Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Fritata – festovní snídaně či lehký oběd?

Fritata - slanina, brambory, pórek, paprikaTento původně italský druh vaječné omelety nemám příliš v oblibě. Už jen pro tu vzpomínku. Ve škole, totiž té kuchařské mi při zkoušce tak “hrozně spadla”, že vypadala jako placka z vajec. Čas a zkušenost už lecos dohnaly a proto chci o ní zmínit několik slov. Fritata zase tak špatné jídlo není ani pro mne a někdo v něm může objevit nečekané překvapení. Hlavně ale proto, že vám připomene několik základních věcí:

Za prvé: není to nic nového a objevného. Já sám znám Fritatu od základní školy kdy jsem postupně už od třetí třídy pokoušel osud i sporák. Jen jsem tehdy připravujíc omeletu pod poklicí netušil…

Za druhé: nedejte na moderní prezentace. I když se nám firma Tescoma snaží vnutit že dvoustranná pánev je určena primárně pro její přípravu není to pravda. Fritata se totiž dopéká pod grilem. A ta jejich pánev je za ty peníze dobrá akorát pro nemehla co neumí otočit palačinku. Páč omeleta se neotáčí, ale skládá. Ostatně co může mít za smysl přetočit cokoliv podobného na v podstatě studenou pánev a v spoustu vysrážené vody???

Za třetí: máte li potíže s přípravou kvalitní omelety na pánvi Fritata vás nezklame. Dělá se totiž skoro sama. A co je hlavní – může mít stovky podob ve stylu připravím si na co mám chuť a použiji co dům dá.

 

Toto je poslední můj příspěvek do vašich kuchyní v roce 2013. Přeji vám všem krásného silvestra, spoustu úspěchů a málo zklamání v roce následujícím. A hlavně radost do života. Třebas toho kuchařského…

Váš Pavel Míček…

Fritata

 

Z čeho tedy

– 2ks vejce
– 1ks brambora
– 2PL smetana
– 1PL slanina
– 2PL sýr
– 1PL pórek
– 1PL paprika
– máslo
– petrželka
– sůl a pepř

 

 

Jak na to

>> Fritata je vlastně jen lehce vyšlehané vajíčko do kterého vmícháme sýr a další suroviny dle chuti a možností. Platí: jedno vejce=1 lžíce smetany. Toto rozmícháme a můžeme, ovšem nemusíme vyšlehat. Z různých receptů se dozvíte například informaci že kousky bílku a žloutku ve struktuře výsledného pokrmu nejsou na škodu.

>> V pánvičce si rozpustíme kostičky slaniny a odložíme stranou. Plamen ztlumíme na minimum – nejmenší hořák. Přidáme oříšek másla a plátky ideálně ve slupce vařené brambory. Chvíli pomalu opékáme – stačí z jedné strany.

>> Do vajíčka se smetanou přidáme slaninové škvarečky, hrubě nastrouhaný sýr (v nejhorším případě Eidam 45%, raději ale Gouda a Cheddar), pokrájenou zeleninu dle chuti – pórek, bílá paprika. Se solí opatrně a pepř podle uvážení. Vše vylijeme na brambory a stále na minimálním plamínku pod poklicí prohříváme asi 5 minut.

>> Horní gril rozehřejeme na 220°C a pod něj dáme Fritatu dopéci do zlatava. Bude to jen chvilka.

 

 

Porce se salátky je prostě vynikající. S kyselou okurkou ještě lepší.

Fritata - slanina, brambory, pórek, paprika01

 

Fritata - slanina, brambory, pórek, paprika02

 

Fritata - slanina, brambory, pórek, paprika03

 

 

POZOR! Ve spoustě receptů najdete zmínku o tom, že pánev dáme do trouby i s obsahem. Já toto moc neberu! Ona totiž jsou ta vejce odspoda už akorát a zbytečně by se pálila. Takže do trouby v nové nádobě nebo klidně i na talíři. Největším a v podstatě jediným úskalím přípravy této dobrůtky je připálení. Vajíčka se totiž pálí vemi snadno a dost páchnou. To bohužel uměla naprosto dokonale moje babička.

 

 

Použité nádobí

Na jednu výše popsanou Fritatu je ideální pánvička šířky 12-14cm. Jenže ne každý ji doma má. Já tedy ne. Takže používám kastrol s vysokým okrajem. No a to je trochu obtížnější. Primárně připravenou omeleu z něj totiž nedostanete jinak, než vyklopením jako bábovku. Pak ale je nutné ji znovu otočit pro dopečení. Z pánvičky by stačilo celou dobrotu jen sesunout. Je jasné, že na více porcí použijeme velkou pánev kterou už má kde kdo. A tím pádem je to snadné i jednoznačné – prostě rychlá Fritata.

 

Cuketová fritata se škvarečky Mangalica a Pecorino Romano

20.7.2014 – námět: Šárka Škachová

– 2ks vejce
– 2PL mléko
– 2PL cibulka jarní
– 2PL cuketa mladá
– 1PL slaninka Mangalica
– 1PL Pecorino Romano
– sůl a pepř

 

1/ Slaninu na kostičky dáme rozpustit na pánvičku. Ne příliš horkou.

2/ Vajíčka lehce vyšleháme s mlékem, solíme a pepříme, vmícháme sýr a jemně krájenou cibulku. Nakonec přidáme kolečka cukety.

3/ Nalijeme na slaninu a ztlumíme plamen na minimum. Lehce poupravíme vidličkou rozložení koleček a prohrábněme aby se slanina dostala do celé struktury. Pod poklicí opět 5 minut a pak pod grilem na 220°C jen chvilku do zlatava.

fritata a kvašáček01

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Fritata
Datum vystavení

2 Responses to “Fritata – festovní snídaně či lehký oběd?”

  • Hannah12 says:

    Až v pozdním věku jsem se dozvěděla, že tomu, čemu jsme u nás doma vždy říkali selská omeleta, se vlastně zove „Fritata“. Ale, co už tež.

    Děláme poměrně často. Tu s hráškem a mrkví, tu s cibulí a žampiony, ondy jen s kouskem nějakého buřtu…
    A musím se přiznat, že z bezpečnostních důvodů a obav o zbytky svého chatrného zdraví ji nechám jen tak lehce ztuhnout na sporáku a pak dopékám v troubě. O jakési obracení jsem se pokusila jen jednou a skončila na popáleninovém oddělení. 🙂 🙂

    • Moje Dobroty says:

      No ono spíše u nás omeleta a v Itálii Fritata. To moudří komančové i okopírované věci museli počeštěné alespoň názvem. Každopádně při správné teplotě celý proces klidně jen na plotně a s poklicí. Ta trouba nutná není.

Komentáře