Hlíva na kmíně s cibulkou a vejci
No prostě normální smaženice z hlívy ústřičné že jo. Není moc co dodávat. Hlíva mne v poslední době nemálo zaujala, takže ji taky narvu kam se dá 🙂
Tak dem rovnou na to:
>> Lehce zpěníme lžičku oleje s oříškem másla, promícháme v něm nudličky pokrájené hlívy a spolu se špetkou kmínu pomalu dusíme ve vlastní šťávě pod poklicí 2 minuty. Poté solíme a pepříme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a po chvíli (další 2 minuty) vlijeme vyklepnutá vejce. Opět platí co pro míchaná vajíčka obecně – rychle a nevysušit. Dbáme také aby houby byly vajíčky zcela obalené.
A z čeho že to bylo:
– 2ks vejce
– 100g hlíva
– 15g cibule
– olivový olej a máslo
– sůl a pepř
– pažitka
To je celá sestava k parádní selské snídani. Chléb náš vezdejší pokud nepečeme zakoupíme dle chuti a možností. No a slaninový chips je volbou dle okolstojné nabídky. Musím přiznat že já použil skvělou Gammon a díky tomu cena pokrmu stoupla rovnou o 100%. No ale co? Je to děsně dobrý. No tak co…
fajnová tradiční snídaně s houbami dosažitenými v kterékoliv ročním období
MDPM
Tak hlíva je hodně fajn. Nejen že je chutná, je prý to i houba velmi tělu prospěšná.
Já z ní často dělávám polívku a lá dršťková, bo tu originál prostě nepozřu. 🙂
Docela, jak jsem teď propadla asijské kuchyni, holduji shiitake.
Taky zajímavá houba, je chuťově dost výrazná, takže je nutno si na ni zvyknout.
PS: ta smaženička vypadá věru šmačně 🙂
S tou dršťkovou Tě chápu. Každej ji nedá.
Já hlívu kupuju na farmářských trzích přímo od pěstitele. Dokonalé trsy a ohromující výběr. Tu polívku mají rovnou vedle nich ale já ji nejím, páč si udělám sám. Popravdě bude zítra a tak klidně hlídej recept. Jen nebude sama o sobě, ale gulášovka s hlívou.
Shiitake je dost zajímavá a zvykat na ni jsem si nemusel. Právě ta peprnost a gumka mne zaujaly.
Smaženica byla fajna, no ale ni taka sucha jak ve zvyku robiť u nas a hlavně v kotliku na ohňu…
Asi tu hlívu zase vezmu na milost a zkusím 😉 Měkčí části do smaženice, tužší do té ála dršťkové, nebo gulášové s hlívou, pokud se dočkám od tebe receptu 😛
btw. pravou dršťkovou já moc ráda 😉
Já mám hlívu raději než žampiony a to i v těch vejcích.
Gulášovku jdu sepsat za chvíli. Tak vydrž.
A co se týče tradiční držťkové, patří k mým favoritům.