Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Gulášovka z papiňáku

07-gulášovka z papiňákuPlný hrnec ze čtvrt kila hovězího a v kombinaci co dům dal. Nemusí to být vždy jen o tom klasickém provedení. Mně například na gulášovce vyhovuje primárně chuť. Ne hromada masa poctivě krájeného na kostičky. Což je mimochodem pro mnohé pořádná otrava. Špatné a tupé nože, krájecí deska klouzající po kuchyňské lince. No a ten papiňák? Nepoužívám jej příliš často, ovšem pro urychlení a v tomto případě i dosažení ideální konzistence masa poměrně špatné kvality je prostě ideální. Samozřejmě jen v základní přípravě. Brambory na hadry nepotřebujeme. I když..??..

Kamarád má velké problémy se zuby. Snadno si umím představit polévku ze všeho pohromadě za hodinu připravenou v tom tlakovém hrnci. Chutnou a výraznou, přesto jemnou a nekousavou. Takže proč ne…

 

 

Gulášovka z papiňáku

Vlastně šlo primárně jen o jedno. Po poslední přípravě hamburgerů z pupíku mi zůstala hromádka ořezů. Dobrých tak do vývaru. Jenže jsem neměl chuť jej vařit. Zatímco na festovní polévku by byla.

 

Takže

1/ Vše jsem to lehce překrájel a nandal do kutru tyčového mixéru. Dík šlachám je to trochu motanice, ale nevadí. Stačí asi natřikrát spustit na nejvyšší otáčky a mezitím dvakrát otevřít a sundat po stěnách ke dnu. Výsledkem je toto. Na ty relativně hnusné kusy nic nedejte.

01-pupek mix

 

2/ Základem guláše je cibule. O tom žádná. Takže na tuku, ideálně sádle restujeme do zlatava. Zalijeme troškou vody aby se sušší kousky takříkajíc srovnaly do barvy a nakonec ještě jednou na mírném plamínku.

03-cibule základ

 

3/ Po odpaření přidáme maso a opět restujeme. Dobře, pomalu, skoro dosucha. Blbě se to dík šlachám míchá, ale opět nevadí. Rozebereme to vařečkou na co nejmenší hrudky. Nakonec ztlumíme úplně na minimum.

04-maso základ

 

4/ Přidáme koření a ochucovadla. Pro mne je to jen málo. Sůl, pepř, paprika, drcený kmín, posekaný česnek a, je li k dispozici, větvička libečku. Vše to promícháme a zalijeme vroucí vodou. Dva litry řekněme.

05-koření základ

 

5/ V tlakáči hotovo. Po hodině klidného varu. Znáte to? Umíte? Je to snadné. Po uzavření poklicí přivedeme k varu a necháme pořádně zasyčet. Pak ztlumíme plamen a na takřka úplném minimu necháme tak, aby to syčelo stále a ne příliš.

06-papiňák hotovo

 

6/ No a co dům dal. Brambory na kostičky jsou jasné. Stejně jako jíška. Na výsledné množství, dva a půl litru, 3 pěkně vrchovaté lžíce jíšky. Klidně bych ale použil ovesné vločky. K tomu jsem přidal asi 80 gramů nudliček celeru a jeden na kousky pokrájený opečený špekáček.

08-gulášovka z papiňáku

 

A samozřejmě nakonec – rozemnutá, ideálně domácí majoránka z balkónu či zahrádky, utřený stroužek kvalitního českého česneku, pořádná dávka čerstně mletého pepře.

Za mne moc fajn. Spokojenost. Spolubydla byl spokojen. Výčepní v hospodě byl spokojen. Všichni jsme spokojeni. A co vy..??..

PS: samozřejmě že i u této přípravy je použitelná kupovaná smažená cibulka. Vlastně přímo vyzývající k využití. Jednoduchost a výsledek jistý. Jenže mně došla. A protože jediné místo v Praze kde vím že ji mají ve správném balení za ideální cenu je jaksi dál, nechce se mi tam. Takže dnes nee.

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Gulášovka z papiňáku
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře