Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Hovězí líčko na kmínu a česneku, křupavá kapusta se slaninkou a bramborový knedlík

kapusta neboli kélVařil a fotil jsem už v sobotu 23.11. Až dnes jsem se ale dostal ke zpracování fotek a hlavně textu k nim. Shodou okolností se právě před chvílí zničeho nic u mne zastavila má rozkošná kamarádka a degustátorka Laděnka. Pro knížku, ukázat bříško ukrývající malého klučinu a připomenout mi (nechtěně), že líčka ona považuje za něco natolik zajímavého že jiná než chuťově velmi výrazná úprava jim nebude svěčit. Tím myslí například známá Pohlreichova s bramborovou kaší. Jenomže já s tím už dlouho nesouhlasím. Takže…

Hezky česky

Hovězí dušené s česnekem, ochucené kmínem a spoustou pepře je pro mou chuť to akurátní. A co jiného si vybrat než právě ta šťavnatá a tukem prorostlá líčka? Dík svým primárním vlastnostem z nich dostanete tak perfektní šťávu, že u nás legendární kližka může jít do kopru. No a následně samozřejmě právě ten sós podpoří dosti výraznou chuť kapusty a náležitě prolne bramborovým knedlíčkem. Pro mne dokonalost. Ale posuďte sami…

 

 

Maso v přírodní šťávě

– 600g hovězí líčko
– 200g cibule
– 2PL jíška
– 2PL sádlo
– 2ks stroužek česneku
– 1/2l vývar
– sůl, pepř, kmín

 

Křupavá kapusta

– 250g kapusta
– 50g slanina
– 1ks stroužek česneku
– oříšek másla
– sůl a pepř

 

Bramborový knedlík

– 400g brambory
– 100g mouka hrubá
– 1ks vejce
– sůl a sušený česnek

 

>> Maso omyté a osušené překrojíme podélně napůl a krájíme příčné plátky asi 1cm silné. Z obou stran solíme a pepříme. N lžíci sádla do tma orestujeme drobmě krájenou cibuli, shrneme ji k okraji pánve a na další lžíci sádla opečeme všechny kousky masa dokřupava. Rychle a zprudka. Přidáme kmín, posekaný česnek a zalijeme horkým vývarem. Pod poklicí dusíme poklidně do měkka. Většinou to trvá dvě a půl hodiny. Nakonec šťávu dle potřeby zredukujeme.

 

>> Kapustu rozebereme na listy a ty deset minut povaříme v osolené vodě. Pak rychle zchladíme v ledové vodě. Lehce vymačkáme, odstraníme nejhrubší řapíky, překrojíme podélně napůl a dále krájíme příčné asi centimetr silné proužky. Na pánvi vyrestujeme kostičky slaniny, přidáme oříšek másla, zpěníme posekaný česnek a v tomto základu prohřejeme nudličky kapusty. Ochutíme opět solí a pepřem. Narozdíl od špenátu nepoužijeme smetanu, ale nic proti ní. To je věc osobních preferencí.

 

>> Bramorový knedlík znovu sepisovat nebudu. Celý k dokonalosti přivedený postup máte tady.

 

 

Tak co myslíte? Nedáte si?

líčka - plátky01

 

líčka - základ01

 

líčka, kapusta, br.knedlík02

 

 

Každopádně chcete li klasiku v podobě zadělávané kapusty je postup snadný.

K hotovému masu přidáme kousky brambor a pod poklicí dusíme doměkka. Pak už jen vmícháme stejně jako výše popsáno pokrájenou kapustu a dále nevaříme. Opět vychutíme solí a pepřem. Česnek tentokrát přidáme utřený. Brnkačka.

 

 

Zda nám vše bude plavat ve šťávě nebo jí uděláme méně jako tentokráte já je opět věc volby.

zadělávaná kapusta a brambory s líčky01

 

 

Inspirace

Úplně to vidím – krůtí kousky orestované na lehce zpěněné cibulce, zalité vývarem a doměkka podušené, zjemněné smetanou s nakonec přidanými kapustovými nudličkami. Bude příště:

Krůtí kousky ve smetanové omáčce s kapustou

 

 

MDMP

Sdílejte...

5 komentářů to “Hovězí líčko na kmínu a česneku, křupavá kapusta se slaninkou a bramborový knedlík”

  • Petra C. says:

    Všechna tři jídla vypadají moc lákavě; ať líčka s restovanou kapustou na slanince, nebo líčka se zadělávanou kapustou, nebo chystané krůtí kousky ve smetanové omáčce s kapustou. Kapustu miluju! Takže inspirace parádní 😉 Líčka jsem ještě nikdy nedělala a nevím, jestli by mi to doma u manžela prošlo. No přinejhorším budu jíst líčka několik dní sama 😀 Pokud je tady v zapadákově seženu 😉

    • Moje Dobroty says:

      Tak lži Peťko. Ono je to lehce podobné parádně rozdušené kližce. Jen mnohem lepší. Nakrm a pak přiznej pravdu.
      Co se týče toho krůtího je na řadě. Taky jsem se letos do kapusty zbláznil už léta letoucí jsem ji stejně jako květák dost ignoroval.
      Co do shánění líček asi moc nepomůžu. Tady jsou už všude, ale tak jako hříbky je nepošlu. To by byla katastrofa 🙂

  • Hannah12 says:

    Tak o víkendu jsem se nechala inspirovat. Chlopek měl chuť na výpečky, které obvykle dělám se špenátem a já zas na kapustu. Takže z toho vylezly výpečky z bůčku s kapustou a brambor knedlem.
    Co se kapusty týče, já ji mám radši jen lehce ovařenou a restnutou na slanině viz Tvá křupavá kapusta. Chlopek zas radši, když je to pěkně blemcavé. 🙂 Takže volím kompromis, kapustu tak ňák „napůl cesty“. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Děláš mi radost Hani 🙂
      Já už kompromis nedělám. Prostě si kus kapusty odložím spařený a zchlazený a zbytek šoupnu do dušeniny. Zítra mažu pro další páč chci udělat to krůtí ve smetaně s kapustou.

Komentáře