Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Hovězí líčka dušená na červeném víně s mrkví a celerem, podávaná s bramborovou kaší

Hovězí líčka02 Jsou li k mání, proč je konečně nevyzkoušet a nepřipravit. Navštívil jsem konečně řeznictví Pavlis na Praze 3, kousek naproti paláce Flóra v Praze. Rovnou musím přiznat, že jestliže jsem byl nešťastný z cen bio hovězího u prodejců na farmářských trzích jen kousek odtud, na Jiřáku, tady jsem se skoro hroutil. Nabídka bezvýhradně skvělá. Ceny ovšem brutální. Holt za kvalitu se platí. Konkrétně hovězí líčka za 200,- Kč/Kg, což je cena příznivá, jak jsem se v cenících na webu posléze přesvědčil.

 

 

Líčka ne podle Pohlreicha, 4 porce

Zvolil jsem úpravu, kdy šťáva je lehce rustikální. Tedy necezená, ale bez kusů zeleniny. Ta se prostě rozdusí. Díky tomu není třeba přidávat mouku. Naopak, šťáva je tak hustá, že už ani neteče.

 

Základ

– 50g slaniny

– 1ks cibule střední

– 1ks mrkev

– celer, nebo petržel /stejně jako mrkve/

– 1ks bílá paprika

– 1ks stroužek česneku

– 3PL rajčatové pyré

– 3dl víno červené /Frankovka/

– 3dl vývar hovězí /nekompromisně/

– sůl a peř, bobkový list, větvička rozmarýnu /nahradil jsem směsí francouzských bylinek od Davídka/

 

Maso

– 600g líčka

– 1PL mouka hladká

– 1PL olej

– 1PL máslo /nebo jen přepuštěné máslo – Ghí/

– sůl a pepř

 

Nadrobno pokrájenou cibuli a posléze i nastrouhanou zeleninu pomalu restujeme na rozškvařené slanině do tmavší barvy. Přidáme pyré.

Maso, solené, pepřené a obalené v mouce opečeme na másle a vložíme do základu. Přidáme najemno posekaný česnek a lehce promícháme. Zalijeme vínem. Dusíme pomalu na mírném plameni 5 minut a zalijeme horkým vývarem. Vložíme list a rozmarýn, nebo směs koření. Přikryté necháme v troubě dusit doměka. Při 170°C mi to trvalo asi 3 hodiny.

Žampiony, podle velikosti překrájené na půlky, nebo čtvrtky dávám až tak 10 minut před vypnutím troby. Vše pak ještě nechám dojít v teple při přípravě kaše.

 

Bramborová kaše

Nejsem asi pravověrný nadšenec pro ty úpravy, kdy se brambory prohřívají v mléce a tak podobně. Prostě uvařím slušné brambory /dle možností dostupných prodejců – ani ty z farmářkých trhů nejsou právě vždy zázrak/ se špetkou soli a větvičkou libečku doměka. Zcedím vyhodím libeček a šoupnu tam kus másla. Pod poklicí nechám minutku relaxovat a pak už jen šťouchadlem drtím na kaši. Teprve ve chvíli, kdy je z nich opravdu téměř hladké lepidlo, přidávám horké mléko, a to pěkně postupně a po částech, ať má kaše ideální konzistenci /tedy tu mnou požadovanou/. V této části samozřejmě míchám metličkou, nebo tyčovým mixerem s metličkou.

Pokud připravuji kaši k řízku, nebo čemukoliv bez šťávy, automaticky přidávám hrst posekané pažitky, nebo řeřichy. To prostě miluju a…

Jelikož si Pája, kašiček milovnice nikdy nestěžovala, ba právě naopak, řekl bych, že je to tak žádoucí.

A to je všecko, brou chuť.

Hovězí líčka na červeném víně01

 

Hovězí líčka na červeném víně02

 

Inspirace:

Hovězí po burgundsku

Líčka na víně

Škola vaření: Hovězí líčka na víně

 

[fb_like]

Sdílejte...

9 komentářů to “Hovězí líčka dušená na červeném víně s mrkví a celerem, podávaná s bramborovou kaší”

  • XX says:

    jenom ty ingredience trochu nesedí s postupem, takže toto asi neuvařim..

    • Moje Dobroty says:

      Dík za podnět XX. Trochu srozumitelnější text by mi snad pomohl uvědomit si, kde dělám chybu.

    • jjesterka says:

      musíte trochu improvizovat, jak to člověk dělá přesně podle druhého, tak tam nasekáte nějakou blbinu. Prostě vařím srdcem, a chutí.
      Tak veselé vaření přeje jjesterka

  • tojska says:

    Mně to připadá celkem jasné, jenom cibuli přidávám až v půlce restování zeleniny a do základu 1 lžící švestkových povidel. Zjemní to chuť rajského protlaku. Jinak je to jídlo vynikající, jenom kdyby to masonebylo tak strašně drahé. S tím ovšem nic nenaděláme.

    • Moje Dobroty says:

      Souhlas s tou cibulí. Povidla příště zkusím. No cena, toje těźký. Je to výběrové maso. Stále lepší, než ta „farmářská“ krkovice za 200, co jsem měl teď. Placatá a tuhá.

  • Hovezi licka zas az tak draha byt nemusi. Jsem schopen vam dodat licka za 150,-/kg.
    Dan s

  • Helena Luk. says:

    Dnes jsem koupila líčka za 115,- inu Praha je svět sám pro sebe… Recept mě nalákal, určitě vyzkouším 🙂 Díky H.

    • Moje Dobroty says:

      Zdravím.
      Sice jsem moc nepochopil výraz „Praha je svět sám pro sebe“, ale držím palce při přípravě líček ať už jakýmkoli způsobem. Maso je to opravdu skvělé a nenapodobitelné.
      No a ve výsledku také nezapomenutelné 🙂
      Pavel

Komentáře