Hovězí kližka na cibuli s ruskou hořčicí
Tragédie. Jen tak můžu popsat stručně a jasně jak dopadla příprava velmi jednoduché omáčky s dušeným masem, jejíž chuť měla být založena na nově objevené a ohromně pikantní ruské hořčici v prášku. Hovězí kližka, rovných 800 gramů a vše ostatní co jsem na vaření použil skončilo v záchodě!
Nejdříve ale to vaření
– 800g hovězí kližka
– 200g cibule
– 1l vývar
– 1PL sádlo
– 1PL mouka
– 1PL hořčice
– 1ks stroužek česneku
– sůl a pepř
>> Maso pokrájené na kousky solíme a pepříme, zasypeme moukou a v té protřepeme. Ideálně v plastové krabici na potraviny. Aby se všechny kousky obalily. Poté opečeme dočervena a odložíme do už teplé trouby.
>> Na tuku orestujeme do výraznější zlaté barvy cibuli a opět si pomůžeme občasným zastříknutím vodou, aby byla zabarvená rovnoměrně. Vrátíme maso, najemno posekaný česnek a lžíci hořčice. Vše promícháme a zalijeme horkým vývarem.
A zde prosím nastal ten průser! Jak vidno z popisu, píšu opět a zase o zalití vývarem. Když se jedná o hovězí maso, tak, rozumí se samo sebou, hovězím vývarem. No ale já pro jednou zase použil silný fond z pečeného marinovaného masa který mi zbyl od posledně. No co? Žádný problém. Jenže! Když jsem to začal míchat do masa, něco se mi nezdálo. Bylo pozdě! Co vás budu napínat. Ten šmejd mi v lednici žluknul a ve výsledku ozdobil celé jídlo tak odpornou pachutí, že jsem dokázal ochutnat jen dvě sousta…
>> V troubě při 170°C pod poklicí pečeme/dusíme doměkka za občasného promíchání. Nakonec případně už dokončíme odkryté. To pokud je omáčky příliš a je řídká. Prostě ji zredukujeme. Za normálních okolností jednoduché a velmi chutné jídlo. Můžete si rozmyslet, zda připravíte maso na hořčici, nebo hořčicí jen dochucené nakonec.
souhrnně…
a hotovo, bohužel úplně, ale jedna ukázková s tagliolini – když na cibuli, tak s cibulkou a grilovanou cibulí…
A tak dobré to mohlo být. Ach jo…
Stydím se. Váš MDMP…
