Hovězí kližka na paprice a rajčatech se smetanou
Tohle jídlo nemá být žádný kulinářský zázrak. Česká omáčka z masa, které patří k těm nejlevnějším a přitom nejlepším. Když je dušené opravdu doměka, je dík kližkovitým částem ohromně jemné a šťavnaté. Znám dost lidí, kteří právě kliožkovitost na mase nesnášejí. A těch je mně líto. Vůbec netuší o jakou dobrotu přicházejí. A co teprve Osso Buco z hovězí, nebo telecí kližky i s kostí. Excelentní kus flákoty.
3-4 porce
– 600g kližka
– 1PL mleté papriky
– 150ml rajčatového pyré, nebo loupaných rajčat /čerstvá nebo z plechovky/
– 1ks střední cibule
– 500ml vývar
– 1-2PL mouka hladká
– 150ml smetana sladká
– Olej a máslo
– Sůl a pepř, pažitka
>> Na lžíci oleje a másla orestujeme do sklovata nadrobno pokrájenou cibuli a přidáme kostky masa. Solené, pepřené a obalené v hladké mouce. Orestujeme a přidáme papriku (může být špetka pálivé, nebo posekaná feferonka), rajčata, promícháme a zalijeme vroucím vývarem. Pod poklicí pomalu dusíme doměka.
>> Pokud je maso podlité rozumě, netřeba už mouky na zahuštění. Chceme li ovšem více omáčky, můžeme ještě lžíci rozmíchat ve smetaně a zahustit. Pomalu provaříme na mírném plameni, dochutíme dle potřeby solí a pepřem a nakonec po odstavení z plamene čerstvou jemně usekanou pažitkou.
>> Můžeme dle vlastní chuti před dovařením vylepšit kukuřicí, hráškem, nebo nehrubo nastrouhanou kyselou okurkou.