Gratinované brambory s grilovanou krkovicí
Grilovanou krkovičku si dám docela často. Mám ji prostě rád. Tentokrát bych ale popsal hlavně přípravu velmi silné a chuťově výrazné šťávy k ní a také gratinovaných brambor s cibulí, smetanou a koprem.
Maso
>> Řízky s kostí, nebo bez, asi 150-250g na porci jen lehce sklepnu a nakořením. Většinou solí, pepřem hrubě mletým a sušeným česnekem. Nechám nejméně hodinu odpočívat v lednici.
Brambory
>> Brambory na půlkolečka 3-4mm silná. Vyskládám vrstvu do olivovým olejem lehce vymazné zapékací misky (používám rozprašovač), solím a pepřím. Posypu čerstvým, jemně posekaným koprem. Poté vrstvu opět na půlkolečka krájené cibule a nahoru brambory. Znovu sůl a pepř a potřu vrstvou napůl ušlehané smetany. V troubě na 200°C peču pod poklicí 30 minut a pak ještě společně s masem 6-10 minut pod grilem na 220°C.
Gril
>> Maso opeču na přepuštěném másle z obou stran po třech minutách a pod grilem nechám podle jeho kvality 6-10 minut.
Šťáva
>> Na pánev s výpekem naleju půl deci vína a deci vývaru. Ztlumím plamen a pomalu odvařím na potřebné množství. Určitě nepoužívám vodu. Ze slušného vývaru spolu s vínem, nebo balsamikovým octem je šťáva natolik výrazná, že už není potřeba solit. Snad jen rochu pepře. Z vody to nemá ani cenu zkoušet.