Grissini – domácí italské tyčinky
Dlouho, předlouho jsem o nich jen přemítal. Kdyby někdy bylo trochu času i chuti…
No a našel se. Rychlovka za chvíli hotová a dost chutná. Jen upozorňuji: toto není kdovíjak upravené těsto zabalené v ochranné atmosvéře. Připravit, upéci a do dvou hodin sníst. To je jejich primární určení. Ano je tady ještě možnost uskladnění. Totiž zabalení do fólie a odpočinek v lednici. Je zvláštní jak slušné a hlavně chutné pak zůstanou. Já si jimi z mističky nabírám jogurt, paštiku, nebo natavený sýr z grilu.
Potřebujeme
620 g hladká mouka
390 g voda
2 lžičky instantní kvasnice
1,5 lžičky soli
30g olivový olej
Na posypání
hrubá sůl, kmín, mák, a podobné dobrůtky
>> V kuchyňském robotu s hnětacím hákem smícháme všechny sypké suroviny. Přilejeme vodu a olej. Mícháme až je těsto hladké a pružné. Přestane lepit k dížce. Přikryjeme a necháme v teple kynout 1,5 – 2 hodiny.
Já používám jen polovinu dávky. I tak je to dost.
>> Vyválíme jako plát na pizzu. Jen trochu silnější (3 mm). Vykrájíme už na plechu rádýlkem tyčinky. Posypeme dle chuti. Pečeme v troubě na 220°C do zlatava. Já si je ihned po vytažení z trouby potřu oblíbeným česnekovým olejem.
nebo
>> Opět vyválíme na tloušťku cca 3 milimetry. Stejně tak rádýlkem vykrájíme tyčky. Tentokráte ovšem jednou rukou přidržíme konec a ten druhý dlaní stáčíme po podložce do spirály. Připravíme si všechny, ještě jednou rychle zatáhneme spirály a naskládáme na plech. Posypeme solí a něčím podle vlastní chuti. Upečeme stejně jako dříve a potřeme olejem. Klidně čistým oliváčem.
těsto
placaté
zatočené
pečené
a ještě
a všechny
Pokud si připravíte obojí, záhy zjistíte že ty kroucené jsou mnohonásobně lepší. Takže raději rovnou vynechte placatky. Ty stojí za to z listového těsta. Jestli tyto tyčky opravdu připomínají ty původní italské si moc jistý nejsem. Ale jsou moc dobré.
A rovnou se omlouvám. Tohleto není nic o čem bych byl opravdu přesvědčen, že je výborné. Spíše jen přijatelné. Nebudu vyloženě doporučovat. Jen snad požádám o vyzkoušení. Já si nějak nejsem jist.
Tyčinky všelikého druhu je věc, která mě celkem míjí. Takže nevím, jestli vyzkouším. I bez nich toho mám v seznamu na vyzkoušení dost a dost 🙂
A já úplně klidně souhlasím. Ony totiž jsou pro mne opravdu jen pokus bez výsledného nadšení. To spíše u dalšího receptu, pirožků jako použití zbytku těsta.