Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Grilovaný bůček a halušky se zelím

13-grilovaný bůček,halušky se zelímSedlačina jako řemen dík skvělému masu z přeštických vepříků a obchodu Naše maso. Ten nápad jsem si hýčkal už od posledního nákupu toho parádního (parádně drahého) steaku. Tehdy jsem tam zahlédl krásné plátky bůčku který by bylo vyloženě škoda dlouho péct. Takže sobotní výlet do prodejny v Dlouhé ulici, tentokrát rychlý a nepříliš velký nákup a jde se vařit. Příprava bůčku je směšně jednoduchá, halušky už malinko složitější. Zelí vyloženě zdlouhavé. Ve výsledku kombinace na hodinu a půl a opravdu snadné, pohodové vaření.

 

Postupy

 

Dušené kysané zelí

Nebudu popisovat jak to udělat nejlépe a nejchutněji. Tentokrát mi totiž šlo o pouhé zelí s příjemnou chutí. Žádná mouka či cokoliv jiného na zahuštění. Naopak, jen šťavnaté nudličky kysané dobroty. A ta si vyžádá váš čas.

 

>> Kilo zelí (s menším množstvím většinou nepracuju), podle potřeby propláchneme vodou, překrájíme na menší kousky a v hrnci zalijeme vroucím kuřecím vývarem. Přivedeme k varu a přidáme 1-2 deci suchého bílého vína. Sůl, kmín, list, podle chuti a potřeby cukr. Já do svého domácího (od Petra) tak lžíci. Nebo vyměníme za med, což v tomto případě doporučuji.

>> Druhá možnost je, přidání medu či cukru do hrnce na lžíci horkého sádla a nechat chvíli zkaramelizovat. Pak trochu vývaru, zelí, víno a po chvíli opět vývar. Každopádně tak či tak, dušení pod poklicí za občasného dolévání vývaru u opravdu kvalitního a pořádně kyselého zelí trvá v průměru hodinu. Ke konci já vřele doporučuji pro chuť i barvu směsi od Davídka. Konkrétně Vellenku a Zellenku, které si nechám smíchat 1:1 rovnou při nákupu.

>> Souhrnně. Nepřipravuji menší množství než kilo. Prostě a jednoduše proto, že se v lednici nezkazí a já jej každou chvíli použiji na další přípravu. Do guláše, šťouchaček jako lepenici, na rychlou polévku. A takto připravené, bez mouky či strouhaného bramboru je použitelnější. Navíc méně náchylné ke zkáze. Co se nepoužité, ale jinak běžné cibule týče, pochopíte později.

 

Halušky

Halušky které jsem celý život připravoval různými způsoby vzaly za své když jsem tady ukázal jak to dělá Jano. Můj dlouholetý kamarád a spolubydlící. Jednoduchý a parádní recept. Vždy v poměru 1:1 brambory a polohrubá mouka. K tomu celku 1/3 vody. Sůl je jasná a můj doplněk, česnekový prášek. Nebo klidně utřený stroužek.

 

– 150g brambory
– 150g mouka PH
– 100g voda
– sůl, česnekový prášek

 

>> Příprava má jen několik málo zásad. Brambory varného typu B, nebo C nastrouháme na nejjemněším struhadle které dělá jemné nudličky. Ne drobky! Přidáme sůl a česnek, vodu a vymícháme s moukou. Těsto necháme asi 10 minut odpočívat.

 

Ta množství berte s rezervou. Ne každá mouka zahustí stejně a to samé platí u brambor. Takže vodu spíše příleváme postupně. Pro začátek asi 2/3 a pak se uvidí.

 

>> Pokud nechcete ručně odsekávat halušky do vroucí osolené vody, doporučuji ze všech použitelných udělátek nejraději plechový cedník na nočky s dírami něco přes centimetr v průměru. A obyčejnou lžíci jejímž dnem třete těsto sem a tam dokud nedojde. Tohle popsané množství je tak akorát na jednu várku. Jakmile po natlačení do vroucí, lehce osolené vody začnou halušky plavat, stačí jim 3-4 minuty varu.

>> Pak vycedíme, lehce přelijeme vlažnou vodou aby se zbavily zbytečného škrobu a promícháme s lžící sádla. Nezapomeňte prosím! Tu vodu z varu nevylévat. Je skvělá v kombinaci s kuřecím vývarem na přípravu úžasné polévky Demikát. A do té si trochu halušek odložte.

 

Bůček z přeštického prasátka

>> Příprava je takřka o ničem. Jelikož se jedná o to nejlepší vepřové z české produkce, netřeba jej nějak vychucovat. Trocha soli a pepře, česnek dle chuti (prášek nebo čerstvě utřený) a kmín. V pokojové teplotě necháme hodinku temperovat už kořeněné a práskneme s tím na grilovací pánev. Opékáme 2+2 minuty z každé strany. Pak do trouby i s tou pánví na 8 minut/180°C + 6-8 minut odpočinku v už vypnuté.

 

Plátky silné jeden centimetr – rychlá příprava. Raději ale 2-3 centimetry. Bude to trvat o chvilku déle, ovšem uvnitř, ve struktuře budou zajímavější. Klidně zlehýnka naklepeme, nebo spíše to maso poplácáme paličkou s hroty. To rozhodně není od věci. Jen poté shrneme zpět do vyššího tvaru.

 

>> Tady vaše i své nadšení s klidným svědomím lehce uklidním. Nevím čím to bylo a nekvalitu bych rozhodně řeznictví naše maso nevnucoval. Ale fakt je, že téměř stejně bude ve výsledku chutnat každý slušný bůček od běžného řezníka a klidně i z marketu. Kauflandu či Albertu bych se nevyhýbal. Možná to maso nebude tak křehké. Každopádně za cenu okolo 250. korun za kilo tady necítím extra perlu.

 

Šlo by to i v číslech. Když posoudím kvalitu drahé svíčkové odkudkoliv, tak za cenu o třetinu nižší než u stařeného hovězího hovězího se kvalita toho například roštěnce šplhá rovnou o 200% výše. Rozdíl mezi slušným bůčkem a tímto drahým je sotva 30% navíc.

 

No a teď už nějaké obrázky

 

Grilovaný bůček a halušky se zelím

 

1/ Bůčkové plátky z vepříka přeštíka…

00-bůček přeštík

 

2/ Příprava zelí…

02-připravené zelí

 

3/ Příprava smažené cibulky – bude se hodit…

15-restovaná cibule_postcard

 

4/ Příprava halušek…

16-halušky příprava_postcard

 

5/ Bůček na pánvi – 2 minuty…

11-maso gril

 

6/ Druhá strana – 2 minuty…

12-maso gril

 

7/ Hotovo – grilovaný bůček a halušky se zelím…

14-grilovaný bůček,halušky se zelím

 

Nic tak zvláštního, ovšem ve výsledku parádní česká klasika. Tentokrát jsem se podělil s kamarádem a poslední plátek si dal druhý den studený z lednice. Musím přiznat, že takto byl nejlepší. Takže dobrou chuť…

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Grilovaný bůček a halušky se zelím
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

One Response to “Grilovaný bůček a halušky se zelím”

Komentáře