Hanger & Chips & Mayonnaise
To je v Anglii celkem běžný pokrm připravovaný snad v každé restauraci stejně běžně, jako v každém bistru Fish & Chips, tedy ryba smažená v pivním těstíčku a podávaná s hranolky /obzvláště v pakistánských bistrech opravdu úžasná, stejně jako Doner Kebab/.
Fish & Chips po anglicku – klidně i do papíru
V době kdy jsem tam pobýval, ve městě Bradford /nejbližší větší města jsou Leeds, Manchester a Scheffield/, jsem ještě neměl dnešní zkušenosti s masem “vyšší” kvality a proto mne u tamějších řezníků v tržnici přímo fascinoval způsob prodeje. Prostě měli na pultu celou hovězí kýtu a z té odřezávali kusy přesně podle přání zákazníka. Nic víc, nic míň. Nemyslete si, že s hygienou to tam nějak přeháněli. To maso na pultu /nikdy zkažené!/, dvacet metrů dále toalety, kde se dveře netrhly /žádné tam nebyly/, vše v zastřešené tržnici – pěknej smrádek
Já ale míval finance spíše na vepřové. Bylo porcované, skoro jako u nás. Jenže například na kotletě nechyběla kůže s tukem pod ní, takže byla mnohem šťavnatější. A co jsem nechápal, to maso bylo prostě jiné. Jako by s vyšším obsahem cukru. Jak si jinak vysvětlit tu vlastnost při grilování, kdy se automaticky barvilo spíše dohněda, než do zlatava jako u nás? A samožřejmě úplně jiná chuť.
Hovězí hanger /ramínko, závěs, nebo veverka/ upravený jako roastbeef s hranolky a pikantní majonézou
Můj oběd = můj postup. Fajnšmekr by pravděpodobně navrhl raději omáčku Béarnaise, kterou já ovšem dík její přímo brutální kyselosti nerad /ochutnal jsem od profíků v Hilton Prague a nemusím/.
Krásný Flank Steak
Hanger, nebo Flank
– maso potřené česnekovým olejem, kari pastou a citronovým pepřem, nebo citronový pepř, olivový olej a dijonská hořčice
– 4+4 minuty na steakové pánvi, 10-12 min. v troubě při 160°C.
Tady přijměte fakt, že se jedná o maso minimálně 3-4cm vysoké. Já tentokrát koupil u Pavlise Flank Steak z českého chovu a ten měl sotva centimetr. 3+3 minuty a jen odležet v troubě při 100°C 10 minut. Nebo stočené a převázané do roládky opéci na másle (ghí) ze všech stran po dvou minutách a v troubě při 160°C nechat 15 minut.
Na talíř /velmi horký/, jsem pak odkrajoval plátky, jako z roastbefu. Část vcelku jsem si odložil vychladit na sendviče.
Výsledek
Chips
– syrové plátky brambor pečené v troubě, hranolky v oleji, nebo jen 3mm plátečky z předvařených rychle usmažené v oleji (fritéze).
Domácí hranolky pair excelence
Majonéza
– 1,5dl oleje /dle chuti – já jen slunečnicový/
– 1ks vejce
– 1čl hořčice
– 1čl medu
– 1čl vinný ocet bílý /Aceto di Vino Bianco/
– 1čl citron. šť.
– 1/2čl chilli om.
– 1-2ks sardelka
– sůl a pepř
Vše opět tyčovým mixérem připravené během půl minuty. A jen tak mimochodem: sardelky miluju. A to natolik, že si je dám tak, jak jsou. Do majonézy či dresingu na salát dávám jen sardelovou pastu. Ve výsledku moc rozdílů nevidím.
Balsamic vinegar of Modena
Hranolky a majonéza – těm dvěma to prostě sluší
Inspirace: Škola vaření: Jak na hovězí maso – Roastbeef
[fb_like]
Ta úplně poslední fotka je naprosto the best! 😉
😀 a není moje 😛