Grilovaná makrela a ragů z patizonu
Jak jsem popsal v článku předchozím o polévce Bún Cá, byla to opravdu příjemná náhoda. Makrela z mrazáku v supermarketu a navíc tak fajnová je skoro zázrak. I když na druhou stranu…
Zdá se že ty obchody jdou alespoň malinko do sebe a začínají se orientovat opravdu i na zákazníka. V této zemi je to podivné, ale zdá se že možné. Každopádně opakuji: mražená makrela, vakuové balení zelené barvy pod značkou Kimbex. A u mne opravdová spokojenost. Nakonec, posuďte sami.
Grilovaná makrela je pro mne už odmala královnou ryb z grilu nad dřevěným uhlím. Ach kdybyste jen věděli a viděli. Jak jsem olizoval ten klacek když ryba došla a já stále neměl dost. První taková vzpomínka je u mne dobrých 36 let stará. To mi bylo asi tak 8 a bydlel jsem s rodiči a sestrami v Havířově Podlesí na Škroupově ulici…
Dvě porce
– 300g filátka z makrely
– 200g patizon
– 2PL smetana
– 1PL česnekový olej
– 1ks stroužek česneku
– máslo
– citronová šťáva
– petrželka
– sůl, pepř, bazalka
>> Filetování makrely je relativně snazší než u jakékoliv jiné ryby. Je totiž dosti křehká na to, abychom snadno prořízli všechny kosti obyčejným nožem, a zároveň ideálně pevná na ne právě jemné zacházení. Chci tím říci, že to zvládne každý a bez zvláštní výuky.
1/ Rybě odřízneme hlavu kousek za žaberními oblouky a těsně za prvními ploutvemi.
2/ Praváci – položíme na pravou stranu část kde byla hlava a nožem typu vykosťovací či filetovací, nebo prostě uzší na zeleninu ale raději ne krátký jen lehkým tlakem řežeme (spíše táhneme) podél hřbetních kostí a páteře.
3/ Nic se nezajímejte o nějaké poškození. Prostě trénujeme. Časem to půjde samo a pokud se vám to podaří jednou, vždy už je to snadné.
4/ Rybu tedy rozřízneme až po ocas. Pokud se zadařilo, skončíte těsně nad ním tou krásnou špičkou jako je na obrázku výše.
5/ Otočíme a já tedy určitě jako bychom byli leváci. Myslím že takto je snazší cítit pod rukou a prsty jak se maso chová a rukám přizpůsobuje. Opět, jen zleva doprava táhneme s lehkým řezem nůž až k ocasu. Zdaří li se, pak to celé máte hotovo za asi 3 minuty.
6/ Vše dobře očistíme a opláchneme studenou vodou. Pozor na poškození struktury masa a také na zbytečné vymývání (nepouštět proud vody do masa). Když to přeženete, z ryby zůstane nechutná… No, to znáte z mrazáků v obchodech.
>> Na zpěněném másle orestujeme kostičky patizonu. Oloupaného. Solíme a pepříme. Na mírném plameni necháme asi 3 minuty, jen občas prohodíme nebo promícháme. Lehce, je to křehké. Pak přidáme jemně posekaný kousek česneku, petrželku, promícháme a zalijeme smetanou. Necháme zpěnit, odstavíme a dochutíme několika kapkami citronové šťávy.
>> Filátka solíme, pepříme a potřeme česnekovým olejem. V troubě na mřížce pečeme při 210°C / 10 minut. Mřížku v pekáčku nahříváme předem a před položením makrely polijeme dno dvěma deci vody. Za prvé se nebude pálit a za druhé ta pára udělá s rybou svoje.
opět rychlovka a tentokrát velice zdravá…
troška té smetany nikoho nezabije…
a výsledek, radost pohledět, rozkoš ochutnat, to mi věřte…
Česnekový olej – opakování
– 150ml olej slunečnicový
– 6ks stružky česneku
>> Česnek (větší stroužky = 6 kusů = asi 40 gramů) promáčkneme do oleje a tyčovým mixérem asi minutu drtíme do hladka. Raději ne déle. Neměl by se ani jen minimálně zahřát. Takže když bude obojí z lednice, je to ideální začátek.
propasírovaný česnek ve slunečnicovém oleji…
rychlý mix a omáčka na kde co…
co zbyde jde fofrem do lednice, na výdrž nevěřte, je to dobré maximálně týden…
Závěr pro dnešek je jednoznačný: ryby jsou skvělé a chuťově výrazná, jednoduše vychucená i připravená makrela absolutní bombice. Takhle si představuji jednoduché a moderní stravování. Jenže! Tajtrlíci v průměrných jídelnách a hospodách tohle neznají a v kvalitní restauraci půjdete od 150. kaček výše za podobnou porci. Takže co? Nezkusíte to sami?
MDMP





