Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hovězí kližka na paprice a rajčatech se smetanou

kližka Tohle jídlo nemá být žádný kulinářský zázrak. Česká omáčka z masa, které patří k těm nejlevnějším a přitom nejlepším. Když je dušené opravdu doměka, je dík kližkovitým částem ohromně jemné a šťavnaté. Znám dost lidí, kteří právě kliožkovitost na mase nesnášejí. A těch je mně líto. Vůbec netuší o jakou dobrotu přicházejí. A co teprve Osso Buco z hovězí, nebo telecí kližky i s kostí. Excelentní kus flákoty.

 

 

3-4 porce

– 600g kližka

– 1PL mleté papriky

– 150ml rajčatového pyré, nebo loupaných rajčat /čerstvá nebo z plechovky/

– 1ks střední cibule

– 500ml vývar

– 1-2PL mouka hladká

– 150ml smetana sladká

– Olej a máslo

– Sůl a pepř, pažitka

 

>> Na lžíci oleje a másla orestujeme do sklovata nadrobno pokrájenou cibuli a přidáme kostky masa. Solené, pepřené a obalené v hladké mouce. Orestujeme a přidáme papriku (může být špetka pálivé, nebo posekaná feferonka), rajčata, promícháme a zalijeme vroucím vývarem. Pod poklicí pomalu dusíme doměka.

>> Pokud je maso podlité rozumě, netřeba už mouky na zahuštění. Chceme li ovšem více omáčky, můžeme ještě lžíci rozmíchat ve smetaně a zahustit. Pomalu provaříme na mírném plameni, dochutíme dle potřeby solí a pepřem a nakonec po odstavení z plamene čerstvou jemně usekanou pažitkou.

>> Můžeme dle vlastní chuti před dovařením vylepšit kukuřicí, hráškem, nebo nehrubo nastrouhanou kyselou okurkou.

Hovězí kližka na paprice a rajčatech se smetanou

Sdílejte...

Komentáře