Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Gulášová polévka s restovaným lečem a hlívou

Gulášová polévka s restovaným lečem02Gulášovka je jistojistě jednou z nejoblíbenějších polévak české kuchyně. Pro mne tedy každopádně a to už od dob školní docházky. Je o mně známo že příliš nemusím sladká jídla a obzvláště to platí o dobrůtkách jako je rýžový nákyp či buchtičky s krémem. Ne že bych to neměl vůbec rád. Jen jaksi nepovažuji za oběd. Proto jsem už na základní škole v jídelně pravidelně stávkoval a cpal se pouze polévkou která v den tohoto menu byla pravidelně na lístku. Vadilo mi na ní jediné – bylo doslova nutností pořádně jí zamíchat. Ta vrstva tuku na hladině byla totiž vpravdě odpuzující. To jsem ještě netušil co mne čeká o několik let později ve velkokuchyni při pohledu do kotle s dvěmasty litry vývaru nebo právě té gulášovky 🙂

 

Polévka tradiční a lehce vylepšená

– 350g maso hovězí
– 1ks paprika
– 1ks cibule /50g/
– 3PL steril.rajčata
– 2PL pórek
– 8PL hlíva
– 3PL jíška
– 1PL slanina
– 1PL sádlo
– 1ks česnek
– 1ks feferonka
– 1ks brambor
– sůl a pepř
– majoránka
– paprika mletá

 

Jak na ni

>> Maso můžeme nakrájet na kostičky, nebo hrubě semlít na největším průměru desky mlýnku – 1cm. Já toto mám radši. Držťky už bych tak neničil, naopak to hovězí je ideální. Na sádle si orestujeme cibuli dorůžova, zasypeme masem dobře zarestujeme. Přidáme papriku, asi lžíci, můžeme špetku kmínu, sůl a pepř. Zalijeme klidně vodou – 1,5 litru. A pomalu vaříme až je maso měkké. Já tentokráte v tlakovém hrnci který už dost opomíjím a to 45 minut.

 

Použil jsem tentokrát vysoký roštěnec těsně za krkem. Volil jak na obrázku uvidíte i tučnější části. Ty totiž dají polévce tu správnou chuť a glanc.

 

maso k mletí

hovězí k mletí01

hrubě mleté hovězí

hrubě mleté hovězí

 

 

>> Do polévky přidáme další litr vody, jíšku a na kostky pokrájené brambory. Vaříme až jsou měkké.

 

U této polévky pozor na sůl. Nepříliš. A stejně tak ostatní dochucovadla. To výslednou chuť totiž udělá až následující směs. Tentokráte navíc opravdu není potřebný ani vývar.

 

>> Na pánvi si vyrestujeme kostičky slaniny dokřupava a zasypeme pokrájenou cibulí, pórkem, hlívou, česnekem, feferonkou a nakonec rajčaty. Ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Mícháme tak tři minutky a pod poklicí odstavené z plamene necháme chvíli odpočívat. Vsypeme do hotové polévky a vaříme už jen 3-5 minut. No a to je celé.

 

hlíva

hlíva

 

restované lečo s hlívou

lečo s hlívou

 

hotová polévka

Gulášová polévka s restovaným lečem04

 

 

Polévka je to poněkud tučnější a tak se vyplatí připravit ji večer předem. V lednici nám tuk ztuhne na povrchu a můžeme jej odebrat. Já to každopádně udělal.

Tož vyzkůšejte…

 

 

MDMP

Sdílejte...

Komentáře