Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hoj, ty štědrý večere, ty tajemný svátku…

jehlici Napsal Karel Jaromír Erben ve své sbírce Kytice…co by asi psal dnes?

Moje současné vánoce každopádně bez komerce prosím. To bláznění v supermarketech obcházím velmi širokými oblouky a vše co na to poměrně jednoduché vaření potřebuji, nakoupím předem. Domácí vajíčka mám v lednici už 14 dnů (díky Jirko). Zeleninu z farmářkých trhů necelý týden. Nějaká ta šunčička na chlebíčky je věcí náhodné koupě, no a kapřík u prodejců na každém rohu. To už je rituál odmala, kdy mne pro něj vyslali rodičové a já mazal do fronty se síťovkou. Vzpomínám, jak jsem jednou místo této klasiky vzal na živého kapra igelitku a ta cestou rupla. Chudák, válel se na náměstí po chodníku a dobře mu jistě nebylo.

 

 

Kapr

 

Nevymýšlím stědrovečerní menu nijak složitě. Je tradiční v naší rodině a nechystám se jej měnit. I když občas zaexperimentuji, letos opravdu jen to navyklé. I proto, že v letech minulých jsem změnu vyzkoušel. Polévku rybí a místo kapra jinou rybu. Ovšem vrátit se k tradicím a zvyku je mně milé a proto:

 
Vývar s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky
Bramborový salát tradiční, s majonézou
Smažený kapr a několik kuřecích i vepřových řízků
Chlebíčky se salátem a čímkoli na co je právě chuť

 

Vývar

– Kuřecí skelety a hovězí harfa, nebo kousek oháňky
– Mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, kurkuma, natě
– Sůl, celý pepř, nové koření

Ani už nevím, jaký dělali naši. Já dost výrazný, kuřecí s kouskem hovězí harfy (kosti kolem páteře, odkud je roštěnka), či oháňky pro zesílení chuti. Přidám špetku kurkumy, ať se pěkně žlutí a několik kousků zeleniny z něj vyndám už po desíti minutách, aby byla pěkně křupkavá. Nudle, protože jsem línej si koupím. Ovšem kvalitní, vaječné a řezané.

 

Salát

– 1kg brambor (Keřkovské rohlíčky)
– 2x polovinu cibule (bílá a červená)
– Svazek jarní cibulky
– 1ks větší mrkev
– Plátek celeru asi 1 cm tlustý
– Hrášek
– Nakládané okurky
– Hořčice Dijonská, nebo plnotučná
– Sůl, pepř, cukr a špetku vegety
– 1dl bílého vína
– Worcester
– Chilli omáčka
– 6ks vajec
– 3dl oleje, kvalitní slunečnicový (na to pozor, levný olej = nechutná a nevoňavá majonéza)

 

Brambory uvařím už 22.prosince večer. Dobře kartáčkem očištěné je zaleju horkou vodou, přidám lžíci soli a vařím asi 30 minut na menším plameni. Sleju a pod poklicí nechám odstát do rána. V pelechu u televize se pak těším a bojím zároveň. Jestli jsem  něco nezapoměl koupit, a jestli ta vejce budou použitelná na majonézu a…usnu.

Ráno pak mažu do kuchyně, udělám si tam „útulno“, tedy uklidím vše, co by mohlo překážet a srovnám pěkně do fronty všechny přísady. Pak u televize (dnes princezna ze mlejna 🙂 oloupu brambory.

Majonézu dělám domácí. Ne vždy a nutně. Nic proti Hellmanns, která je dobrá a má výhodu velké trvanlivosti. Ovšem domácí, je domácí. Vzpomínám, že jako kluk jsem chodil vyzvednout kilo objednané majonézy do výrobny lahůdek a ta teda byla – hustá a voňavá, jen minimálně dochucená. Salát pak byl opravdu domácí, podle vlastní chuti, ne s tou vnucenou od výrobce právě jako Hellmanns. Když už kupovanou dnes, doporučím spíše Poličanku.

Jak na domácí majonézu je popsáno už tady na mém webu. Jedině snad pro upřesnění:

>> Na toto množství salátu ji připravím ze tří deci oleje a dvou vajec. Celých. Chcete li ale opravdu “hezkou”, použijte jedno celé a dva žloutky, nebo jen 4 žloutky. Samozřejmě bude mít i hezčí barvu.

 

Majonézu si vyrobím ráno jako první. Pro jistotu. Kdyby se nepovedla, utíkám ji koupit. A stalo se kdysi. Nejednou! Tentokráte však je OK a tak můžu pokračovat. Do osolené vroucí vody vložím přepůlenou oloupanou mrkev a stejně tak i celer. Ten je akorát za 8-10 minut. Mrkev za 15. Mezitím ohřeju suché bílé víno a vsypu do něj nadrobno pokrájenou bílou a červenou cibuli (nebo jen červenou). Stačí tři minutky míchat, scedit a nechat vychladnout. Taky uvařím čtyři vejce natvrdo.

Pokud se majonéza podařila, mám ji chvíli v lednici, aby ještě trochu ztuhla. Stáhnu ji stěrkou do mísy a ochutím:

>> solí, mletým pepřem, cukrem, citronovou šťávou, hořčicí, worcesterem, chilli omáčkou, špetkou vegety a hořčicí – jednoduchá rada zní: přechutit. Pak už není třeba moc přidávat do výsledku. Podobně se dělá tlačenka. Když je horká a přesolená, bude ztuhlá a studená právě tak akorát.

Začnu přidávat postupně cibuli, zelenou cibulku, hrášek a na kostičky pokrájenou mrkev, celer a okurky – vše promíchám a vsypu brambory na kostičky (ne nutně všechny – prostě akorát). Občas je krájím, ale nic proti strunce, přes kterou protlačené neztratí nic na své kvalitě a konzistenci. Opět promíchám a až nakonec přidám opět strunkou protlačená vejce. Poté míchám už jen opatrně a dochutím dle potřeby čím ještě třeba.

Vřele doporučuji zelenou petrželku a k majonéze přidání bílého jogurtu.

 

Kapr a řízky 

Kapra porcuju podle momentální nálady. Většinou dvě velká filata z půlek a z těch si pak nakrájím porce. Nebo podkovy, ze kterých poté stáhnu filátka. Nechávám kůži a proto raději koupím kapra šupináče. Po sedření šupin je kůže tenčí a křehčí, než na lysci. Ta je dost silná a tuhá, ale vhodnější na jiné úpravy než smažení.
Běžně dochutím filátky i řízky velice jednoduše – popráším sušeným česnekem a nechám dvě hodiny odležet. Pak osolím, obalím v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka).
Chci li ovšem rybu extra vychucenou, připravím si marinádu. Smíchám 2 lžíce Dijonské hořčice a stejně tak citronové šťávy. Lžičku medu a stroužek česneku. Potřené ryby pak nechám opět dvě hodiny odležet.
Stejně možno připravit i kuřecí či vepřové řízky. Ty ale raději, aby nebyly tolik suché (na to jsem citlivka 🙂 naložím na celý den do vajíčka s mlékem a česnekem. Pak už obalím jen ve strouhance.

řízky,salát

 

Chlebíčky

Tady už není co psát. Veka a salát a na to cokoliv, co je právě po ruce.

Nesmí chybět šunka od kosti, může být pikantní salám, marinovaný losos a ančovičky. Ostatní je spíše věc náhody. Prostě co dům dá.

Tak dobrou chuť a klidné svátky…

Sdílejte...

Komentáře