Haše – zapomenutá klasika z laciného kraje
Jen málokdy jsem se s tímto pokrmem setkal a vždy to bylo jen v kuchyních "společného stravování". Ať už v provozech jídelen Nové Huti v Ostravě, kde jsem začínal po vyučení, tak v kuchyni školní jídelny v Havířově, kde jsem si užil jeden moc prima rok. Ono sice za minimální plat, ovšem s tou spoustou dětí okolo, to bylo opravdu zábavné. Tu Haši tam kolegyně zvládaly s takovou bravurou, že si její chuť pamatuji dodnes. Její přípravu však vůbec. Nicméně zpět. Původu názvu jsem se zatím nedopátral. V češtině jde o slovo haše, ženského rodu, nebo hašé, středního rodu, kdy se už nesklonuje. V pojmech se jedná o pokrm z drobných kousků potravin. Každopádně může znamenat stejně tak velmi laciný a rychle připravený oběd, jako relativně drahou lahůdku typu paštika. To v případě, že použijeme opravdu kvalitní suroviny.
Haše ze zbytků pečeného masa
– 300g pečeného masa (já měl kousky krůty a kachny)
– 100g mletého masa (měl jsem vepřové)
– 30g slanina
– 1ks cibule střední
– 1ks vejce (nebo jen žloutek)
– 1/2ks rohlík (plátek toastového chleba)
– 1ks stroužek česneku
– 1dl vývar, nebo smetana (volba dle chuti a možností)
– hrst bylinek (jarní cibulka, majoránka, petrželka)
– sůl, pepř, majoránka
>> Pečené maso pokrájíme na drobnější kousky. Přidáme syrové (v celku, nebo mleté), cibuli nadrobno orestovanou na kostičkách rozškvařené slaniny, plátky rohlíku nasáklé vývarem, nebo smetanou, bylinky a koření. Vše umeleme, nebo rozkutrujeme na jemnou kaši a upěchujeme do zapékací misky vymazané olejem či sádlem a vysypané strouhankou.
>> Pečeme v troubě na 200°C 30 minut. Toť vše.
Takto vypadá ta laciná verze. Pečené maso je ideální a tuk je, jako vždy nositelem chuti. Tudíž, máme li k dispozici výpek i s cibulí a sádlem z upečeného bůčku, každopádně jej použijeme na úkor soli a koření.
Pokud chceme pokrm povýšit na specialitku, není nic jednoduššího, než popřemýšlet o vylepšení přidáním kousků paprik a rajčat do směsi. Záměně masa za telecí, nebo hovězí či zvěřinu (zajíc, bažant). Máčení žemle ve víně, či brandy. "Vystlání" misky plátky anglické skaniny, nebo Pancetty. A samozřejmě bylinky jako koriandr a rozmarýn, či koření, muškátový oříšek například udělají své. Zcela jistě bych se nebránil pikantnosti. Kousky chilli papriček, které při konzumaci nejen ucítíme v jejich pálivosti, ale opravdu skousneme nejsou k zahození, stejně jako zelený pepř, hořčice (hrubozrná). A tady se vlastně blížíme k jednoduché verzi přípravy paštik.
Já si po letech napoprvé připravil během třičtvrtě hodinky tu levnější verzi a společně s brambory opečenými na přepuštěném másle (ghí) a moravským kysaným zelíčkem jsme vzpomínali na časy minulé, ne však ztracené.
Jelikož miluju vše co je možné zalít aspikem, dovedu si snadno představit nářez Haše zalité aspikem z nálevu od okurek s nakládanou kapíí, žampiony a kapari. Z jemného kuřecího vývaru ochuceného na sladkokyselo, nebo výraznějším sulcem z vepřových či telecích nožiček s česnekem a pepřem, jako huspenina. Mňam!
Název pochází s největší pravděpodobností z francouzského „hacher“, tedy „sekat“ či „krájet“ (na drobno).
Jak já milovala haši od babičky!
Já rok vařil ve školní jídelně. Tamější kolegyně ji uměly absolutně úžasnou 🙂
Já vám dám hašiš, holoto zhulená 🙂
S haše jsem se setkala coby zaměstnanec nemocnice. Nikde jinde jsem ji nepotkala. Ale byla výborná :). Děkuji za recept. Zkusím 🙂
Tento recept vypadá báječně, až mám chuť to vyzkoušet. Bohužel moje poslední setkání se s haší dopadlo katastrofálně, u nás v závodní jídelně jsme jí měla před 14 dny a nedala se jíst 🙁
Haše je dost zrádná věc, když nedodržíte recept. A to netvrdím, že ten můj. Není ten nejlepší. Jen dobrý. Nejlepší haši uměly kolegyně ve školní jídelně, kde jsem kdysi vařil. Opravdová parádička. A to dodržení? V jídelnách pomelou včerejší maso od oběda, narvou tam cibuli a česnek. Hotovo. Jenže je to složitější. Jednoduchý a dík jménu ověřený recept najdete pod číslem 1313 ve Velké kuchařce Viléma Vrabce.
Děkuji za recept, haši jsem v životě nedělala (74 let), pamatuji si ji z dětství, kdy se dělávala často s bramborami smíchané se zelím. Pokusím se dnes, maso mám upečené a jelikož mám problémy se zuby, bude haše.Tak mě držte pěsti.
Haše existuje od středověku a bylo to jídlo ze zbytků, které se nakrájely a promíchaly. Podle mě souvisí s českou sekanou je vlastně zapečená haše.
Zde je článek na anglické Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Hash_(food) .
Název prý pochází z Francozského „hacher“ – nakrájet, nasekat.
Tento způsob neznám a věřím, že je dobý. U nás byla haše nasekané maso spojené bešamelem na hustou kaši, která byla masová, tedy ne moc bešamelu. Nezapékala se.
Myslím, že jsme v době, kdy se recepty na podobné pokrmy budou mnoha lidem hodit.