Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Grissini – domácí italské tyčinky

grissini05 Dlouho, předlouho jsem o nich jen přemítal. Kdyby někdy bylo trochu času i chuti…

No a našel se. Rychlovka za chvíli hotová a dost chutná. Jen upozorňuji: toto není kdovíjak upravené těsto zabalené v ochranné atmosvéře. Připravit, upéci a do dvou hodin sníst. To je jejich primární určení. Ano je tady ještě možnost uskladnění. Totiž zabalení do fólie a odpočinek v lednici. Je zvláštní jak slušné a hlavně chutné pak zůstanou. Já si jimi z mističky nabírám jogurt, paštiku, nebo natavený sýr z grilu.

 

 


Potřebujeme


620 g hladká mouka

390 g voda

2 lžičky instantní kvasnice

1,5 lžičky soli

30g olivový olej

 

 

Na posypání


hrubá sůl, kmín, mák, a podobné dobrůtky

 

 

>> V kuchyňském robotu s hnětacím hákem smícháme všechny sypké suroviny. Přilejeme vodu a olej. Mícháme až je těsto hladké a pružné. Přestane lepit k dížce. Přikryjeme a necháme v teple kynout 1,5 – 2 hodiny.

 

Já používám jen polovinu dávky. I tak je to dost.

 

>> Vyválíme jako plát na pizzu. Jen trochu silnější (3 mm). Vykrájíme už na plechu rádýlkem tyčinky. Posypeme dle chuti. Pečeme v troubě na 220°C do zlatava. Já si je ihned po vytažení z trouby potřu oblíbeným česnekovým olejem.

 

nebo

 

>> Opět vyválíme na tloušťku cca 3 milimetry. Stejně tak rádýlkem vykrájíme tyčky. Tentokráte ovšem jednou rukou přidržíme konec a ten druhý dlaní stáčíme po podložce do spirály. Připravíme si všechny, ještě jednou rychle zatáhneme spirály a naskládáme na plech. Posypeme solí a něčím podle vlastní chuti. Upečeme stejně jako dříve a potřeme olejem. Klidně čistým oliváčem.

 

těsto

grissini - těsto

 

placaté

grissini04

 

zatočené

grissini01

 

pečené

grissini03

 

a ještě

grissini02

 

a všechny

grissini06

 

 

Pokud si připravíte obojí, záhy zjistíte že ty kroucené jsou mnohonásobně lepší. Takže raději rovnou vynechte placatky. Ty stojí za to z listového těsta. Jestli tyto tyčky opravdu připomínají ty původní italské si moc jistý nejsem. Ale jsou moc dobré.

A rovnou se omlouvám. Tohleto není nic o čem bych byl opravdu přesvědčen, že je výborné. Spíše jen přijatelné. Nebudu vyloženě doporučovat. Jen snad požádám o vyzkoušení. Já si nějak nejsem jist.

 

grissini

Sdílejte...

2 Responses to “Grissini – domácí italské tyčinky”

  • Petra C. says:

    Tyčinky všelikého druhu je věc, která mě celkem míjí. Takže nevím, jestli vyzkouším. I bez nich toho mám v seznamu na vyzkoušení dost a dost 🙂

    • Moje Dobroty says:

      A já úplně klidně souhlasím. Ony totiž jsou pro mne opravdu jen pokus bez výsledného nadšení. To spíše u dalšího receptu, pirožků jako použití zbytku těsta.

Komentáře