Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hot Dog to není jen párek v rohlíku

15-hot dogČeský párek v rohlíku je vlastně mučednické jídlo. Jen si to přeberte. Český pekař vyrobí více či méně kvalitní rohlík. Ten pak někdo vezme, uřízne mu špičku a narazí jej na kůl. Horký. Poté do vzniklé díry nandá po troše většinou velmi průměrné hořčice a kečupu jakožto mazivo dík jemuž vklouzne dovnitř nejhoší typ párku jaký v této zemi seženete. Asi bych jej popsal jako růžové bláto z drůbežího separátu. Je to hnusné, je to hnusné, je to hnusné. A není to Hot Dog!

Jak na ten opravdový jako z amerického bistra? Inspitoval mne Adam Richman. Food nadšenec a docela magor v pořadu Man v. Food. Zmíněný díl je z New Yorku a ty opravdové Hot Dogs uvidíte v dalších z první série, která je na YouTube celá. Takže jdeme na českou verzi v US stylu.

   

Buchtousky

Říkám tomu buchtousky. Má to být žemle, houska. Vypadá to ovšem, připravuje se a voní jako česká buchta. Buchtouska. Do jaké míry se budete řídit popsaným postupem je na vás. Tento je opravdu vyzkoušený a osvědčený. Nehodlám měnit.

 

Suroviny na žemle

– 400g polohrubá mouka
– 200ml mléko plnotučné /nebo smetana – 150+130/
– 80ml voda
– 20g máslo plus kousek na vymazání
– 20g cukr
– 5g sůl
– 5g instantní droždí /půl sáčku/

 

Postup přípravy

Jejich velikou výhodou je naprostá jednoduchost přípravy a fakt, že se pečou stejně jako buchty pěkně pohromadě. Spojené v jeden velký celek. Tím pádem si zachovají dokonalou vláčnost napříč celým kusem. Tvarování je dané pouze typem nádoby ve které pečeme a není v nich dokonce ani vajíčko. To je výhra pro alergiky.

 

Těsto si připravíme tím úplně nejjednodušším postupem

>> Do teplého mléka s vodou přidáme měkké máslo a cukr. Do prosáté mouky sůl a droždí.

 

Já na míchání používám už výhradně robota. Myslím, že nikdy tak dobře nevymícháme těsto jako právě v něm s použitím klasického háku a na stupeň číslo 2 (BOSCH). Ale to je věc názoru.

 

>> Mouku s droždím a solí tedy začneme míchat a přilijeme tekutinu. Deset minut je až až. Těsto bude nelepivé, sametove hebké a kompaktní. Rukou, nebo jen protřepáním nádobou je vytvarujeme do celistvé koule a přikryté utěrkou necháme kynout 30 minut.

 

Pokud použijeme čerstvé droždí, 1/2 kostky, uděláme v mouce důlek, nalijeme část teplého mléka, do něj rozdrobíme droždí a špetku cukru. Poprášíme moukou a necháme 10 minut vzejít.

 

>> Připravíme si nádobu na pečení a vymažeme kouskem másla. Ne oleje prosím. Máslo je základní chutí houstiček. V nejhorším případě tedy Herou.

 

To máslo doporučuji téměř výhradně. Pokud se vám nechce rukou matlat, pak kousek v mističce šoupněte na 20-30 vteřin do mikrovlnky a pak stěny nádoby natřete mašlovačkou.

 

>> Po půlhodině těsto rozdělíme na 6 stejných částí. Z těch pak připravíme válečky které vedle sebe položíme. Výsledek je asi jasný. Opět necháme 30 minut kynout. Netřeba jakkoliv tvarovat.

 

Kynutí podpoří přikrytí sáčkem namísto utěrky. Vlhko je totiž přítel. A pozor, finta. Celé těsto můžeme do nádoby namačkat, 10 minut necháme odpočívat, potom prokrojíme shora dolů a necháme kynout.

 

>> Nádobu s buchtičkami vložíme do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme do zlatava. Mně stačilo 18 minut. Nemusí být příliš vypečené. Ty tmavší jsou zbytečně sušší. A to je v tomto případě opravdu nežádoucí.

 

Chilli

Je a není to pravé mexické. Nějak jsem se příliš nepáral s kořením typu skořice či koriandr. Dokonce jsem ten čerstvý zelený nedal ani nakonec což je veliká škoda. Nicméně je to hodně chutné. Barvu fazolí jsem zvolil pro barevný kontrast. Vy si vyberte sami.

 

Suroviny na chilli

– 350g maso
– 100g cibule
– 1ks stroužek česneku
– 1PL olej
– 1PL vinný ocet
– 1čl med
– 1čl chilli
– 1/2ple loupaná rajčata
– 1/2ple fazole bílé
– sůl a pepř

 

Postup přípravy

>> Na horké pánvi orestujeme mleté maso. Mělo by být hovězí, ale já použil míchané s vyšším podílem hovězího. To není nic proti ničemu. Možná spíše lépe. Výraznější kombinovaná chuť.

 

Opékáme pomalu asi 10 minut dosucha. Odložíme stranou. Na hrubost a slepené kusy zpočátku nehleďte.

 

>> V tuku od masa s lžicí oleje restujeme jemně krájenou cibuli do sklovata, přidáme med, posekanou chilli papričku a česnek, zastříkneme octem a přidáme rajčata. Promícháme a zalijeme horkou vodou.

 

Pokud skončíte u té vody a necháte pomalu redukovat, připravujete vlastně sladkokyselou barbecue omáčku použitelnou namísto kečupu. Jen to bude chtít více cibule. Ať tak či jinak, vřele doporučuji kousek utřeného čerstvého zázvoru.

 

>> Vrátíme opečené maso, solíme a pepříme a pomalu pod poklicí dusíme. Docela dlouho. Výsledkem má být poměrně hutná omáčka do žemle. Nakonec, než přidáme fazole, projedeme směs tyčovým mixérem. Ne příliš. Jen pro zjemnění struktury do podoby spíše omáčky než masové směsi.

 

Servis

Do nakrojené žemle si jednotlivé položky naskládáme v pořadí dle vlastní chuti. Co dalšího k nim je v podstatě nevyčerpatelné množství možností.

 

Kombinace

1/ já použil salsu z cibule, okurky a rajčete ochucenou pouze pepřem, jablečným octem a olivovým olejem. Opět bohužel chybí čerstvý koriandr.

2/ sýr na povrchu měl by pro začátek být Cheddar. Ale není nic proti ničemu zkoušet. Tam za vodou rádi používají modrý sýr. No a já beze studu vzal zavděk uzeným Eidamem 45%. Cheddar za 400,-Kč/Kg mne prostě odradil.

3/ tahle verze s chilli mne prostě baví, nicméně i jednodušší jsou v pořádku. Většinou se sladkokyselou salsou jak jsem ji poznamenal výše a sýrem. Určitě s cibulí. A pozor, čerstvé kysané zelí není nic výjimečného v kombinaci se smaženou cibulkou například.

4/ párky by jednoznačně mohly být grilované. Ale ono je to o jejich typu. Ty s hrubší strukturou ano. Jemnější klidně ohřívané v páře (louhované ve vodě já nerad), ale tentokrát jsem je šoupnul na chvíli rovnou do chilli. Co se mamrdit s další nádobou!

 

Hot Dog to není jen párek v rohlíku

projděte si na fotkách

 

zaděláme si těsto – já tentokráte s čerstvým droždím jež na fotce vypadá poněkud oschle, není, to jen já neumím fotit pod zářivkou…

01-zadělám těsto

 

vypracované těsto je sametově hebké a doslova mazlivé…

02-hotové těsto

 

vykynuté pak měkké a křehké jako polštářek, tady lehce spadlo, protože jsem je vyklopil docela nevybíravě…

03-kynuté těsto

 

než to ale vykyne, připravíme si maso – tady hrouda den předem připravená v lednici odpočatá ve fólii…

04-mleté maso

 

šoupneme to na suchou horkou pánev a postupně opékáme, drolíme, mícháme…

05-maso v pánvi

 

a odložíme stranou…

06-restované maso

 

připravíme ochucený základ – to hlavní začne, když do středu na čisté dno kápneme med a po chvíli nalijeme ocet, vinný, jablečný, jak je libo, jen ne klasický…

07-základ chilli

 

po promíchání a zalití trochou vody vrátíme maso, opět promícháme a zalijeme dost vydatně, chceme li trochu machrovinky, pak namísto první vody použijeme decku vína (sherry, portské), necháme redukovat a až poté…

08-maso v základu

 

takto vypadá hotové chilli – žádná paprika pro dobarvení, rozhodně ne kečup, teď by se hodil ten zelený koriandr…

09-hotové chilli01

 

někdy v první třetině přípravy je těsto vykynuté a z něj vytvoříme válečky jež naskládáme do pekáčku…

10-žemle kynutí

 

po dalších 30-40. minutách takto opět nakynou, nádobka je rozměrově docela přesná a konkrétně tato z IKEA…

11-žemle kynuté

 

po upečení – 18 minut na 180°C je to prostě nádhera, a vůně skvěle máslová…

12-žemle pečené

 

dáme jim 20-30 minut odpočinku a začneme odlamovat, nakrojení je věc volby, já vyzkoušel z boku i seshora a…

13-buchtousky

 

výsledkem je prostě krásný kousek fastfoodu, který nemá nic společného s párkem v rohlíku, Mc či Kf, buďto tak…

14-hot dog

 

a nebo tak – přenosná verze pro kamarády…

16-hot dogs portable

 

nebo takto v detajlu…

17-hot dogs portable

 

Resumé

Fastfood je možná o rychlém jídle a ne nutně špatně.

Fastfood je jednoznačně o kvalitní a někdy docela zdlouhavé přípravě.

Fastfood je každopádně přijatelný, pokud si s jeho chystáním někdo vyhraje.

 

Když jsem se do tohoto včera odpoledne zakousnul, pobíhal jsem po bytě a nadšením hulákal. Spolubydlící Jano byl nadšen přesně naopak. Mlaskal a nebyl schopen projevu verbálního. Výčepák Pepa dnes dopoledne pobíhal po hospodě, všude trousil kousky a zcela zjevně byl spokojen. No a jeho šéfová Eva jen přisedla tři minuty po tom co to chytla do ruky a s posledním drobečkem v dlani prohlásila to je dobrý, ale málo

 

PS: a nezapomeňte použít trochu fantazie. Například to vše klidně zapéct do těch buchtousek.

 

Inspirace by Koko

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Hot Dog to není jen párek v rohlíku
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Komentáře