Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Gulášek z hovězího pupku s paprikovým lečem

31-Gulášek z hovězího pupku s paprikovým lečem…a čerstvou majoránkou…

V sobotu jsem na facebook přidával různé náhodně vybrané fotky a sem na stránky pouze žampiónovou polévku. A vyhrožoval že tento víkend nic zvláštního nevařím. No a podívejme. Klasický domácí houskový knedlík maštěný sádlem. Pro někoho možná zvhlost, pro mne základní představa. K celkem běžnému guláši z pupku s nakonec přidaným paprikovým lečem z Lidlu a čerstvou majoránkou z květináče na balkóně. Dík poctivému postupu, pomalému pečení v troubě a nakonec i přidanému leču (jež nemá nic společného s tou českou hrůzou kterou už léta letoucí nekupuji) parádní oběd. No a pro mne jednoznačně zajímavější specialita než pokusy s mořskými potvorami, indickým karí, nebo rozvozem předražené polívky od rádoby babičky.

  

Gulášek z hovězího pupku s paprikovým lečem

>> Začneme samozřejmě přípravou masa a základu. Cibuli (200 gramů) krájenou na hrubší kostky restujeme pomalu do hněda. Aby se nespálila, zalijeme alespoň jednou v lrůběhu karamelizace trochou vody. Ta tmavší nasákne, světlejší se dále restuje a barvy se srovnají. Na středním plameni to trvá docela dlouho, takže si připravíme maso.

>> Maso, hovězí pupek pokud je prodávaný v běžném českém řeznictví, býva zatočený do rolády a bohužel i příčně překrojený. Je to takové to dělení každému stejným dílem. Proto vždy beru dva kousky, doma to pěkně proberu, očistím a zpracuju jako dnes. Dva maličké kousky jako steak na sváču a o tom později, v dalším článku. Nějakých 200 gramů jako odpad do polévky. No a krásný hlavní díl na guláš.

>> Na kostky pokrájené maso (750 gramů) přihodíme do restované cibule a dobře promícháme. Opékáme ze všech stran ať se maso pěkně zatáhne. Pak přidáme posekaný stroužek česneku s kouskem libečku, vrchovatou lžíci sladké mleté papriky, lžičku soli a půl drceného kmínu. Neuškodí feferonková pasta, nebo posekaná paprička. Naposled promícháme a zalijeme litrem vroucí vody. Ano, tentokrát bez vývaru.

>> To celé je ideální v litinovém pekáči a pod poklicí pak šoupneme do trouby. Tam při 170°C necháme asi hodinu a půl s občasným promícháním. Stačí dvakrát. Pak zahustíme jíškou, (3 lžíce) a zalijeme další vroucí vodou. Asi půl litrem. Ty časy i množství vody jsou relativní. Záleží na kvalitě masa. Vrátíme promíchané zpět do trouby na 30 minut a po vypnutí pokud je maso opravdu akurátní doplníme polovinou leča přímo ze sklenice a dalším stroužkem česneku. Utřeného. Vrátíme zpět a necháme ještě půlhodinku odpočívat.

>> Knedlík si připravíme podle osvědčeného postupu tady. Ideálně mícháme těsto zároveň s přípravou masa a pak jen necháme po vytvoření sametové koule kynout v uzavřené míse. To se mi opravdu osvědčilo i u chleba. Pak už když je guláš v troubě máme času dost na kompletaci. A opět dík pravidelné přípravě chleba doporučuji vyzkoušené – kynutí ne pod utěrkou, ale pod sáčkem nebo mísou. Máme li tak velikou. Já ne. Doporučuji hlídat si tvar a délku. Tentokrát jsem se pozapoměl a knedlík se do oválného pekáče málem nevešel. Také jsem vyzkoušel menší pracnost pouze srolováním těsta jako u chleba na poslední kynutí. Jak uvidíte je to poznat, ale nevadí.

 

Gulášek z hovězího pupku s paprikovým lečem

Na celém tom postupu není nic zvláštního. Ani vývar jsem nepoužil. V základu jen několik tradičních surovin. Přesto opravdu poctivým a pomalým postupem a také dík fajnovému leču parádní gulášek. Bezostyšně tvrdím, že vpravdě ukázkový jak se mohli přesvědčit spolubydla Jano a kolega Standa který v práci po obědě takříkajíc nade mnou stál (já seděl) a jen lomil rukama. Do hlavy mu nevidím, ale spokojeně tedy vypadal.

A ještě před koncem a několika obrázky jejichž celá série z přípravy bude na FB. Nemám rád tradiční zabíjačkový guláš. Protože jsou v něm různé druhy masa včetně toho velmi tučného. A hlavně proto, že je zahuštěný vepřovým mozkem. Tradice netradice, mně to připadá hnusné. Protože ale ne natolik aby se mi z toho obracel žaludek počkám si, seženu, vyzkoužím připravit sám a uvidíme. Možná změním názor. A proč to připomínám právě tady? On totiž Jano tak nějak propojil dvě informace ode mne a když ten výše popsaný hovězí gulášek jedl zeptal se: "a to je ten s tým mozkom"? Grrr…

 

Několik obrázků tady

 

prostě příprava…

příprava_postcard_01

 

a příprava…

příprava_postcard_02

 

a knedlíček…

28-kned řez

 

a gulášek s glancem ještě před dokončením…

29-gul jíška

 

A ostatní pak zde na FB.

 

hezké povídání s přípravou pupku od KOKO

 

A rozloučení ode mne. Dobrou chuť. Váš MDMP

 

Shrnutí
recipe image
Název
Gulášek z hovězího pupku s paprikovým lečem
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Sdílejte...

Komentáře