Haše – zapomenutá klasika z laciného kraje
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'auto_sociable' not found or invalid function name in /home/users/pabloq/moje-dobroty.cz/web/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Název pochází s největší pravděpodobností z francouzského „hacher“, tedy „sekat“ či „krájet“ (na drobno).
Jak já milovala haši od babičky!
Já rok vařil ve školní jídelně. Tamější kolegyně ji uměly absolutně úžasnou 🙂
Já vám dám hašiš, holoto zhulená 🙂
S haše jsem se setkala coby zaměstnanec nemocnice. Nikde jinde jsem ji nepotkala. Ale byla výborná :). Děkuji za recept. Zkusím 🙂
Tento recept vypadá báječně, až mám chuť to vyzkoušet. Bohužel moje poslední setkání se s haší dopadlo katastrofálně, u nás v závodní jídelně jsme jí měla před 14 dny a nedala se jíst 🙁
Haše je dost zrádná věc, když nedodržíte recept. A to netvrdím, že ten můj. Není ten nejlepší. Jen dobrý. Nejlepší haši uměly kolegyně ve školní jídelně, kde jsem kdysi vařil. Opravdová parádička. A to dodržení? V jídelnách pomelou včerejší maso od oběda, narvou tam cibuli a česnek. Hotovo. Jenže je to složitější. Jednoduchý a dík jménu ověřený recept najdete pod číslem 1313 ve Velké kuchařce Viléma Vrabce.
Děkuji za recept, haši jsem v životě nedělala (74 let), pamatuji si ji z dětství, kdy se dělávala často s bramborami smíchané se zelím. Pokusím se dnes, maso mám upečené a jelikož mám problémy se zuby, bude haše.Tak mě držte pěsti.
Haše existuje od středověku a bylo to jídlo ze zbytků, které se nakrájely a promíchaly. Podle mě souvisí s českou sekanou je vlastně zapečená haše.
Zde je článek na anglické Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Hash_(food) .
Název prý pochází z Francozského „hacher“ – nakrájet, nasekat.
Tento způsob neznám a věřím, že je dobý. U nás byla haše nasekané maso spojené bešamelem na hustou kaši, která byla masová, tedy ne moc bešamelu. Nezapékala se.
Myslím, že jsme v době, kdy se recepty na podobné pokrmy budou mnoha lidem hodit.