Holubce v rajčatovo smetanové šťávě
Ať už na ukrajině Golubky, na slovensku Holúbky, nebo v polsku Gołąbki, jde o totéž v různých obměnách národních kuchyní slovanských národů. Já je tady už popisoval, ale tentokrát jen o to jídlo, nýbrž o do třetice zmíněné skvělé zelí od Petra. V kyblíku jsem totiž vyhrabal i několik celých listů z hlávky a ty se na toto hodí skvěle. Já ale popíšu dvě možnosti, protože ne každému se poštěstí vyfasovat takou parádičku jako mně. A i to byla jen náhoda. Kdysi jsem je míval od táty naprosto pravidelně a mám dojem, že jako jediný je opravdu využíval.
Holubce v rajčatovo smetanové šťávě
Tento recept vychází z klasiky porůznu popsané v kuchařských knihách i na internetu. Já si jej ale přispůsobil. Například slanina. Tu jsem včera náhodně sehnal v neuvěřitelné kvalitě, z rakouska, vyzrálou ve stylu chorvatského pršutu a podle popisu z maďarských prasátek Mangalica. Překvapivá pak nebyla kvalita. Ta jaksi podle očekávání, ale fakt, že za 99,- kč/kg! Pravda, nebyl to kus z bloku, ale patky balené do vakua. To mi ovšem bylo jedno. Páč prostě skvělá.
Z čeho
– 400g mleté maso
– 100g cibule
– 50g slanina
– 1ks stroužek česneku
– 1PL rýže
– 1PL strouhanka
– 3PL rajčatová passata
– 3PL smetana
– 2dl vývar
– medvědí česnek
– zelné listy
– sůl a pepř
A jak
>> Maso – použíjte co můžete. Já tentokrát jen 1:1 hověží krk a vepřovou plec. Nicméně telecí hrudí (je laciné), nebo jehněčí plec budou mnohem zajímavější. Umeleme na středním kotouči mlýnku s cibulí a česnekem. Smícháme s troškou ledové vody a rýží (suchou), medvědím česnekem (sušeným, nebo čerstvým), drobně krájenou slaninou, solí a pepřem.
Chcete li to vylepšit, pak (i když tam vlastně nepatří), vymíchejte s kostkami housky máčenými ve smetaně s troškou vývaru. To snad ale bez rýže.
>> Zabalíme do listů a prosím pěkně, vůbec se s tím nepárejte. Ony nijak nepracují, takže jen obalíme, natěsnáme jeden vedle druhého do nádoby na pečení a šoupneme do trouby. Při teplotě 180°C/30 minut pod poklicí. Pak zalijeme vývarem smíchaným s passatou a smetanou, dalších 30 minut, odkryjeme, 15 minut bez zakrytí do barvy a aby se lehce zredukovala šťáva.
Já navíc naplnil jednu bílou papriku. I ta je takto opravdu moc dobrá a navíc v tom zelném prostředí pak zajímavě chutná.
Holubce na kysaném zelí s rajčatovo smetanovou zálivkou
Kdo nemá k dispozici kysané zelné listy, může použít ty ze syrové čerstvé hlávky. Vše ostatní je v podstatě stejné, jen tu kyselost doplníme zelíčkem jako takovým. Malou obměnou v postupu pak dosáhneme dalšího rozměru v chuti.
>> Listy sundáme z hlávky a vložíme do vroucí slané vody. Povaříme asi 10 minut a zchladíme ve studené vodě. Opět do nich zabalíme maso a natěsnáme jeden kousek vedle druhého. Ale! Na vrstvu kysaného zelí s vrstvičkou dozlatova restované cibulky. Zalijeme vývarem, aby dno se zelím bylo utopené.
Stejně tak můžeme použít listy kapusty a navíc jednu fintu. Do zelí totiž možno zamíchat další lžíci suché rýže, jáhly, kroupy a pak netřeba přílohy. Maximálně kousek chleba.
>> Pečeme stejně, ovšem zalejeme už jen passatou vmíchanou do smetany. Ta může být kysaná. Ideálně crème fraîche. A dokončíme také stejně. Tedy 30+30+15 minut při 180°C.
Tuhletu specialitku ve stylu bulharské sarmy vařím už dobrých 25 let. A tehdy, když jsem recept začal připravovat podle jedné zajímavě chutnající konzervy, stalo se toto jídlo jedním ze zamilovaných mé přítelkyně Jarušky.
mleté maso, vyberte si dle chuti a možností…
pršut z mangalice, z rakouska, prý maďarský podle popisky, čert aby se v tom vyznal, chuťově ale skvělý…
naplněné zelné listy a paprikový lusk…
servis – holubce a opět s haluškami jako nedávno…
Tyhlety halušky podle Jana každý chválí. Chuťově ideální a příprava takřka minutová. Jediné co ji prodlouží, je desetiminutové odležení těsta. Takže dohromady všehovšudy 20 minut. No a malý šok nakonec. Než jsem toto stihnul dopsat, odnesl jsem porci kamarádovi výčepákovi do hospůdky. A překvápko. On si pochutnává, já dopisuju a Petr přinesl další kyblík. Malá odbočka, ty tři holubce ze zelných listů proto, že více jsem neměl k dispozici. A Petr? Přinesl mi v zelné šťávě celou kysanou hlávku. To je vážně blbá shoda. Už jen proto, že tu pitomou kouli nemám kam uložit aby vydržela. Takže hádejte co? No jo, budou do týdne ještě jednou…
MDMP





