Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Grilovaná žebra a kuřecí křídla

grilovaná žebra02Sezóna grilování je tady a já stále nemám příliš na výběr. Město, sídliště. Tady se grily po ulicích nevyskutují. Kdyby alespoň více lidí mělo odvahu. Našla by se vhodná místa. Jenže ono je to spíše tak, že akorát hloupě kecaj o jakési nevhodnosti a podobně. No, snad to vyjde u hospody. Jakési návrhy už padly…

Každopádně i doma to jde. Alespoň na elektrice. Chybí ta romantika a vůně kouře, ale dobrůtka to teda je. A popravdě co se výsledku týče, připadá úprava v troubě pod grilem jistější a spolehlivější.

 

Grilovací omáčka

– 1PL jablečný ocet
– 1PL barbecue omáčka
– 1PL chilli omáčka nebo papričky
– 1PL šťáva z výpeku
– 1čl utřený česnek
– 1čl cukr nebo med

 

>> Když tohleto smícháte a natřete na horké, právě ugrilované maso, je dokonalá chuť zaručena. Výpekem myslím to co zůstane na pánvi na které to peču, přelité vodou a zredukované. Cukr nebo med volitelně. Já ani ne.

 

Základ při barbecue v USA. Tady příliš obvyklá není a lidi raději maso "napajcujou" předem. Škoda. Marináda se pak pálí a výsledek nic moc.

 

Maso

>> Žebra – ideální jsou plochá s vrstvou masa. Tedy z bůčku a kotlety.

>> Křídla – na gril většinou dávám jen dvojitá od špičky. Paličky samozřejmě taky, ale já je raději smažené.

 

Každopádně vše jen solím a posypu sušeným česnekem. V lednici namačkané pěkně na sebe v pixle nechám odpočívat od rána do večera, nebo přes noc.

 

Gril

>> Žebra – 200°C / 15cm pod grilem do měkka a perfektně zlaté barvy. Myslím že to vyšlo asi na 45 minut.

>> Křídla – těm stačí málo. Takže asi  220°C / 15cm pod grilem a počítám že snad 15-20 minut.

 

Časy berte vždy s rezervou. Není trouba jako trouba, gril jako gril a o tom se živým ohněm by se daly psát legendy. Každopádně nepříliš dlouho ať je maso pěkně šťavnaté.

 

A ještě zpracování masa – žeber doma

>> Ta z bůčku je každopádně nejlepší koupit u řezníka který ví co dělá. Správně totiž budou seknutá pěkně napříč a tedy dokonale tvarovaná s rozumnou vrstvou masa i tuku.

>> Naopak ta od kotlety vás mohou vyjít nejlevněji, ale u řezníka je neukecáte. O co jde je vidět na fotce. Stačí jen trocha zručnosti a malý sekáček, nebo větší starší nůž u nějž vám nevadí poškození.

 

Vlastní zpracování masa k tomu prostě patří. Koupit kus něčeho umí každý. Ale připravit si to sám, levně a podle svých představ je prostě fajn.

 

takže tady to vidíte: žebra z kotletky za 30 kaček kilo, nahoře je celé, níže vlevo část na gril a vpravo odsekané části do polévky nebo na šťávu

žebra z kotletky01

 

Začnete silnou obratlovou kostí. Osekává se vlastně překvapivě snadno. Rukou si držíte celý kus a seknete co nejblíže žebru na samé špici naproti ruce. Celé to pak stále drží pohromadě ale už jen slabě. Takže ten zbytek skoro odkrojíte, nebo odstřihnete nůžkami na drůbež. Nejlépe si to představíte na jednotlivém žebírku s kostí – odseknete tu nejsilnější část v rohu a zůstane žebro a plochá kostička. A tady máte rovnou způsob na krásnou úpravu žebírka – to otravné jde pryč a zůstane maso s jedinou kostičkou která je na obírání prostě skvělá.

 

tady už výsledek, fakt děsně dobrý…

grilovaná žebra

 

a nějaká křidélka, jenom vzlétnout…

grilovaná křídla02

 

Tuž jak? Dete do teho ni?

 

8.6.2014 – další příprava

 

omáčka na potření

– 1PL jablečný ocet
– 1PL barbecue omáčka
– 1PL hrubozrnná hořčice
– 1PL vývar
– 1čl chilli omáčka
– 1čl utřený česnek

 

omáčka

BBQ omáčka

 

žebírka z bůčku který mazal do konzerv

grilovaná žebra s BBQ omáčkou

 

MDMP

Sdílejte...

7 komentářů to “Grilovaná žebra a kuřecí křídla”

  • Hannah12 says:

    PROČ mi tohle děláš?????
    Já mám hlad jak spisovatel a ty takhle!
    Jen, jak se tak dívám na ta žebra a představím si, že bych si je měla porcovat sama doma sekáčkem…jaké že je číslo na „rychlou“? 🙂 🙂

  • Alena says:

    Tak kdybych si ty žebra měla nasekat tak skončím na chirurgii na šití, bo jsem strašně šikovná a měla bych i krev na polévku.

  • Pavel says:

    Dobrý den,

    jako pravidelný odběratel Vašich příspěvků mám návrh – doporučuju Vaší pozornosti Hostivařský park – pravidelně se tam griluje a špekáčkuje – je tam jedna louka na které se smí dělat otevřené ohně – beru jednorázovej grill, pivko a zeleninu – Vy dotlačíte kus flákoty. 😀 – je to ca tady: Přírodní park Hostivař-Záběhlice
    50.040031, 14.525050

    • Moje Dobroty says:

      Dík za inspiraci.
      To vypadá na zastávku busu 177 Selská a kousek pěšky směrem k přehradě po ulici K Jezeru kolem pily…
      S grilem na zádech bych tam určitě nejel, ale s buřtem v kapse asi jo.

Leave a Reply for Moje Dobroty