Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hamburgery

Hamburger02 Opět inspirován Zdeňkem Pohlreichem neodolal jsem a konečně si zase jednou udělal klasický hovězí hamburger. A rovnou musím poznamenat, že jakékoliv masové směsi na burger u mne skončily. Čistý hovězí je prostě nejlepší. Dovedu si ale představit směs v kombinaci 1:1 hovězí a jehněčí. S kořením Shan, které jsem koupil v arabském obchodě to bude skvělý kebap.

 

 

 

Na 4 veliké hamburgery potřebujeme

– 500-600g masa /já použil obyčejný hovězí krk/

– 1ks vejce

– 1PL strouhanka

– hrst bylinek /petržel, pažitka, koriandr/

– hrst zelené cibulky

– sůl a pepř

 

Na oblohu dle chuti

– majonéza, hořčice, kečup

– ledový salát, cibule, rajče, okurka

– sýr

 

>> Maso umleté na středním průměru desky v mlýnky /4,5mm/ smícháme s ostatními surovinami /cibulka a bylinky posekané najemno/ a necháme odležet půl hodiny v lednici

>> Vytvoříme 4 bochánky a do každého uděláme uprostřed důlek, aby se nenafokly. Grilujeme na rozpáleném grilu, nebo pánvi s žebrováním jako rošt. Výborný je také kontaktní gril. Jak dlouho? To je věc názoru a chuti. Já 3-4 minuty z každé strany.

>> Nasucho si opečeme rozkrojené žemle. Výběr opět dle chuti. Já tentokrát použil Kaiserky, protože nic jiného neměli. Poněkud směšný důvod v dnešní době.

>> Na spodní stranu rozmáneme majonézu, hořčici a kečup, položíme salát a ostatní, nahoru maso a druhou polovinu housky.

Hamburger

Hamburger01

 

Inspirace:

 

Pikantní a sýrový hamburger podle Zdeňka Pohlreicha

Pikantní – ingredience

– 750g mleté hovězí maso

– 20g zelený pepř

– 20g čerstvý tymián, nasekaný

– 6ml worcestrová omáčka

– 15g francouzská hořčice

– Sůl, pepř

– 6ks housky na hamburger

– 100g listy rukoly

– 1ks cibule, nakrájená na plátky

– 3ks rajčata, nakrájená na plátky

– Kečup, majonéza, dip apod.

 

Příprava

1. Ve velké míse smíchejte ingredience na burgery a vše dobře promíchejte.

2. Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Takto připravené je zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice.

3. Připravte gril na přímé grilování. Burgery grilujte 3-5 minut z každé strany.

4. Housky rozkrojte a dejte na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta.

5. Na spodní půlku housky dejte nejprve list salátu, na něj burger, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.

>> Já ještě horkou housku někdy před obložením lehce potřu stroužkem česneku a lehounce máslem.

Pohl01

 

Sýrový – ingredience

– 750g mleté hovězí maso

– 1hrst hladkolistá petržel, nasekaná

– 1ks vejce, našlehané

– 2ks kyselé okurky, nasekané najemno

– 2ks chilli papričky, nasekané nahrubo

– 2ks krajíčky toastového chleba, bez kůrky

– 6ks ciabatty/ hamburgerové housky

– 150g sýr s modrou plísní

– Kečup, majonéza apod.

– 100g míchaný salát

 

Příprava

1. Ve velké míse smíchejte mleté maso, okurky, sůl a pepř. V kuchyňském robotu rozmixujte petržel, chilli papričky a natrhané kousky chleba. Směs přidejte k mletému masu, vmíchejte vajíčko a vše dobře propracujte.

2. Z připravené hmoty vytvarujte 6 stejně velkých burgerů. Palcem nebo vypouklou stranou lžičky vytvarujte uprostřed každého burgeru mělký důlek. Zajistíte tím rovnoměrné propečení burgerů a zabráníte, aby se při grilování nafoukly.

3. Připravte gril na přímý vysoký žár. Burgery grilujte 3-4 minuty z každé strany. Během poslední minuty opečte housky ukrojenou stranou dolů nad přímým žárem.

4. Housky sundejte z grilu, burger položte na spodní stranu, na něj dejte sýr, dle chuti majonézu nebo kečup a ozdobte salátem.

Pohl02

Sdílejte...

One Response to “Hamburgery”

Komentáře