Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Halušky mého kamaráda a spolubydlícího mám rád už léta

halušky - hotovo - pořádná hromada02A jsou nejlepší jaké jsem kdy ochutnal.

Jen jsem nevěděl jak to dělá. Začalo to před více než třemi roky. Přišel jsem večer z práce domů a na stole v kuchyni neuvěřitelná hromada. A k tomu rovnou připravená restovaná slaninka s cibulkou. Tvaroh se zakysanou smetanou a hlavně bryndza se smetanou sladkou. No výber úžasný a ta chuť. Nikdy předtím mi tolik nechutnaly.

Upozorňuji že Jano neumí vařit! Nic krom tohoto. Ovšem takto. Kdyby jeden každý člověk na světě uměl jednu jedinou věc tak dokonale…

Takže jsem z něj začal tahat rozumy. No jo jenže, když on neumí vařit. Já s překvapením zjistil, že mi nedokáže ani popsat jak to dělá. Jaká používá množství surovin. Prostě jen "já smíchám to a tamto a pak to uvařím"… No hrůza. Další tři roky se nám nepodařilo synchronizovat čas tak, abychom se do toho pustili společně. Až tentokrát a na základu mé přípravy perkeltu uvedeného minule. Nakonec ještě bylo překvapení do polévky připravované už jeho babičkou.

 

Z následujících surovin je ta hromada opravdu pořádná, takže přepočítávejte. Pro srovnání: tento pekáč má obsah prý 5 litrů. No podle mne po okraj více. Byl z poloviny naplněný.

 

 

Halušky

– 650g brambory
– 1kg mouka PH /tedy polohrubá/
– 900ml voda
– 1čl sůl

 

>> Brambory nastrouháme na jemném struhadle (nudličky, ne drť). Jsou hned tři možnosti přípravy a míchání těsta.

 

1/ já sledoval naživo tu podle mne nejtěžší. K bramborám přidáme sůl a mouku, trochu promícháme a přidáváme vodu. Jde to opravdu ztěžka, páč hmota je zpočátku velmi tuhá.

2/ z vody, soli a mouky připravíme těstíčko a do něj vmícháme brambory. To je snadné, ale nespolehlivé. Nemusíme trefit hustotu pokud vodu použijeme na začátku všechnu.

3/ já bych volil toto. Do většiny vody přidáme sůl s brambory a postupně vmícháme mouku po částech. Tím pádem to jde nejen snadno, ale můžeme si zvolit obsah brambor v těstě. Když je ideálně husté prostě si promyslíme, zda ještě dodat zbytek mouky a vody, nebo necháme bramborovější.

 

Správná hustota je ta, jež dovolí těstu samovolně prokapávat cedníkem na nočky do vroucí vody. My mu jen pomáháme. Vyzkoušeli jsme i hustší kdy jej musíte do vody dostat násilím a není to vono. Tuhé nočky a příliš pracné.

 

>> Var – nočky přepasírované do vroucí osolené vody samozřejmě var zastaví. Dočasně. Krásně jsme si vyzkoušeli základní poučku: počkáme až opět začne vařit a to klokotem. Od té chvíle jednu minutu. Vybíráme cedníkem do spousty studené vody a z té pak vycedíme. V nádobě pak lehce promastíme sádlem, nebo olejem. Ne příliš.

 

No a to je celé. Snadné a snad jen poněkud bordelité. Budete uklízet 🙂

 

příliš hutná směs

halušky - příprava - těsto blbě

 

stejně tak

halušky - příprava - těsto blbě01

 

tady už tak akorát

halušky - příprava - to je vono01

 

chvíli před varem

halušky - příprava - před varem01

 

obrovská hromada

halušky - hotovo - pořádná hromada

 

 

Velkým překvapením pro mne pak bylo toto

 

Bramborové nočky s játry

– 125g játra kuřecí
– 250g těsto hotové
– sůl, pepř, česnek

 

>> Je to pro mne novinka a překvapení. Do hotového těsta vmícháme jemně semletou játru a máme parádní nočky do polévky. Vaříme stejně ale o dvě minutky déle.

 

halušky s játry

Halušky s játry do polévky01

 

halušky s játry – jenom nalít

Halušky s játry do polévky02

 

polévka, vývar z vepřového kolínka připravený na perkelt, ručím za jedno: málokdo by poznal že je z prasátka, proč ? přemýšlejte o sobě

Halušky s játry v polévce

 

 

Příprava halušek je opravdu snadná záležitost. A já konečně vím jak na to když chci ty nejlepší. Alespoň pro mne. Projděte si weby. Naučte se (mne) něco nového…

 

Inspirace

Tady prosím postup podle gurmánky Šárky Škachové. Když ta něco vaří je výsledkem vždy kvalita. Její přístup mi dost připomíná to co dělala máma doma (podle zkušeností od slovenské části rodiny). O to více jsem byl udiven tím Jankovým receptem. Každopádně už mám vybráno. Ty jeho mám nejraděj.

 

MDPM

Sdílejte...

7 Responses to “Halušky mého kamaráda a spolubydlícího mám rád už léta”

  • Petra C. says:

    teď mám dietu bez sacharidů. ale jakmile skončí, vím, co budu vařit o víkendu rodině (a sobě). včetně polévky 😉

  • Hannah12 says:

    Tak tomu říkám telepatie, nebo dokonalý přenos myšlenek. 🙂
    Zrovna včera večer jsme se s chlopkem bavili, co si o víkendu ukuchtíme. Tu on přišel s návrhem, že jsme dlouho neměli halušky a že by na ně měl docela chuť.
    A já po ránu mrknu sem a … HALUŠKY! 🙂
    Takže je to jasná volba.
    Jinak dělám je přibližně stejně jako ty. Po řadě zaručených receptů a experimentování mi tenhle postup nejvíc vyhovuje a chutná.
    Já jen všecko valím baj oko a nedávám čistou vodu, ale z nastrouhaných brambor vodu sliju do hrnku a nechám sednout škrob a pak ji naliju zpět do těsta.
    Nemajíc bazmeku na tvarování halušek, sedřu se jako mezek, bo těsto seškrabuju lžičkou do vroucí vody. 🙂
    Co mě ovšem převelice zaujalo, jsou ty játrové halušky. Tohle až řeknu chlopkovi, tak je mi jasné, že naše víkendové halušky budou spíš játrové. 🙂 Což si myslím, že nebude problém nakombinovat se slaninou a zelím.
    A jako již poněkolikáté vřelé díky za inspiraci.

    • Moje Dobroty says:

      Jenom jestli nemáš halušky…
      Každopádně každý postup má něco do sebe. Mně tyto vyhovují opravdu nejvíce. A co se týče té vody z brambor – ono je to o možnostech. Z těch co jsme použili tady nebylo skoro nic. Ostatně bylo li by, nějak nechápu proč ji dát pryč a znovu zpět. Ten škrob? No ale ten mi nujak nevadí…
      Ale odsekávat to ručně do vody… Brrr. Ani omylem.

  • Hannah12 says:

    Tak haluškový přenos dnes funguje na 100%. 🙂

    Třeba i tady, a to jsem na tento odkaz narazila zcela náhodou 🙂

    http://bonvivani.sk/recepty/bryndzove-halusky

Komentáře