Grilované vepřové, smažená rýže, pikantní omáčka
Vietnamská, nebo obecně asijská kuchyně je prostě neskutečná.
Proto jsem si, po ochutnání některých specialit sestavil vlastní menu a nechal si děvčaty z blogu Viet Food Friends přeložit názvy do vietnamštiny. Za to jim samozřejmě velice děkuji. Je to vlastně sestava dobrot, které mi chutnají nejvíce. Tak do toho…
thịt nướng, cơm chiên, nước chấm
Grilované vepřové
– 2PL rybí omáčky
– 2PL sojové omáčky
– 2PL oleje
– 1PL cukru
– 1-2PL citronové šťávy
– 3str rozsekaného česneku
– 3PL sekané zelené cibulky (nebo klasické)
– 1PL mletého pepře– 1 Chilli paprička
V této směsi naložit tenké a lehce naklepané plátky bůčku, krkovice, nebo plece přes noc a druhý den prudce ogrilovat. Já dal 8-10 cm pod gril na 260°C. Každá strana asi 5 minut.
Smažená rýže
Na pánvi rozehřát olivový olej a oříšek másla. Když zapění, odstavit z plamene a zasypalt 1 lžičkou kurkumy a stejně tak curry.
Zpět na plamen a po lehkém orestování rychle přisypat nahrubo nasekanou cibuli, asi 4 lžíce, po lžíci zelené petrželky a koriandru, na plátky 2 stroužeky česneku a podle chuti kolečka chilli papričky. 30 vteřin prohřívání a přidat rýži od posledně. Samozřejmě mou oblíbenou Basmati, nebo jasmínovou a to asi 10-12 lžic. Sůl, pepř, dobře promíchat a prohřát. Solit a pepřit.
Zálivka – do té namáčet maso a saláty
– 4PL teplého vývaru
– 1PL rybí omáčky
– 2PL sladké chilli omáčky
– 1PL cukru (hnědý)
– 2PL limetkové šťávy
– Sekaná feferonka a zelený koriandr dle chuti
Smíchat a vychladit.
Na obrázku je pouze smažená rýže
A ještě trocha inspirace: