Houbové retro lečo
Retro je slovo dnešní doby. Všechno se snaží být retro a často jde jen o směšnou náhražku bývalé kvality. Typickou ukázkou budiž pravidelné retro týdny v Lidlu. Zkusili jste například v rádoby staré pixle dnešní luncheon meat? Pěkný hnus! Něco jsem se ho naotvíral, hlavně v devětaosmdesýtém na vojně. A věřte mi, tohle je jiná liga. Každopádně retro lečo je výraz volený nahodile. Jen tak. Přišlo mi to na mysl. A jde o recept ze stejného období. Tedy osmdesátých let minulého století.
Tohle jídlo jsme si narychlo připravovali všichni, kdo žili a pracovali v rekreačním středisku ve Zlatých horách v Jeseníkách. Když nebylo dost peněz a protože do lesa blízko. Takže denně na houby. Jen já dnes jaksi nesháněl holubinky, ze kterých jsme to dělali tehdy, ale použil velmi podobnou hlívu.
Takže jakže?
Vyměňte rajčata za houby a namísto dušení opékejte. Jo, to je vlastně všechno.
Takže tak!
>> Na tuku dle volby a já na másle, nebo sádle, opékáme lehce do zlatava proužky hlívy. Přidáme čtvrtkolečka cibule a proužky bílé papriky. Pokračujeme v opékání. To celé pomalu asi 6-8 minut. Aby to bylo měkké.
>> Trochu to vše rozhrneme a na dno pánve přidáme lžičku hořčice. Klasika, plnotučná. Ale! Není od věci nějaká jemná medová německého typu například. Přeci jen, ta naše kyselina…
>> Lehce orestujeme a doplníme stroužkem nasekaného česneku. Promícháme a teď to hlavní. Krom té hořčice dělá hlavní chuť tohoto leča malá špetička majoránky. Takže tu a mletý pepř. A promíchat a nakonec tradiční vajíčka.
Hotovo a servis
MDMP
lehátko