Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Houskový knedlík – poklad tradiční české kuchyně

žemle No jen se podívejte. Takhle to dnes začalo. Místo abych kostičky toastu v troubě dosušil, vyrobil jsem nádherné krutonky. No co, tak bude knedlík malinko barevnější.Musím přiznat, že ač nedám na tuhle klasiku dopustit, sám si jej připravuji velmi výjimečně. Jsem prostě línej. Občas je ale chuť silnější, než lenost a když je do obchodu daleko, musím se přemoci.

 

 

V jednom z odkazů níže píšou, že „Milan Pešek prý v dobách svých studentských začátků uvařil za den knedlíky ze dvou metráků mouky“. To na velkokuchyních, kde jsem začínal bylo normální. A dokonce jsem strávil několik měsíců tím, že jsem od pondělí do pátku, ráno co ráno krájel ručně, nožem na noční směně uvařené knedlíky, aby v poledne bylo co dát na talíře i do misek „fóliovek“, které se pak rozvezly do kantýn po celé Nové Huti v Ostravě. A věřte mi, že stát několik hodin při výrobě knedlíků u stolu a válet těsto, či poté při krájení, to je docela slušnej záhul na záda a ruce. Ale také výborný tréning. Popravdě jsem dnes poprvé po velmi dlouhé době suroviny odvážil, abych tady mohl napsat, že:

 

Na jeden pořádný knedlík potřebujeme

– 450g hrubá mouka

– 250ml mléko

– 1ks vejce

– 1ks houska

– 1/2ks kostka droždí /1/2 sáčku/

– Sůl

– Špetka cukru a kurkumy

 

 

Jak na to

>> Kvásek. Do misky dáme rozdrobené droždí, špetku cukru a mouky a zalijeme deckou teplého mléka. V teple necháme vzejít. Trvá to asi 15 minut.

>> Těsto. Do mísy odsypeme polovinu mouky a přidáme sůl, kurkumu, vajíčko a mléko. Velice rychle vymícháme řídké těstíčko do kterého přidáme zbylou mouky a teprve vypracujeme těsto. Hotové poznáme snadno. Bude pěkně pružit a přestane se lepit k vařečce i míse. Dodáme suché pečivo a dobře vmícháme. Opět v teple necháme odpočívat a kynout přikryté utěrkou asi 45 minut.

>> Kynutí. Vytvarujeme si bochánek, nebo dva, chceme li knedlíky menší a opět přikyté necháme znovu kynout 20 minut. Teprve teď si vytvarujeme šišku a znovu 15 minut kynutí. Tomu se říká „dvakrát přepíchnuté těsto“. Mám vyzkoušeno z výrobny knedlíků, že i těsto bez vajec a pouze s vodou je takto nakynuté opravdu nádherné a kypré.

>> Vaření. Nakynuté knedlíky rychle vložíme do osolené vroucí vody. Měly by téměř ihned vyplavat. Částečně přikryté necháme 9-10 minut vařit a otočíme. Znovu 9-10 minut. Přoč ne 8, 9, 10 přesně? Je to o tuhosti těsta. Ne vždy je stejná, což ovlivní kvalita mouky i velikost vajíčka. Takže čas si určíme sami.

>> Hotovo? Uvařený knedlík vyjmeme z vody, několikrát píchneme špejlí, aby se odpařila voda a, přestože to nebývá už moc zvykem, pomažeme domácím sádlem. Ne olejem, už vůbec ne olivovým, nebo nedej bože margarínem. Tradičním českým sádlem.

 

 

A to je vono! Mám zkušenost, že knedlík není nutně nejlepší ještě horký a ihned nakrojený, ale naopak vychladlý a znovu ohřátý na páře. Ne v mikrovlnce prosím. Trpím jako zvíře, když vidím, jak si kolegové v práci šoupnou na talíř knedliky, na ty kydnou koprovku a bez přikrytí to vrhnou na 5 minut do mikrovlnky. Fůůůj. Hnus. Odpor. A je mně líto té maminy, která jim jídlo připravila. Vzpomínám, jak jsem si v tzv. „nádražní restauraci“ železniční stanice v Českém Těšíně dal před lety guláš s knedlíkem a ten byl takto ohřívaný. Tehdy jsem poprvé v životě zažil fakt, že knedliky byly tužší než maso.

Moje babička vařila knedlík na páře. Na utěrce uvázané provázkem na kastrol s vodou a přikrytý druhým kastrolem. Byly ůžasné a protože kastrol byl kulatý, knedlík taky. To pak jeden plátek vypadal jako krajíc chleba a vydal na celou porci.

 

tak tenhle ušel

Houskový knedlík01

 

a nebo takhle – byl lepčejší…

houskový knedlík

 

no a toto prosím je knedlíček podle mého gusta – parádní

houskový knedlík01

Inspirace

blog pepato

proženy.cz

novinky.cz

onadnes.cz

 

MDMP

 

Sdílejte...

10 Responses to “Houskový knedlík – poklad tradiční české kuchyně”

  • Petra C. says:

    Jak nejsem knedlíková, skoro jsem dostala na domácí knedlík chuť. Za čtrnáct dní chystám svíčkovou, pochopitelně s knedlíkem – na počest příjezdu dcery z tábora 🙂 Tak zkusím udělat knedlík podle Tebe 😉
    PS: knedlík na talíři politý omáčkou také nikdy neohřívám. raději ten pařáček. nebo když už, tak nakrájené plátky knedlíku do igeliťáku a takhle do mikrovlnky – co říkáš tomuhle? 😀

    • Moje Dobroty says:

      Tak to byl fofr Paní Petro. A vemu to jedno po druhém:
      – nekoukej až tolik na fotky. Tehdá se nepovedl napoprvé.
      – svíčkvou dceři přijíždějící z tábora? Ta se má. Já doma dostal chleba s něčím…škoda mluvit a přivítání se nekonalo.
      – ňoumové ohřívající v mikrovlnce bez základní představivosti to je peklo doby. Sáček naopak rozumný kompromis. Já v jedné restauraci používal dosti nespecifické krabičky. Věděl jsem jak na ně.

  • Alice says:

    Zdravím Vás,tak jsem dnes vyzkoušela Váš recept na houskový knedlík,a jedním slovem
    prostě špica.I manžel, který má mlsný jazyk byl spokojený.Děkuji moc za recept.Mějte se krásně. Alice 🙂

  • Petr says:

    Dnes odzkoušeno. Super. Hlavně hned krásně plaval. Dík

  • Helena says:

    Dobrý večer, autore! Musím Vám napsat, že mi dělalo radost číst Váš recept. Měla jsem sto chutí zakousnout se do monitoru, ty knedlíky vypadají báječně! Z Vašeho vypravování, kterým recept prokládáte, je cítit, že jste kuchař MISTR a vaření Vás opravdu baví! Ještě jednou děkuji, už jsem dala vařit vodu a těším se na zítřejší oběd.

Komentáře