Grilovaná žebra a kuřecí křídla
Sezóna grilování je tady a já stále nemám příliš na výběr. Město, sídliště. Tady se grily po ulicích nevyskutují. Kdyby alespoň více lidí mělo odvahu. Našla by se vhodná místa. Jenže ono je to spíše tak, že akorát hloupě kecaj o jakési nevhodnosti a podobně. No, snad to vyjde u hospody. Jakési návrhy už padly…
Každopádně i doma to jde. Alespoň na elektrice. Chybí ta romantika a vůně kouře, ale dobrůtka to teda je. A popravdě co se výsledku týče, připadá úprava v troubě pod grilem jistější a spolehlivější.
Grilovací omáčka
– 1PL jablečný ocet
– 1PL barbecue omáčka
– 1PL chilli omáčka nebo papričky
– 1PL šťáva z výpeku
– 1čl utřený česnek
– 1čl cukr nebo med
>> Když tohleto smícháte a natřete na horké, právě ugrilované maso, je dokonalá chuť zaručena. Výpekem myslím to co zůstane na pánvi na které to peču, přelité vodou a zredukované. Cukr nebo med volitelně. Já ani ne.
Základ při barbecue v USA. Tady příliš obvyklá není a lidi raději maso "napajcujou" předem. Škoda. Marináda se pak pálí a výsledek nic moc.
Maso
>> Žebra – ideální jsou plochá s vrstvou masa. Tedy z bůčku a kotlety.
>> Křídla – na gril většinou dávám jen dvojitá od špičky. Paličky samozřejmě taky, ale já je raději smažené.
Každopádně vše jen solím a posypu sušeným česnekem. V lednici namačkané pěkně na sebe v pixle nechám odpočívat od rána do večera, nebo přes noc.
Gril
>> Žebra – 200°C / 15cm pod grilem do měkka a perfektně zlaté barvy. Myslím že to vyšlo asi na 45 minut.
>> Křídla – těm stačí málo. Takže asi 220°C / 15cm pod grilem a počítám že snad 15-20 minut.
Časy berte vždy s rezervou. Není trouba jako trouba, gril jako gril a o tom se živým ohněm by se daly psát legendy. Každopádně nepříliš dlouho ať je maso pěkně šťavnaté.
A ještě zpracování masa – žeber doma
>> Ta z bůčku je každopádně nejlepší koupit u řezníka který ví co dělá. Správně totiž budou seknutá pěkně napříč a tedy dokonale tvarovaná s rozumnou vrstvou masa i tuku.
>> Naopak ta od kotlety vás mohou vyjít nejlevněji, ale u řezníka je neukecáte. O co jde je vidět na fotce. Stačí jen trocha zručnosti a malý sekáček, nebo větší starší nůž u nějž vám nevadí poškození.
Vlastní zpracování masa k tomu prostě patří. Koupit kus něčeho umí každý. Ale připravit si to sám, levně a podle svých představ je prostě fajn.
takže tady to vidíte: žebra z kotletky za 30 kaček kilo, nahoře je celé, níže vlevo část na gril a vpravo odsekané části do polévky nebo na šťávu
Začnete silnou obratlovou kostí. Osekává se vlastně překvapivě snadno. Rukou si držíte celý kus a seknete co nejblíže žebru na samé špici naproti ruce. Celé to pak stále drží pohromadě ale už jen slabě. Takže ten zbytek skoro odkrojíte, nebo odstřihnete nůžkami na drůbež. Nejlépe si to představíte na jednotlivém žebírku s kostí – odseknete tu nejsilnější část v rohu a zůstane žebro a plochá kostička. A tady máte rovnou způsob na krásnou úpravu žebírka – to otravné jde pryč a zůstane maso s jedinou kostičkou která je na obírání prostě skvělá.
tady už výsledek, fakt děsně dobrý…
a nějaká křidélka, jenom vzlétnout…
Tuž jak? Dete do teho ni?
8.6.2014 – další příprava
omáčka na potření
– 1PL jablečný ocet
– 1PL barbecue omáčka
– 1PL hrubozrnná hořčice
– 1PL vývar
– 1čl chilli omáčka
– 1čl utřený česnek
omáčka
žebírka z bůčku který mazal do konzerv
MDMP
PROČ mi tohle děláš?????
Já mám hlad jak spisovatel a ty takhle!
Jen, jak se tak dívám na ta žebra a představím si, že bych si je měla porcovat sama doma sekáčkem…jaké že je číslo na „rychlou“? 🙂 🙂
No přece 737 … …
Prdky. Jen se snaž.
Tak kdybych si ty žebra měla nasekat tak skončím na chirurgii na šití, bo jsem strašně šikovná a měla bych i krev na polévku.
🙂 nemůžeme umět všichni všechno, ale je to opravdu snadné (Y)
Dobrý den,
jako pravidelný odběratel Vašich příspěvků mám návrh – doporučuju Vaší pozornosti Hostivařský park – pravidelně se tam griluje a špekáčkuje – je tam jedna louka na které se smí dělat otevřené ohně – beru jednorázovej grill, pivko a zeleninu – Vy dotlačíte kus flákoty. 😀 – je to ca tady: Přírodní park Hostivař-Záběhlice
50.040031, 14.525050
Dík za inspiraci.
To vypadá na zastávku busu 177 Selská a kousek pěšky směrem k přehradě po ulici K Jezeru kolem pily…
S grilem na zádech bych tam určitě nejel, ale s buřtem v kapse asi jo.
Včera, 8.6.2014 jsem se tam projížděl na kole. Louka jako vymetená, zarostlá a krásná. Tolik trav jsem neviděl ani nepamatuju…