Hamburgery
Opět inspirován Zdeňkem Pohlreichem neodolal jsem a konečně si zase jednou udělal klasický hovězí hamburger. A rovnou musím poznamenat, že jakékoliv masové směsi na burger u mne skončily. Čistý hovězí je prostě nejlepší. Dovedu si ale představit směs v kombinaci 1:1 hovězí a jehněčí. S kořením Shan, které jsem koupil v arabském obchodě to bude skvělý kebap.
Na 4 veliké hamburgery potřebujeme
– 500-600g masa /já použil obyčejný hovězí krk/
– 1ks vejce
– 1PL strouhanka
– hrst bylinek /petržel, pažitka, koriandr/
– hrst zelené cibulky
– sůl a pepř
Na oblohu dle chuti
– majonéza, hořčice, kečup
– ledový salát, cibule, rajče, okurka
– sýr
>> Maso umleté na středním průměru desky v mlýnky /4,5mm/ smícháme s ostatními surovinami /cibulka a bylinky posekané najemno/ a necháme odležet půl hodiny v lednici
>> Vytvoříme 4 bochánky a do každého uděláme uprostřed důlek, aby se nenafokly. Grilujeme na rozpáleném grilu, nebo pánvi s žebrováním jako rošt. Výborný je také kontaktní gril. Jak dlouho? To je věc názoru a chuti. Já 3-4 minuty z každé strany.
>> Nasucho si opečeme rozkrojené žemle. Výběr opět dle chuti. Já tentokrát použil Kaiserky, protože nic jiného neměli. Poněkud směšný důvod v dnešní době.
>> Na spodní stranu rozmáneme majonézu, hořčici a kečup, položíme salát a ostatní, nahoru maso a druhou polovinu housky.
Inspirace:
Pikantní a sýrový hamburger podle Zdeňka Pohlreicha
Pikantní – ingredience
– 750g mleté hovězí maso
– 20g zelený pepř
– 20g čerstvý tymián, nasekaný
– 6ml worcestrová omáčka
– 15g francouzská hořčice
– Sůl, pepř
– 6ks housky na hamburger
– 100g listy rukoly
– 1ks cibule, nakrájená na plátky
– 3ks rajčata, nakrájená na plátky
– Kečup, majonéza, dip apod.
Příprava
1. Ve velké míse smíchejte ingredience na burgery a vše dobře promíchejte.
2. Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Takto připravené je zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice.
3. Připravte gril na přímé grilování. Burgery grilujte 3-5 minut z každé strany.
4. Housky rozkrojte a dejte na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta.
5. Na spodní půlku housky dejte nejprve list salátu, na něj burger, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.
>> Já ještě horkou housku někdy před obložením lehce potřu stroužkem česneku a lehounce máslem.
Sýrový – ingredience
– 750g mleté hovězí maso
– 1hrst hladkolistá petržel, nasekaná
– 1ks vejce, našlehané
– 2ks kyselé okurky, nasekané najemno
– 2ks chilli papričky, nasekané nahrubo
– 2ks krajíčky toastového chleba, bez kůrky
– 6ks ciabatty/ hamburgerové housky
– 150g sýr s modrou plísní
– Kečup, majonéza apod.
– 100g míchaný salát
Příprava
1. Ve velké míse smíchejte mleté maso, okurky, sůl a pepř. V kuchyňském robotu rozmixujte petržel, chilli papričky a natrhané kousky chleba. Směs přidejte k mletému masu, vmíchejte vajíčko a vše dobře propracujte.
2. Z připravené hmoty vytvarujte 6 stejně velkých burgerů. Palcem nebo vypouklou stranou lžičky vytvarujte uprostřed každého burgeru mělký důlek. Zajistíte tím rovnoměrné propečení burgerů a zabráníte, aby se při grilování nafoukly.
3. Připravte gril na přímý vysoký žár. Burgery grilujte 3-4 minuty z každé strany. Během poslední minuty opečte housky ukrojenou stranou dolů nad přímým žárem.
4. Housky sundejte z grilu, burger položte na spodní stranu, na něj dejte sýr, dle chuti majonézu nebo kečup a ozdobte salátem.