Grilovaný bůček a restované brambory s cibulí
Inspirován vždy skvělou vietnamskou kuchyní (viz. níže „překvapení z Michle“) znovu jsem vyzkoušel grilované plátky vepřového bůčku ve stylu „Bún Cha“. Tentokráte ale po svém. S brambory a salátem.
Jak na to
Plátky bůčku s kůží, asi 1 cm silné a lehce naklepané, solené a pepřené jsem potřel marinádou…
– 1PL curry pasty Mae Ploy – červené
– 2PL rybí omáčky
– 1čl sušeného šesneku
– 1čl medu
– Chuť pozdvihne také lžíce citronové, nebo ananasové šťávy
…a nechal odležet do druhého dne. Pečení je pak otázkou několika chvilek – na plechu v horkovzdušné troubě při 250°C / 15 minut.
Restované brambory (nebo dušené chcete li), jsou také rychlovka.
Čtvrtky brambor vhodím na pánev s několika kapkami olivového oleje a oříškem másla. Pod poklicí nechám na středním plameni 10 minut a občas prohodím, aby se opekla ze všech stran. Přidám na plátky pokrájenou cibuli, nadrobno posekaný česnek a feferonku, solím a pepřím a ještě 2-3 minuty pod poklicí.
Podávám s ledovým salátem natrhaným na kousky. Ty na chvilku namočím v dresinku, zcedím a položím na talíř. Na něj maso a brambory.
Dresink
– 1PL sojová omáčka (řidší, typu Kikkoman)
– 1PL rybí omáčka
– 1čl med
– 1čl viný, nebo rýžový ocet
– 1čl limetková šťáva
Zbylý si ještě dochutím několika kapkami chilli omáčky (samozřejmě SriRacha s kohoutem) a ohřeju v mikrovlnce. Do něj pak namáčím kousky masa i brambor.
Vyzkoušejte rychlou, pikantní a asijsky chutnajíci dobrotu. Brou chuť.
[fb_like]