Gulášovka jako řemen – slow food v tradiční české kuchyni
Myslím, že připravit si klasickou gulášovku není žádné velké umění a tak nějak čekám, že ji umí každý. Nicméně povýšit ji na opravdu luxusní kvalitu, je věcí několika málo vychytávek z maďarské kuchyně.
1/ pomalé vaření – slow food
2/ k cibuli čerstvou papriku
3/ víno
Na dva a půl litru polévky potřebujeme
– 400g maso hovězí, nahrubo mleté, nebo v celku
– 50g slanina
– 1ks velká cibule
– 2ks čerstvá bílá paprika
– 1ks feferonka, nebo paprička
– 3ks brambor
– 2ks stroužek česneku
– 1dl víno bílé /např. rulandské šedé/
– 3PL paprika sladká mletá
– voda, nebo vývar
– sůl, pepř, kmín, majoránka
>> Maso pokrájené na kousky, nebo umleté orestujeme na rozškvařených kostičkách slaniny. Přidáme koření a nadrobno pokrájenou cibuli s paprikou, česnekem a chilli. Zalijeme vínem a promícháme. Na mírném plameni pomalu dusíme pod poklicí asi deset minut. Zalijeme horkým vývarem, nebo jen vodou a opět pomalu vaříme klidně dvě hodiny.
>> Přidáme brambory pokrájené na kostičky a uvaříme doměka – asi 15 minut. Odstavíme z plamene a dochutíme majoránkou, solí, pepřem a utřeným česnekem. Necháme odstát.
>> Nepatří tam, ale já zahustil ještě třemi lžícemi mouky. Do talíře si můžeme přidat lžíci zakyané smetany, která se k polévce báječně hodí.