Hovězí na ruský způsob
Tedy ne že by byl recept opravdu z ruska. Jen mne to tak napadlo při kombinaci kysaná smetana, nakládaná okurka a slanina. Vzpomínám, že tu smetanu mi ve Volgogradu dávali i do hovězího vývaru společně s kouskem syrového lososa. Zajímavé.
Toto je další pokrm z hovězího za "skvělou cenu" od Blahuty.
Na 4 porce potřebujeme
600g maso hovězí /pupík je výborný/
100g uzená slanina /Mangalica je perla/
100g nakládaná okurka /nebo hříbky/
1ks cibule střední
1ks stroužek česneku
1PL máslo
1PL paprika sladká
1PL mouka hladká
3PL kysané smetany
hrst petrželky
sůl a pepř
>> Slaninu pokrájenou na nudličky vyrestujeme dokřupava. Slijeme část sádla a přidáme na nudličky pokrájenou okurku. Chvíli restujeme a odložímě stranou.
>> Maso na kostky, nebo malé plátky osolíme a pepříme. Trocha sušeného česneku neuškodí. Obalíme v mouce a na sádle s máslem opečeme ze všech stran. Uložíme v teple a ve výpeku restujeme cibulku na drobno do zlatava. Vrátíme maso, přidáme papriku, česnek a zalijeme horkým vývarem, nebo vodou. Pod poklicí pomalu dusíme doměka.
>> Chceme li omáčky trochu více, jako já ke karlovarskému knedlíku, přidáme půl hodiny před dokončením lžíci mouky rozmíchané ve vodě. Do hotové, solí a pepřem vyladěné omáčky přidáme smetanu a podušenou okurku se slaninou. Prohřejeme, vsypeme překrájenou petrželku a podáváme. S knedlíčkem, pečivem, nebo rýží. Dobrou chuť.
Finta – nechejte kostky bujónu, maggi, vegetu a podobné "šmakulády" v obchodě. Já tuhle dobrůtku doladil deckou šťávy z jehněčího na česneku, která mi zůstala lehce bezprizorní v lednici. Najednou jsem nepotřeboval ani Demi Glace, který popravdě nijak nepreferuji, pro jeho "vínovost a sladkost". Prostě nemusí do všeho.