Hovězí líčka dušená na červeném víně s mrkví a celerem, podávaná s bramborovou kaší
Jsou li k mání, proč je konečně nevyzkoušet a nepřipravit. Navštívil jsem konečně řeznictví Pavlis na Praze 3, kousek naproti paláce Flóra v Praze. Rovnou musím přiznat, že jestliže jsem byl nešťastný z cen bio hovězího u prodejců na farmářských trzích jen kousek odtud, na Jiřáku, tady jsem se skoro hroutil. Nabídka bezvýhradně skvělá. Ceny ovšem brutální. Holt za kvalitu se platí. Konkrétně hovězí líčka za 200,- Kč/Kg, což je cena příznivá, jak jsem se v cenících na webu posléze přesvědčil.
Líčka ne podle Pohlreicha, 4 porce
Zvolil jsem úpravu, kdy šťáva je lehce rustikální. Tedy necezená, ale bez kusů zeleniny. Ta se prostě rozdusí. Díky tomu není třeba přidávat mouku. Naopak, šťáva je tak hustá, že už ani neteče.
Základ
– 50g slaniny
– 1ks cibule střední
– 1ks mrkev
– celer, nebo petržel /stejně jako mrkve/
– 1ks bílá paprika
– 1ks stroužek česneku
– 3PL rajčatové pyré
– 3dl víno červené /Frankovka/
– 3dl vývar hovězí /nekompromisně/
– sůl a peř, bobkový list, větvička rozmarýnu /nahradil jsem směsí francouzských bylinek od Davídka/
Maso
– 600g líčka
– 1PL mouka hladká
– 1PL olej
– 1PL máslo /nebo jen přepuštěné máslo – Ghí/
– sůl a pepř
Nadrobno pokrájenou cibuli a posléze i nastrouhanou zeleninu pomalu restujeme na rozškvařené slanině do tmavší barvy. Přidáme pyré.
Maso, solené, pepřené a obalené v mouce opečeme na másle a vložíme do základu. Přidáme najemno posekaný česnek a lehce promícháme. Zalijeme vínem. Dusíme pomalu na mírném plameni 5 minut a zalijeme horkým vývarem. Vložíme list a rozmarýn, nebo směs koření. Přikryté necháme v troubě dusit doměka. Při 170°C mi to trvalo asi 3 hodiny.
Žampiony, podle velikosti překrájené na půlky, nebo čtvrtky dávám až tak 10 minut před vypnutím troby. Vše pak ještě nechám dojít v teple při přípravě kaše.
Bramborová kaše
Nejsem asi pravověrný nadšenec pro ty úpravy, kdy se brambory prohřívají v mléce a tak podobně. Prostě uvařím slušné brambory /dle možností dostupných prodejců – ani ty z farmářkých trhů nejsou právě vždy zázrak/ se špetkou soli a větvičkou libečku doměka. Zcedím vyhodím libeček a šoupnu tam kus másla. Pod poklicí nechám minutku relaxovat a pak už jen šťouchadlem drtím na kaši. Teprve ve chvíli, kdy je z nich opravdu téměř hladké lepidlo, přidávám horké mléko, a to pěkně postupně a po částech, ať má kaše ideální konzistenci /tedy tu mnou požadovanou/. V této části samozřejmě míchám metličkou, nebo tyčovým mixerem s metličkou.
Pokud připravuji kaši k řízku, nebo čemukoliv bez šťávy, automaticky přidávám hrst posekané pažitky, nebo řeřichy. To prostě miluju a…
Jelikož si Pája, kašiček milovnice nikdy nestěžovala, ba právě naopak, řekl bych, že je to tak žádoucí.
A to je všecko, brou chuť.
Inspirace:
Škola vaření: Hovězí líčka na víně
[fb_like]
jenom ty ingredience trochu nesedí s postupem, takže toto asi neuvařim..
Dík za podnět XX. Trochu srozumitelnější text by mi snad pomohl uvědomit si, kde dělám chybu.
musíte trochu improvizovat, jak to člověk dělá přesně podle druhého, tak tam nasekáte nějakou blbinu. Prostě vařím srdcem, a chutí.
Tak veselé vaření přeje jjesterka
Mně to připadá celkem jasné, jenom cibuli přidávám až v půlce restování zeleniny a do základu 1 lžící švestkových povidel. Zjemní to chuť rajského protlaku. Jinak je to jídlo vynikající, jenom kdyby to masonebylo tak strašně drahé. S tím ovšem nic nenaděláme.
Souhlas s tou cibulí. Povidla příště zkusím. No cena, toje těźký. Je to výběrové maso. Stále lepší, než ta „farmářská“ krkovice za 200, co jsem měl teď. Placatá a tuhá.
Líčka se dají koupit do 130,- Kč za kg. Já vím, že je to drahé, ale zkušenost hospodyně, kerá měla 3 děti jako samoživitelka mi praví: 3x týdně maso, někdy 2x k obědu, k tomu polévka a zbytek týdne bezmasý, nemá to chybu. Ale chce to skutečně vařit, nekupovat polotovary a hamburgery, jen vyjímečně. Ať se vám dař při přípravě bezmasých a levných jídel, dnes máte úžasný internet na výborná jídla ! Klasika je vyzkoušená a potěší !!!!
Hovezi licka zas az tak draha byt nemusi. Jsem schopen vam dodat licka za 150,-/kg.
Dan s
mely bych zajem …
Dnes jsem koupila líčka za 115,- inu Praha je svět sám pro sebe… Recept mě nalákal, určitě vyzkouším 🙂 Díky H.
Zdravím.
Sice jsem moc nepochopil výraz „Praha je svět sám pro sebe“, ale držím palce při přípravě líček ať už jakýmkoli způsobem. Maso je to opravdu skvělé a nenapodobitelné.
No a ve výsledku také nezapomenutelné 🙂
Pavel