Gratinované cibulové brambory s mozzarellou
A pečené kuře. S uzenou chutí. Takže co? Další pokus s liquid smoke – tekutým kouřem. A hned na začátku jedno resumé. Ano, je to uzená chuť. Ne, s uzeným to nemá nic společného. Jednoduše řečeno, jiný rozměr chuti. Cítíte v tom lehce to uzení a dost něco nového. Zajímavého a jistě přínosného. Opravdu vyuzené a upečené kuřecí maso je jiné. Čisté a upečené je jiné. A tohleto bloudí někde mezi nimi. Takže mám li se výsledně vyjádřit k tomu produktu, je to snadné. Jsem rád, že jsem koupil a vyzkoušel. Nehodlám se zbavovat té nové zajímavé chuti, ale nejsem z toho nějak zvlášť unešený. Určitě doporučuji vyzkoušet, ale jistojistě z toho nezačnete bláznit. Do budoucna? Přestanu kupovat rádoby uzená kuřata. Nejsou za ty ceny zvlášť zajímavá. Tohle je levnější a dost dobré.
Gratinované cibulové brambory s mozzarellou
>> Moc dobré a snadné. Plátky brambor vyskládáme do oliváčem poprášené misky. Na to kroužky cibule, sůl a pepř. Druhá vrstva stejně. Třetí už jen brambory. Zalijeme smetanou s rozšlehaným vajíčkem a pod poklicí pečeme v troubě při 180°C/1. hodinu.
Pečené kuře s uzenou chutí
>> Porce (tři špalíky) naložíme na hodinu do dvou lžic vody se dvěma lžičkami tekutého kouře. Dobře promasírujeme a necháme odpočívat. Nakonec žádná tekutina nezbude. Poprášíme solí, mletou paprikou, kmínem. Pečeme spolu s bramborami při 180°C/1. hodinu.
Dokončení a servis
>> Brambory posypeme nastrouhanou (natrhanou) mozzarellou a už bez poklice 15 minut dopékáme do barvy. Aby krusta byla pěkně zlatá. Pak necháme chvíli stát v pokojové teplotě. Lépe se porcují.
>> Kuřata několikrát podlitá naposled přelijeme už pouze výpekem na povrchu a necháme stejných 15 minut zaschnout dokřupava. Případně přidáme kousek studeného másla pro vylepšení kůrky i šťávy.
Servis v grafice
Brambory – příprava, vrstvy, sůl a pepř, cibule…
Brambory – příprava, vrstvy, hotovo, smetana s vajíčkem. Na vylepšení doporučuji muškátový oříšek, nebo česnek, nebo špenátové listy, hříbky, ančovičky, olivy…
Kuře – už ani nepamatuji, kdy jsem pekl jinak. Na suché litinové pánvi s občasným podlitím a přelitím je to nejlepší. Blbiny s talířem ignoruji…
Trouba – vše pohromadě a dole vzádu navíc řepa pečená v alobalu. Bude z ní polévka..!!..
Brambory – hotovo. Krusta jedna báseň a pokud by někoho napadlo že chybí máslo, je to záměr. Smetana a mozzarella jsou dostatečnou chuťovou parádičkou…
Servis – jednoduché a výborné jídlo. Kuře s uzenou chutí a výpek který jí má v sobě ještě více. Navíc, hlavně parádní kůrka. Kůžička jakou chcete mít na každé porci až do konce života…
Někdy, v poslední době často, mne překvapí údiv kolegů v zaměstnání. Ano, jistě, jsem tam necelých pět měsíců. Ale přesto. Jsou udiveni, když zmíním já, nebo kdosi už obeznámený, že píši tyto stránky. Ještě lepší je pak zaznamenat to ticho. Nikdo nic neříká, nenapíše, neprojevují se. A to je dost nepříjemné. Věřte mi, určitě by mne zajímalo, co si myslí a jestli se ještě někdy k tomu tématu vrátí…
Pravda, několik jednotlivců už se projevilo a Lucie, ta mne dokonale práskla. Prý, však při hledání na Google jsi na prvních pozicích! Vykřikla…
Tak asi fajn. MDMP





