Guláš z pánve zahuštěný játry
Nedávno jsem poprvé a pravděpodobně naposled ochutnal guláš zabíjačkový. Proč naposled? Je to snadné. Opravdu nemusím vepřový mozek v jakékoliv podobě. A poctivý zabíjačkový guláš se jím zahušťuje. Jak jsem čekal, tak se i potvrdilo. Nechutnal mi. Ovšem jednodušší verzi jsem od té doby zvažoval a nakonec i připravil. Guláš z pánve. Taková jednoduchá a ve výsledku překvapivě chutná záležitost. Vlastně jsem u první porce s knedlíkem nijak unešený nebyl. Ovšem později, v práci a s rýží, nevadil mi ani tři dny po sobě. Takže…
Guláš z pánve zahuštěný játry a podávaný s restovanou paprikou, pórkem a slaninou
Suroviny
– 300g hovězí maso
– 150g vepřová játra
– 150g cibule
– 2PL jíška
– 1PL sádlo
– 1PL paprika mletá
– 2ks stroužek česneku
– sůl, pepř, kmín, majoránka– 100g libová slanina
– 100g paprika bílá
– 100g pórek
Postup
>> Je to prostě guláš. I když já jej připravui v pánvi, protože něco většího na 300 gramů maa je nesmysl. Navíc jsem si opravdu snadno zvykl na tento styl úpravy když jsem začal s pomalým vařením na plotně.
>> Jako už mnohokrát – cibuli drobně pokrájenou na sádle zpěníme a restujeme do zlatava. Přidáme maso pokrájené na přijatelné kousky. Já tentokráte žebro, hezčí kousky z velkého kusu. Mám ho raději než tradiční kližku, nebo krk. A stejně jako pupek.
>> Zasypeme po opečení ze všech stran paprikou posekaným stroužkem česneku, kmínem. Promícháme a zalijeme vroucí vodou, nebo vývarem. Pod poklicí pak dusíme skoro doměkka. Když už je skoro akorát, přidáme jíšku a po desíti minutách hrubě mletá, nebo posekaná játra. Ta potřebují asi 30 minut.
>> Nakonec vychutíme majoránkou a česnekem, solí a pepřem. Smozřejmě jako vždy není od věci něco ostřejšího. Mně dobře slouží papričky z balkónu, stejně jako ty mleté v oleji z čínského bistra.
Servis
>> Zvlášť si připravíme předem restovanou zeleninu na slanině. O nic zvláštního nejde. V rendlíku lehce opečeme kostičky libovější slaniny (uzeného bůčku), přidáme pokrájenou papriku a pórek, necháme asi minutku pod poklicí a odstavíme. Ono si to udělá své a dost. Vše má být jen zlehka upravené a ještě křupavé.
>> Přestože jsem první porci jedl tradičně s knedlíkem, tentokráte byl rychle zatracen. S fajnovou jasmínovou rýží je to mnohem lepší. O tolik, že mi nevadilo krmit se v práci tři dny v kuse. Z 300 gramů masa? Divíte se? No jo, mně v zaměstnání až tolik nechutná a navíc je lepší ta super játrová šťávička, než kusy hovězího.
Paradox 🙂
MDMP
