Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Haše – zapomenutá klasika z laciného kraje

DSC_0025_ořez Jen málokdy jsem se s tímto pokrmem setkal a vždy to bylo jen v kuchyních "společného stravování". Ať už v provozech jídelen Nové Huti v Ostravě, kde jsem začínal po vyučení, tak v kuchyni školní jídelny v Havířově, kde jsem si užil jeden moc prima rok. Ono sice za minimální plat, ovšem s tou spoustou dětí okolo, to bylo opravdu zábavné. Tu Haši tam kolegyně zvládaly s takovou bravurou, že si její chuť pamatuji dodnes. Její přípravu však vůbec. Nicméně zpět. Původu názvu jsem se zatím nedopátral. V češtině jde o slovo haše, ženského rodu, nebo hašé, středního rodu, kdy se už nesklonuje. V pojmech se jedná o pokrm z drobných kousků potravin. Každopádně může znamenat stejně tak velmi laciný a rychle připravený oběd, jako relativně drahou lahůdku typu paštika. To v případě, že použijeme opravdu kvalitní suroviny.

Haše ze zbytků pečeného masa

– 300g pečeného masa (já měl kousky krůty a kachny)

– 100g mletého masa (měl jsem vepřové)

– 30g slanina

– 1ks cibule střední

– 1ks vejce (nebo jen žloutek)

– 1/2ks rohlík (plátek toastového chleba)

– 1ks stroužek česneku

– 1dl vývar, nebo smetana (volba dle chuti a možností)

– hrst bylinek (jarní cibulka, majoránka, petrželka)

– sůl, pepř, majoránka

 

 

>> Pečené maso pokrájíme na drobnější kousky. Přidáme syrové (v celku, nebo mleté), cibuli nadrobno orestovanou na kostičkách rozškvařené slaniny, plátky rohlíku nasáklé vývarem, nebo smetanou, bylinky a koření. Vše umeleme, nebo rozkutrujeme na jemnou kaši a upěchujeme do zapékací misky vymazané olejem či sádlem a vysypané strouhankou.

>> Pečeme v troubě na 200°C 30 minut. Toť vše.

 

 

Takto vypadá ta laciná verze. Pečené maso je ideální a tuk je, jako vždy nositelem chuti. Tudíž, máme li k dispozici výpek i s cibulí a sádlem z upečeného bůčku, každopádně jej použijeme na úkor soli a koření.

Pokud chceme pokrm povýšit na specialitku, není nic jednoduššího, než popřemýšlet o vylepšení přidáním kousků paprik a rajčat do směsi. Záměně masa za telecí, nebo hovězí či zvěřinu (zajíc, bažant). Máčení žemle ve víně, či brandy. "Vystlání" misky plátky anglické skaniny, nebo Pancetty. A samozřejmě bylinky jako koriandr a rozmarýn, či koření, muškátový oříšek například udělají své. Zcela jistě bych se nebránil pikantnosti. Kousky chilli papriček, které při konzumaci nejen ucítíme v jejich pálivosti, ale opravdu skousneme nejsou k zahození, stejně jako zelený pepř, hořčice (hrubozrná). A tady se vlastně blížíme k jednoduché verzi přípravy paštik.

Já si po letech napoprvé připravil během třičtvrtě hodinky tu levnější verzi a společně s brambory opečenými na přepuštěném másle (ghí) a moravským kysaným zelíčkem jsme vzpomínali na časy minulé, ne však ztracené.

Jelikož miluju vše co je možné zalít aspikem, dovedu si snadno představit nářez Haše zalité aspikem z nálevu od okurek s nakládanou kapíí, žampiony a kapari. Z jemného kuřecího vývaru ochuceného na sladkokyselo, nebo výraznějším sulcem z vepřových či telecích nožiček s česnekem a pepřem, jako huspenina. Mňam!

DSC_0001

Sdílejte...

5 komentářů to “Haše – zapomenutá klasika z laciného kraje”

Komentáře