Gulášek z krůtích jater s hříbky praváčky
Náhodně jsem koupil opravdu krásná krůtí jatýrka. Za pár kaček. No a co s nimi? Půl kila určitě s omáčkou a hříbky které jsem právě nafasoval od paní Gity. Specialistky nejen na sbírání nejlepších hub, ale hlavně na jejich zpracování. Totiž to, co kdekoliv vyčtete o sušení a zavařování má ona zmáklý prostě dokonale.
Gulášek je dycinky fajn
400g játra
200g hříbky
100g cibule
20g slanina
20g máslo
1ks stroužek česneku
1PL mouka hladká
3dl vývar
paprika, kmín
sůl a pepř
majoránka
>> Jatýrka si dobře očistíme. Ve výsledku zbude z půlkilového balení sotva 400 gramů. Ovšem čisté maso bez kousavých žilek, tuku a ostatních zbytečností. Obalíme v mouce a opečeme na vyškvařené slanině se kterou jen chvilku zpěníme kousek másla.
Tady je to na vás. Buďto do křupava a hned podáváme s chlebem, nebo…
>> přidáme pokrájenou cibuli, hříbky, posekaný stroužek česneku a koření. Promíchneme a zalijeme vývarem. Pod poklicí pomalu podusíme doměka, což je záležitost 10-15. minut. Úplně nakonec několik lístků čerstvé majoránky. Dokonalé.
Jednoduchost sama. Já jen šťávu nabíral chlebem, ale rýže či knedlíček jsou taky fajn. A kyselá okurka.