Holandský sýr? To není o ceně…
… a ty zázraky okolo něj! Taky už jsem vyzkoušel, ochutnal kde co. Pokud vyrazím za nákupy po Praze, není problém nechat za dva až tři kousky ničeho u stánku Holandský kluk v holešovické tržnici i 300 korun. A to si domů nenesu nic velkého. Navíc se do toho musím rychle pustit, protože sýry jak známo v lednici rychle se kazí, snadno chytají plíseň a ty zrající dokáží klidně do týdne změnit konzistenci až k tekuté. Tento který vám chci nyní popsat je ale vyjímka. Pro mne překvapení a opravdová paráda. Kousek který jsem dostal od sestřenky přivezený přímo od prodejce z Holandska má pro mne pravděpodobně i dík balení neuvěřitelné vlastnosti. Paradox pak je, že jsem na to přišel dík zapomětlivosti.
Holandský sýr Reypenaer
Když jsem v červnu u Lenky doma fotil její potyčku s pánví a tuňákem, netušil jsem jak zajímavě budu popisovat následek po několika týdnech. Jako dárek jsem si onehdy odnesl kus sýra, jež vybalila přímo přede mnou z vakuovky ve které jej dostala v holandském obchodu. Balí to tam na počkání a automaticky. Už v té chvíli jsem pouze přivoněl a doslova šílel nad tou máslovosmetanovou vůní a chutí drobečku jejž jsem ze špičky odlomil (vidíte na fotce). Ten nápad přišel okamžitě. Ovšem realizace až nyní. Protože jsem opravdu zapoměl že je v mé lednici.
Balení
Ten papír je doslova úžasný. Dvojitý. Papír evidentně přírodní a krásný. Tuhý, s viditelnou strukturou snad dřeva a pevný. Na vnitřní straně která má přijít do styku s potravinou je další vrstva nečeho podobného mikroténu. Zjevně propustná minimálně jednostranně. Neumím to moc dobře popsat, protože s touto kvalitou jsem se ještě nesetkal. Ale vemte to podle dat. U Lenky 20.6. z originálního vakuového obalu zabaleno do originál papíru a rozbaleno až 3.8. u mne doma. Téměř beze změny. Malinko ubyl dík ztrátě vlhkosti a myslím že i proto, že je opravdu moc tučný. Tedy jeho hlavní vlhkost tvoří obsažený tuk.
Pesta
První co mne napadlo. Vykašlat se na italskou tradici a použít právě tento. Skvělá myšlenka! Když máte k dispozici pořádný kus tohoto sýra, tedy asi 300 gramů jako já, je snadné vymýšlet si. Už jen proto, že na rozdíl od tří set gramů jakékoliv české sračky je to opravdu veliké množství. Na přípravu čehokoliv stačí minimum dík velmi výrazné chuti. Každopádně jsem si vypěstoval návyk a poprvé v životě neodkládám jemně krájenou pažitku z přebytků do mrazáku, ale soustavně průběžně připravuji…
Fotoromán…
1/ … od začátku. Ta pesta. Pažitkové bude ideální do všeho kam normálně přidáte pouze čerstvý šnitlik. Takže právě sklizení pažitka, opláchnutá a bez zbytečné vody.
2/ A právě sklizená rukola balkónovka. Opět opláchnutá a v odstředivce zbavená vody.
3/ Připravujeme pesto. Poměry volím už nastálo stejně jako tady.
4/ Postup ale sjednocený takto: v kutru tyčového mixéru nejdříve semínka. Pak samostatně směs bylinek a oleje s ostatními surovinami. Sýr jedině ručně strouhaný. Tady i výše dvakrát to stejné, ale z různých bylinek.
5/ Vše pak ručně vymíchám. Jak už jsem dříve poznamenal, hmoždíř používat nehodlám, ale rozflákat to vše najednou v mixéru také nemusím. Co se oleje týká kombinuji olivový s řepkovým (3+2). Nemusí to mít s ohledem k použití v české kuchyni tak výraznou chuť.
6/ Hotovo. Dvě parádní pesta se sýrem který jen tak do kuchyně i rukou nedostanete (bohužel). A jednoznačně skvělá na téměř cokoliv v dalších postupech, vaření, přípravě dobrůtek…
7/ Já ten sýr vlastně poprvé vyzkoušel na těch nejobyčejnějších toustech. Ale i ty vyžadují něco navíc. Například nejlepší toustový chléb namazaný jemnou vrstvičkou másla…
8/ … doplněno jen čerstvou pažitkou nebo řeřichou setou a veřtě mi, na šunku a podobné blbiny rychle zapomenete…
9/ … ovšem jen do chvíle, kdy si přípravíte šťouchačky takto podávané. S pažitkovým pestem, máslem a dušeným hovězím. K čertu s chobotnicí, kalamáry, lososem, krevetami a těstovinami k tomu. Pesto dokonale pasuje do české kuchyně.
Nikdy nezapomínejte, že toto vše je univerzální a použitelné ve spojení s kuřetem, bůčkem, nebo kaprem. Jen změníte časy a barvu výsledku. To stojí z pokusy…
PS: co říkáte na má zlatá rajčátka z balkónu? Rozkošná což? 😀
12.8.2015 – Šlehaná domácí Lučina s pažitkovým pestem
Další parádní využití jak kvalitního sýru, tak připraveného pesta. Celý postup tentokrát jen tady na FB.
MDMP





