Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Houstičky sypané lnem a mákem

DSC_0010Další klasika kupovaná léta v obchodech. A opět platí, že nerad pracuju s těsty. Přesto za ty tři roky (ano, 9.7. to budou), jsem si tak navykl na domácí chléb, že už jiný naprosto odmítám. Takže domácí houstičky byly logickým krokrm. A vyplatil se. Je to dost snadné a kdyby trochu více nakynuly, považoval bych je za dokonalé. Navíc dík opět nedomyšlení vtipná situace nakonec. Ani mne nenapadlo přemýšlet o množství. Takže výsledných 16 kousků? No musel jsem ihned po vyndání z pece začít shánět jedlíky. Nakonec logika a hospoda. Odnesl jsem to známým a bylo po nich za dvě minuty. Takže jak na ně…

 

Těsto

– 500g mouka hladká špalda
– 250g syrovátka kozí
– 30g sádlo
– 20g droždí
– 1PL kvásek
– 2čl sůl
– 1čl sladěnka
– mák, sůl, len

 

Příprava

1/ Do mísy si připravíme mouku a přidáme sádlo. Do šálku pak syrovátku, nebo vodu.

2/ Do misky slijeme 150g syrovátky a přidáme rozdrobené droždí spolu se lžící mouky z mísy a Sladěnkou.

3/ Promícháme a necháme hodinu pracovat v pokojové teplotě.

4/ Do mouky v míse přidáme sůl a promícháme. Vlijeme kvas, přidáme lžíci kvásku chlebového a syrovátku.

5/ Mícháme 10 minut na stupeň jedna robotem. Odpočinek 45 minut, ještě jedno míchání a vyklopíme.

6/ Vytvarujeme bulky, necháme 30 minut kynout přikryté, protlačíme formičkou a ještě 15 minut.

7/ Poprášíme vlašnou vodou a podle chuti posypeme solí, mákem, lněným semínkem, kmínem.

8/ Pečeme 5 min/250°C v zapařené troubě, odstraníme plech s vodou a ještě 10 min/250°C

 

Kvásek s čepičkou. Hodinový. Pokud vás zajímá v čem je lepší tzv omládek, vyhledejte…

DSC_0312

 

A hotovo

Postup je skládačka z mnoha jiných, většinou popsaných jako ověřené a dokonalé a bezchybné a spoustou dalších přídomků. Takže jsem logicky pospojoval jen to dobré a výsledek opravdu překvapil.

 

houstičky_postcard

 

Poznámky

To těsto se zdá zpočátku dost tuhé a ve výsledku tužší než bychom očekávali. Není tomu ale tak. Po prvním kynutí a pětačtyřiceti minutách je doslova hedvábné a skvěle se s ním pracuje. Takové budete chtít každé další.

Tvarování a počet? Já vsadil napoprvé na 50 gramů. Samozřejmě jsem se s tím nebabral a udělal logických 16 bulek cca po 55 gramech. Těsto jsem pak nematlal rovnou do kuliček, ale několikrát natáhnul a přeložil napůl. Skoro jako u chleba. A hlavně nakonec úplně stejně utáhnul pootáčením na pracovní desce.

Ten chlebový kvásek z lednice není nutnost. Jen zajímavost pro vylepšení chuti. Stejně tak syrovátka. Ta ale tu huť zlepšuje hodně. Popravdě, já už chléb a housky jinak nedělám. Nejen že podporuje kynutí, ale výsledek je chuťově dokonalý.

Abych nezapoměl, ještě Sladěnka. Nebo Sladovit. Prodávají téměř v každé zdravé výživě, stojí kolem 60 Kč a po otevření je třeba ji uchovávat v chladu. Pokud bude stále uzavřená, v chladu, budete ji nabírat čistou, suchou lžičkou, vydrží beze změn až do spotřebování, ale i po záruční době. Na půl kila mouky se dává necelá kávová lžička. Má v kvasném procesu veliký význam: velký vliv i na zbarvení pečiva při pečení. Je bohatá na enzymy a snadno zkvasitelné cukry, které jsou první potravou kvasinek a urychlují tak jejich množení. Je třeba ji přidávat přímo do omládku nebo poliše. Při přidání sladěnky až do těsta bychom tak využili pouze cukry, v ní obsažené, ale už ne enzymy. A jedna praktická: sladěnka z lednice je doslova lepidlo. Takže ideálně i s lžičkou do teplé tekutiny a tam ponechat až se rozpustí. To docela trvá.

 

DSC_0338

 

MDPM

 

Sdílejte...

Komentáře