Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hanger & Chips & Mayonnaise

BeefCutPlate To je v Anglii celkem běžný pokrm připravovaný snad v každé restauraci stejně běžně, jako v každém bistru Fish & Chips, tedy ryba smažená v pivním těstíčku a podávaná s hranolky /obzvláště v pakistánských bistrech opravdu úžasná, stejně jako Doner Kebab/.

 

 

Fish & Chips po anglicku – klidně i do papíru

fishandchips

 

V době kdy jsem tam pobýval, ve městě Bradford /nejbližší větší města jsou Leeds, Manchester a Scheffield/, jsem ještě neměl dnešní zkušenosti s masem “vyšší” kvality a proto mne u tamějších řezníků v tržnici přímo fascinoval způsob prodeje. Prostě měli na pultu celou hovězí kýtu a z té odřezávali kusy přesně podle přání zákazníka. Nic víc, nic míň. Nemyslete si, že s hygienou to tam nějak přeháněli. To maso na pultu /nikdy zkažené!/, dvacet metrů dále toalety, kde se dveře netrhly /žádné tam nebyly/, vše v zastřešené tržnici – pěknej smrádek Veselý obličej

Já ale míval finance spíše na vepřové. Bylo porcované, skoro jako u nás. Jenže například na kotletě nechyběla kůže s tukem pod ní, takže byla mnohem šťavnatější. A co jsem nechápal, to maso bylo prostě jiné. Jako by s vyšším obsahem cukru. Jak si jinak vysvětlit tu vlastnost při grilování, kdy se automaticky barvilo spíše dohněda, než do zlatava jako u nás? A samožřejmě úplně jiná chuť.

 

Hovězí hanger /ramínko, závěs, nebo veverka/ upravený jako roastbeef s hranolky a pikantní majonézou

Můj oběd = můj postup. Fajnšmekr by pravděpodobně navrhl raději omáčku Béarnaise, kterou já ovšem dík její přímo brutální kyselosti nerad /ochutnal jsem od profíků v Hilton Prague a nemusím/.

 

Krásný Flank Steak

Flank_Steak

 

Hanger, nebo Flank

– maso potřené česnekovým olejem, kari pastou a citronovým pepřem, nebo citronový pepř, olivový olej a dijonská hořčice

– 4+4 minuty na steakové pánvi, 10-12 min. v troubě při 160°C.

Tady přijměte fakt, že se jedná o maso minimálně 3-4cm vysoké. Já tentokrát koupil u Pavlise Flank Steak z českého chovu a ten měl sotva centimetr. 3+3 minuty a jen odležet v troubě při 100°C 10 minut. Nebo stočené a převázané do roládky opéci na másle (ghí) ze všech stran po dvou minutách a v troubě při 160°C nechat 15 minut.

Na talíř /velmi horký/, jsem pak odkrajoval plátky, jako z roastbefu. Část vcelku jsem si odložil vychladit na sendviče.

 

Výsledek

01_flank_roláda_postcard

 03_flank_roláda_plátky

 

Chips

– syrové plátky brambor pečené v troubě, hranolky v oleji, nebo jen 3mm plátečky z předvařených rychle usmažené v oleji (fritéze).

 

Domácí hranolky pair excelence

golden-fries

 

Majonéza

– 1,5dl oleje /dle chuti – já jen slunečnicový/

– 1ks vejce

– 1čl hořčice

– 1čl medu

– 1čl vinný ocet bílý /Aceto di Vino Bianco/

– 1čl citron. šť.

– 1/2čl chilli om.

– 1-2ks sardelka

– sůl a pepř

Vše opět tyčovým mixérem připravené během půl minuty. A jen tak mimochodem: sardelky miluju. A to natolik, že si je dám tak, jak jsou. Do majonézy či dresingu na salát dávám jen sardelovou pastu. Ve výsledku moc rozdílů nevidím.

 

Balsamic vinegar of Modena

Balsamic vinegar of Modena

 

Hranolky a majonéza – těm dvěma to prostě sluší

Majonéza 

Inspirace: Škola vaření: Jak na hovězí maso – Roastbeef

 

[fb_like]

Sdílejte...

3 komentáře to “Hanger & Chips & Mayonnaise”

Komentáře