stejně plácnu na talíř a…jistě jistě. Na fotce to sice vypadá dobře, ale nic se nemá přehánět. Doma. Na druhou stranu hutná směs z předvařených brambor a ostatního, vše jen protlačené strunkou a zmáčklé taky není právě chuť vzbuzující výsledek. Prostě vše tak akorát.
>> Pod poklicí pečeme při 170C asi hodinu. Odkryjeme, zalijeme vajíčky (se smetanou?) a podle chuti zasypeme sýrem (Gouda, Cheddar). Dopečeme odkryté při 220C asi tak 15-20 minut až povrch zezlátne.
Přiznávám, zapečené brambory s v podstatě čímkoli mám hrozně rád a jelikož jsem líný je připravovat častěji, o to více se na ně vždy těším. Třeba takové…
Ještě malé doporučení
Já když používám sýr na povrch dělám nejméně tři vrstvy brambor. Ta horní je se sýrem. Samozřejmě. Ta prostřední pobere všechny chutě z obou stran a spodní je zase poněkud odlišná. Byly li by jen dvě, něco mi tam chybí 🙂 A ať už s čímkoliv dalším, uzené maso je jednoznačně lepší, než nejlepší uzenina. Nicméně tenkých vrstviček s Prosciuttem bych se nezříkal 😛
Pavle,
tak teď jsi mi udělal neskonalou radost a ujistil mě, že nejsem idiot. Já totiž už snad od nepaměti používám pro jakkoli a s čímkoli zapečené brambory výraz „frbr“. Tchýně na mě vždy nechápavě hleděla, když jsem hlásila, že na oběd budou frbr, ale po těch dvaceti letech si zvykla a začala tento výraz užívat taky. 🙂
Tohle jídlo miluju. S uzeným, „točákem“, klobásou, cibulí, pórkem … těch variací je nepřeberně. K tomu okurka, nakládané houby nebo kysané zelí. Mňam
Hano,
tak teď jsi mne dokonale zklamala. Já myslel, že máš mé stránky pročteny. Nemáš! Páč bys věděla, že frbrble jsou mnou prosazenou a Laděnkou vymyšlenou značkou ©. Tuž máš mínus jako sviňa.
Soud a rozsudek: celé léto budiž Ti souzeno – brambory nové budeš nasucho škrábati.
A žádné chválení to nevylepší. Tak. Domluvil jsem. Hovgh…
😛
Ano, náčelníku,
škrabati budu, káti se u toho škrabání budu a jen co mi škrabka z ruky mé zemdlené vypadne, vrazím si ju do oka. 🙂 🙂 🙂
A hned jak dněskaj dovařim gulašovku, tak natych mjast lapnu ku kompu a přečitam cely blog od koňca po začatek.
Mea culpa, mea maxima culpa 🙂 🙂 🙂
OK: omluva přijata. Selhala jsi na celé široké české českomoravské…
No stále su rád, že ťa mám. Gulášovku sem dnes tež robil. Tu z masa z polivky.
Jo a ze zemdlele ruky se neda trefit do oka, tak se nebojim a sem si jisty, že mi tu eště cosik napišeš.
Furt Tfuj a neustale nasrany Pavlik 🙂