Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Gratinované cibulové brambory s mozzarellou

07-servisA pečené kuře. S uzenou chutí. Takže co? Další pokus s liquid smoke – tekutým kouřem. A hned na začátku jedno resumé. Ano, je to uzená chuť. Ne, s uzeným to nemá nic společného. Jednoduše řečeno, jiný rozměr chuti. Cítíte v tom lehce to uzení a dost něco nového. Zajímavého a jistě přínosného. Opravdu vyuzené a upečené kuřecí maso je jiné. Čisté a upečené je jiné. A tohleto bloudí někde mezi nimi. Takže mám li se výsledně vyjádřit k tomu produktu, je to snadné. Jsem rád, že jsem koupil a vyzkoušel. Nehodlám se zbavovat té nové zajímavé chuti, ale nejsem z toho nějak zvlášť unešený. Určitě doporučuji vyzkoušet, ale jistojistě z toho nezačnete bláznit. Do budoucna? Přestanu kupovat rádoby uzená kuřata. Nejsou za ty ceny zvlášť zajímavá. Tohle je levnější a dost dobré.

 

Gratinované cibulové brambory s mozzarellou

>> Moc dobré a snadné. Plátky brambor vyskládáme do oliváčem poprášené misky. Na to kroužky cibule, sůl a pepř. Druhá vrstva stejně. Třetí už jen brambory. Zalijeme smetanou s rozšlehaným vajíčkem a pod poklicí pečeme v troubě při 180°C/1. hodinu.

 

Pečené kuře s uzenou chutí

>> Porce (tři špalíky) naložíme na hodinu do dvou lžic vody se dvěma lžičkami tekutého kouře. Dobře promasírujeme a necháme odpočívat. Nakonec žádná tekutina nezbude. Poprášíme solí, mletou paprikou, kmínem. Pečeme spolu s bramborami při 180°C/1. hodinu.

 

Dokončení a servis

>> Brambory posypeme nastrouhanou (natrhanou) mozzarellou a už bez poklice 15 minut dopékáme do barvy. Aby krusta byla pěkně zlatá. Pak necháme chvíli stát v pokojové teplotě. Lépe se porcují.

>> Kuřata několikrát podlitá naposled přelijeme už pouze výpekem na povrchu a necháme stejných 15 minut zaschnout dokřupava. Případně přidáme kousek studeného másla pro vylepšení kůrky i šťávy.

 

Servis v grafice

Brambory – příprava, vrstvy, sůl a pepř, cibule…

01-brambory příprava

 

Brambory – příprava, vrstvy, hotovo, smetana s vajíčkem. Na vylepšení doporučuji muškátový oříšek, nebo česnek, nebo špenátové listy, hříbky, ančovičky, olivy…

02-brambory příprava

 

Kuře – už ani nepamatuji, kdy jsem pekl jinak. Na suché litinové pánvi s občasným podlitím a přelitím je to nejlepší. Blbiny s talířem ignoruji…

03-kuře příprava

 

Trouba – vše pohromadě a dole vzádu navíc řepa pečená v alobalu. Bude z ní polévka..!!..

04-trouba vše v jednom

 

Brambory – hotovo. Krusta jedna báseň a pokud by někoho napadlo že chybí máslo, je to záměr. Smetana a mozzarella jsou dostatečnou chuťovou parádičkou…

05-brambory hotovo

 

Servis – jednoduché a výborné jídlo. Kuře s uzenou chutí a výpek který jí má v sobě ještě více. Navíc, hlavně parádní kůrka. Kůžička jakou chcete mít na každé porci až do konce života…

06-servis

 

Někdy, v poslední době často, mne překvapí údiv kolegů v zaměstnání. Ano, jistě, jsem tam necelých pět měsíců. Ale přesto. Jsou udiveni, když zmíním já, nebo kdosi už obeznámený, že píši tyto stránky. Ještě lepší je pak zaznamenat to ticho. Nikdo nic neříká, nenapíše, neprojevují se. A to je dost nepříjemné. Věřte mi, určitě by mne zajímalo, co si myslí a jestli se ještě někdy k tomu tématu vrátí…

 

Pravda, několik jednotlivců už se projevilo a Lucie, ta mne dokonale práskla. Prý, však při hledání na Google jsi na prvních pozicích! Vykřikla…

 

Tak asi fajn. MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Gratinované cibulové brambory s mozzarellou
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentáře