Hovězí po Znojemsku s křupavými škvarečky uzené slaniny
Vždy mi chutnala tahle kombinace doměka dušeného hovězího masa, silné šťávy vychucené jen solí, pepřem a kyselou okurkou s přílohou, kterou je buďto kvalitní rýže, nebo houskový knedlík. S čímkoli jiným, tedy s brambory či těstovinami například, ji prostě nedokážu skousnout.
Co mne ale leta letoucí ničilo, byla takzvaná „Znojemská hovězí pečeně“ podávaná v jídelnách, hospodách i „restauracích“ napříč kraji Čech a Moravy. Asi každý zná výraz „UHO“. V tomto případě s okurkami, stejně jako v „Pražské hovězí pečeni“ s párkem a vajíčkem natvrdo (nedej bože s míchanými vejci) zamíchanými rovnou do „omáčky“. Všechno stejné…stejně hnusné. Zadejte do google výraz znojemská, fotky a hleďte na ty výtvory!
>> UHO = Univerzální Hnědá Omáčka = cibule na tuku usmažená téměř dočerna, zalitá vodou, provařená a zahuštěná tzv. amerikou (klejdou, zákletkou), tedy hladkou pšeničnou moukou rozmíchanou ve vodě.
Dvě porce dobroty z tradiční české kuchyně
– 400g maso hovězí /krk, kližka, plec/
– 50g slanina
– 30g máslo
– 1ks cibule větší
– 1ks stroužek česneku
– 2PL mouka hladká
– Okurky nakládané dle chuti
– Sůl, pepř, kmín, libeček
Postup je až pitomě snadný
>> V hlubší pánvi dokřupava vyrestuji na nudličky pokrájenou slaninu, nebo tučnější uzený bůček. Škvarky odložím a přidám oříšek másla, nadrobno pokrájenou cibuli a restuji do zlatava. Vše shrnu k okraji pánve na hromádku.
>> Maso na kostky, nebo plátky, dobře osolené a pepřené obalím v mouce a osmažím vedle hromádky cibule z obou stran. Promíchám, přidám najemno usekaný česnek, kmín a zaliju horkým vývarem, nebo vodou. Libeček, úžasně voňavá jarně letní bylinka – pokud mám, přidám snítku. Ta vůně a chuť je nepřekonatelná. Pod poklicí dusím na mírném plameni doměka.
Opět připomínám – klidně tři hodiny a velmi pomalu.
>> No a to je skoro vše. Pokud podléváte jen rozumně a s mírou, je nakonec omáčka tak akorát a není nutné ji zahušťovat. Já už jen přidám nahrubo nastrouhanou okurku a odložené škvarky. Případně dochutím solí a pepřem.
>> Několik málo minut pomalého vaření a chvíle odpočinku před chuťovou bouří. To je tradiční, Česká, Znojemská…
Nemusí být kusem flákoty utopené v hrnci.
Moc pěkná alternativa: Znojemská hovězí pečeně z loupané plece, s rýží basmati
Moc hezká barva omáčky-šťávy, tajemství barvy prostě tkví v základu. 🙂 Kdo jej uspěchá, má bledou bryndu.. P.