Gratinované brambory k večeři…
…nemusí se nutně podobat uměleckému dílu. Hlavně když to chutná. Takže tentokrát frbrble jako od Laděnky. Tento už jednou provždy daný název nejenže zůstává, ale dnes jsem se pokusil napodobit i její přípravu. A že je to vážně brnkačka.
Z čeho a jak 4 porce
– 350g brambory
– 100g uzené
– 50g cibule
– 50g sýr
– 4ks vejce
– 1ks stroužek česneku
– 2PL smetana
– hrst petrželky
– sůl a pepř
– vellenka
>> Brambory ve slupce uvaříme a zchladíme. Stejně tak dvě vajíčka natvrdo. Uzené pokrájíme na kostičky, cibuli, česnek a petželku posekáme najemno. Sýr e smetanou vyšleháme se zbylými dvěma vajíčky.
>> Brambory si oloupeme a ještě teplé promícháme pokrájené na kostky, neb jen protlačené strunkou cibulí, česnekem, petrželkou a uzeným. Solíme, pepříme a dobrá je špetka již mnohokrát zmíněné Vellenky od Davídka. Promícháme a nakonec jemně vmícháme stejně jako brambory přichystaná vejce.
Ne vždy máme doma brambory které opravdu stojí za to. Žlutomasé fajnové hlízy. Jako já tentokrát. Samý škrob a bílé. Takže jsem to celé vylepšil oliváčem, páč byly opravdu děsně suché až drolivé. Z toho důvodu jsem je také raději nedovařil.
>> Vše sesypeme do vymazaného a případně i strouhankou vysypaného pekáčku a šoupneme přikryté do trouby na 180C / 20 minut. Pak přelijeme vajíčkem se smetanou a sýrem a dalších 10 minut. Poté už bez poklice dopečeme do zlatava což trvá tak 15 minut. A hotovo!
Rychlovka pro rodinku s minimem práce. Hlavně ale na talíři moc hezký výsledek i bez toho otravného skládání vrstev. Naopak. Dík promíchání drobnějších kousků se možná lépe prolnou chutě. Co myslíte…
všechno ve čtyřech krocích
Dobrou chuť a příště možná u dalších domácích klobásek…
MDPM